Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

68 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες (φωτο & βίντεο)


Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 στην Αμοργό κι έπληξε, κυρίως, τη Σαντορίνη. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.

Ο Εγκέλαδος προειδοποίησε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό των Κυκλάδων, που συνέχισε τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου (05:11) εκδηλώθηκε ο κυρίως σεισμός από τον ίδιο εστιακό χώρο (νότια της Αμοργού) και κατέλαβε εξ απήνης τους κατοίκους των Κυκλάδων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αγκάλες του Μορφέως.

Ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 7,8 ρίχτερ) και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια.

Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από μεγάλο θαλάσσιο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι), το ύψους του οποίου έφθασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μ. στη Φολέγανδρο και ήταν ασθενέστερο σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη.

Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι εξασθενημένο έφθασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Ο σεισμός έβαλε σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου.

Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ.

Μία από τις πιο σημαντικές παρενέργειες του μεγάλου σεισμού ήταν η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.

Δείτε τα φύλλα της εφημερίδας Ελευθερία την 10 & 11η Ιουλίου του 1956

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε τα φύλλα της εφημερίδας

από https://www.sansimera.gr/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΑΚΑΚΗ


Ιστορική αναδρομή από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956 στη Σαντορίνη

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου του 1956 είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού. Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25μέτρα ύψος
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου, είναι:

Φηρά (8+5=13) 13
Δρόσου Ευδοκία
Κουτσογιαννόπουλου Ευτυχία
Μυτιληναίου Άννα
Μυτιληναίου Μαρία
Σιγάλα Αικατερίνη και πέντε τέκνα
Σιγάλα Μαρία
Σιγάλας Γεώργιος
Σιγάλας Μάρκος

Πύργος 3 
Καμπίτση Μαρία
Καραμολέγκος Δημήτριος
Φύτρος Ηλίας

Ημεροβίγλι 9
Βαλσαμάκη Αικατερίνη
Βαλσαμάκης Ανδρέας
Βεκρής Μάρκος
Γαβρίλη Μαρουλία
Δαμίγου Ειρήνη
Καρβούνης Μάρκος
Καφούρος Ελευθέριος
Νομικός Πλούταρχος
Σπηλιώτη Καλλιόπη

Ακρωτήρι (3+3=6) 6
Βλάχου Κούλα
Βλάχου Μαργαρίτα
Συρίγου Ποθητού τρία τέκνα

Οία (10+4=14) 14
Αναπλιώτης Ιάκωβος
Αναπλιώτης Απόστολος
Δεναξάς Μιχάλης και δύο τέκνα
Νομικός Νικόλαος
Νομικού Νικολέττα
Νομικού Φλώρα
Σανούδος Απόστολος
Σορώτου Ειρήνη
Σορώτου Μαργαρίτα και δύο τέκνα
Συρίγος Απόστολος

Μεσσαριά (1+4=5) 5
Αλιφραγκή Τομάζου τέσσερα τέκνα
 Σύνολο 50 (34 ενήλικες και 16 παιδιά)

Μετά τον εσπερινό του Αγίου Παγκρατίου και με πρωτοβουλία των μεγαλυτέρων ανθρώπων της περιοχής οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα του σεισμού  του 1956, αναφέρθηκαν με την σειρά τους σε προσωπικά γεγονότα που έζησαν κατά την ημέρα αυτή.

Μία από αυτές θα δούμε σε σχετικό μας βίντεο και την αδελφή της γνωστής μας τραγουδίστριας Μαρίζας Κωχ, την κ. Ειρήνη Κωχ, όπου αναφέρθηκε σε μια προσωπική της εμπειρία, όταν ήταν μικρό παιδί κατά την ημέρα αυτή, στο παλιό χωριό της Σαντορίνης.


Δείτε το βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956!!!




από http://armenisths.blogspot.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1956 ΚΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες