Ο Δημήτρης Χριστόφιας έζησε μια "γεμάτη" ζωή πριν τελικά "φύγει" από την ζωή σήμερα, Παρασκευή 21.06.2019, νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ήταν ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τελευταία περίοδο έδινε γενναία μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Η πλούσια κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, οι αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και η οικογενειακή θαλπωρή.
Ήταν ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τελευταία περίοδο έδινε γενναία μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Η πλούσια κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, οι αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και η οικογενειακή θαλπωρή.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή σήμερα, Παρασκευή 21.06.2019, ανέπτυξε από νεαρή ηλικία έντονη κοινωνική δράση και αναμείχθηκε από μικρός στα κοινά, με κορυφαία στιγμή στην πολιτική του σταδιοδρομία την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2008
Δημήτρης Χριστόφιας – Αναλυτικά το βιογραφικό του
Γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1946 στο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, διετέλεσε 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006), ενώ την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του Σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ανάμειξή του στα κοινά ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, καθώς σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα,στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Έπειτα από το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα.
Στις 22 Απριλίου 1988, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές. Το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας και η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα
Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.
Διετέλεσε ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.
Διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.
Δημήτρης Χριστόφιας: Οι τιμητικές διακρίσεις
Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2008 στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου της Περούτζια.
Στις 19 Μαρτίου 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 22 Ιουνίου 2011 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στις 4 Ιουλίου 2011 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Ουκρανία).
Επιπρόσθετα, τιμήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο του Πατριαρχείου Κιλικίας στη Βηρυτό στις 10 Ιανουαρίου 2013 από τον Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α. Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου 2013 παρασημοφορήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας, από τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Δύο κόρες και ένα γιο.
Πηγή: reporter.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες