Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Νέο Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι


Τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής ως παραθεριστικής, με τοπικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένους πυρήνες, προκειμένου να προστατευθεί η κατοικία προτείνει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για το Μάτι και τη Ραφήνα.

Στόχος του σχεδίου, που εγκρίθηκε χθες επί της αρχής, είναι να οργανώσει την ανασύσταση της περιοχής, επιλύοντας τα χρόνια πολεοδομικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με την καταστροφή και να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (την προέγκριση του οποίου υπέγραψε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ρένα Κλαμπατσέα) καλύπτει μια μεγάλη έκταση –περίπου 7.900 στρέμματα– από την ακτογραμμή έως τη λεωφόρο Μαραθώνος και το όριο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Πεντελικού όρους (1988), το οποίο δεν προτείνεται να τροποποιηθεί.

Οταν εκπονηθεί, το ΕΧΣ θα προσδιορίσει τις περιοχές προς πολεοδόμηση και θα παρέμβει στοχευμένα για την ανασύνταξη ορισμένων οδών που είχαν προβληματικά «χαρακτηριστικά».

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μάτι - Αγιος Ανδρέας: Η περιοχή θα παραμείνει κατά κύριο λόγο παραθεριστική. Ορισμένα από τα τμήματα θα οριστούν ως περιοχές αμιγούς κατοικίας (αυστηρά μόνο κατοικία) με συντελεστή δόμησης 0,30 και σε κάποια τμήματα θα καθοριστεί χρήση γενικής κατοικίας (με τον ίδιο συντελεστή) ώστε να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που θα εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες της περιοχής. Στις περιοχές κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος και γύρω από τον ναό της Αγίας Μαρίνας θα καθοριστούν ζώνες «κεντρικών εξυπηρετήσεων», με τη χρήση γενικής κατοικίας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης παραθεριστικής περιοχής. Οι περιοχές αυτές θα έχουν συντελεστή δόμησης 0,40, ενώ όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί υψηλότερος θα διατηρηθεί.

Οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους, ενώ σε όλη τη ζώνη θα καθοριστούν ελεύθεροι χώροι (σήμερα σχεδόν ανύπαρκτοι, λόγω της άναρχης ανάπτυξης της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια) σε ορισμένα ελεύθερα οικόπεδα, στις δασικές εκτάσεις (όπως ορίστηκαν από τον δασικό χάρτη), τη ζώνη της παραλίας και τις παραρεμάτιες περιοχές. Ειδικά για το ρέμα Παππά, προτείνεται να αναδειχθεί ως φυσικό στοιχείο σύνδεσης των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

2. Ραφήνα: Κύριος χαρακτήρας της περιοχής είναι η παραθεριστική κατοικία με επίκεντρο το Κόκκινο Λιμανάκι και μικρούς θυλάκους στους οποίους θα επιτρέπονται ορισμένες τοπικές εξυπηρετήσεις (γενική κατοικία). Η περιοχή κοντά στη λεωφόρο Φλέμινγκ (π.χ. περιοχή Σκουφέικα), που βρίσκεται κοντά σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας, προτείνεται να αναλάβει τις ανάγκες επέκτασής της και εξυπηρέτησης σε κοινωνικές υποδομές.

Ο συντελεστής δόμησης θα είναι ελαφρά μεγαλύτερος, από 0,40 για τις περιοχές παραθεριστικής κατοικίας (αμιγούς ή γενικής) έως 0,50 για την περιοχή της λεωφόρου Φλέμινγκ. Και στις δύο περιοχές θα καθοριστούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Τέλος, ανατολικά της λεωφόρου Μαραθώνος προτείνεται να διατηρηθεί η αγροτική χρήση, όπου επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 0,30.

Οσον αφορά το θαλάσσιο μέτωπο, όπως ορίζεται στην απόφαση του υπουργείου, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα πρέπει να προβλέψει την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις (κατά προτεραιότητα στο τμήμα ανάμεσα στην οδό Ποσειδώνος και στην ακτογραμμή στο Μάτι και στην οδό Δημοκρατίας και στην ακτογραμμή στο Κόκκινο Λιμανάκι). Επίσης, θα πρέπει να αυξήσει την προσπελασιμότητα και την πρόσβαση πεζών και ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες