Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πειθαρχικός έλεγχος για τους δικαστές που απάλλαξαν τον αδελφό του Τσίπρα


Στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών που απάλλαξαν από σοβαρά αδικήματα τον αδερφό του Αλέξη Τσίπρα, προχωρά ο Άρειος Πάγος με παραγγελία της προϊσταμένης της Επιθεώρησης του ανώτατου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Δικογραφίες» η παραγγελία από την αντιπρόεδρο ΑΠ Μαρία Γαλάνη, έγινε κατόπιν πειθαρχικής αναφοράς, ανατέθηκε στην αρεοπαγίτη κα. Θεοδώρου και είναι σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της Μυτιλήνης, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των συγγενικών προσώπων του κ. Τσίπρα και οδήγησαν στην απαλλαγή τον αδελφό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος και δικάστηκε, για την εμφάνιση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας, με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου ύψους 1,1 εκατ ευρώ.
Την συγκεκριμένη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» τον Ιούλιο του 2018 με τίτλο «Περίεργες δικαστικές και εισαγγελικές διαδρομές»
Έγραφε τότε η εφημερίδα τα εξής
«Αιχμές και σχόλια προκαλούν σε δικαστικούς κύκλους τα παράδοξα που εντοπίζονται στην υπόθεση των συγγενών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδίως ως προς την ποινική αντιμετώπιση της εμφάνισης πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Βέλη δέχεται ο πάρεδρος αρχικώς και μετέπειτα αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Γιώργος Αργυρόπουλος, ο οποίος χρεώθηκε την υπόθεση το 2015, μία ημέρα πριν εκδοθεί το ΦΕΚ μετακίνησης της προκατόχου του Αικατερίνης Καραγιαννακίδου, η οποία την κράτησε τρία χρόνια στα συρτάρια. Ο Αργυρόπουλος, ο οποίος είχε οριστεί πάρεδρος τον Φεβρουάριο του 2015, άσκησε εν συνεχεία ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Τσίπρα, αδελφού του Πρωθυπουργού, για το πλημμέλημα της χρήσης πλαστού εγγράφου – και αφού προηγουμένως αρχειοθέτησε το σκέλος που αφορούσε τη Ζανέτ Τσίπρα και τον Γιώργο Τσίπρα (αδελφή και εξάδελφο του Πρωθυπουργού αντιστοίχως).
Μετά τη διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, ο Αργυρόπουλος, υπέβαλε, χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση, την πρότασή του στον εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου Βασίλειο Χανή, γνωρίζοντάς του ότι δεν άσκησε ποινική δίωξη κατά του Γιώργου και της Ζανέτ Τσίπρα και ότι έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Την ίδια ημέρα άσκησε δίωξη στον Δημήτρη Τσίπρα για χρήση πλαστού εγγράφου.

Η μεταστροφή

Πολύπειροι δικαστές και εισαγγελείς όχι μόνο τονίζουν ότι η δίωξη του εισαγγελικού λειτουργού θα έπρεπε να είναι κακουργηματική, σε βάρος του Δημοσίου – «η πλημμεληματική αντιμετώπιση είναι σκανδαλώδης»σημειώνουν -, αλλά και εκτιμούν ως «τουλάχιστον περίεργη» τη μετέπειτα μεταστροφή του.
Διότι, όταν η υπόθεση έφθασε στο αρμόδιο δικαστήριο (μονομελές) της Μυτιλήνης, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο εισαγγελέας έδρας, ο οποίος έτυχε να είναι το ίδιο πρόσωπο – αντεισαγγελέας Πρωτοδικών πια -, ο κ. Αργυρόπουλος, αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό. Και πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία από «χρήση πλαστού εγγράφου» σε «χρήση πλαστού πιστοποιητικού». «Ωσάν να επρόκειτο για άδεια οδήγησης και όχι για έγγραφο με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας «νομικά πλήρως εσφαλμένη» την κίνηση.
Επιπλέον, προσθέτουν την απορία τους πώς, ενώ η πάγια διαδικασία που ακολουθείται είναι η διενέργεια κύριας ανάκρισης και εν συνεχεία η απόφαση περί παραπομπής ή μη, με τον νομικό προσδιορισμό της πράξης γίνεται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εν προκειμένω ο πάρεδρος εισαγγελέας Πρωτοδικών εισήγαγε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο, έχοντας προβεί ο ίδιος στον προσδιορισμό της κατηγορίας.
«Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ» προσθέτουν. Την περίοδο κατά την οποία ο κ. Αργυρόπουλος ερευνούσε την υπόθεση, στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου (το 2015), τοποθετείται ο εισαγγελέας Αντώνης Παπαματθαίου.
Ο κ. Παπαματθαίου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, καθώς διατηρεί ανοικτό δίαυλο με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνιστά άλλωστε επιλογή δύο πολιτικών προϊσταμένων της Δικαιοσύνης, επί ΣΥΡΙΖΑ, κρινόμενος ως πολύτιμος για τη στελέχωση του Γραφείου Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου. Πρώτος, ο Νίκος Παρασκευόπουλος με απόφασή του και σχετικό προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Γ’ 884/2016) τον αποσπά από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, στο πλευρό του, ενώ ανάλογα κινείται και ο Σταύρος Κοντονής (ΦΕΚ Γ’ 529/2018) – ο κ. Παπαματθαίου εξακολουθεί μάλιστα στην παρούσα φάση να βρίσκεται δίπλα στον υπουργό.

Κοινό πεδίο δράσης

Αμφότεροι, τόσο ο κ. Παπαματθαίου όσο και ο κ. Αργυρόπουλος, εμφανίζονται ενίοτε σε κοινό πεδίο δράσης. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή τους στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ιδιωτική Διαμεσολάβηση (με την επιλογή Αργυρόπουλου, που για να τοποθετηθεί στην Επιτροπή «εκπαραθυρώθηκε» άλλο μέλος, να κρίνεται ως «μη συνήθης» καθώς προέρχεται από την περιφέρεια). Φέρονται μάλιστα να ενδιαφέρονται για τον δικαστικό συνδικαλισμό, εκτιθέμενοι στις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας – όχι με επιτυχία.
Παλαιότερα, πάντως, και ενώ ο κ. Παπαματθαίου είχε αναδειχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με την «αντίσταση» της Ενωσης στην τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως προς τη νομιμοποίηση του παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού, με αιχμή τη λίστα Λαγκάρντ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες