Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Και... νονός ο Τσίπρας: «Ξαναβάφτισε» (τυχαία;) Μίκρα το αεροδρόμιο Μακεδονία! (βίντεο)


Προβληματίζει η αναφορά που έκανε από τα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην συνεργασία που θα έχουν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία σε θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ραντάρ που υπάρχει στο «αεροδρόμιο της Μίκρας». Εκεί στάθηκαν πολλοί χρήστες των social media σχολιάζοντας ότι τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει πλέον, αλλά υπάρχει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ίσως, ο πρωθυπουργός να μπερδεύτηκε και να αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Μίκρας αλλά η μετονομασία έχει γίνει πριν από 27 χρόνια σε αεροδρόμιο Μακεδονία. Συγκεκριμένα μέχρι το 1992 ονομαζόταν «Κρατικός Αερολιμένας Μίκρας Θεσσαλονίκης», αλλά μετονομάστηκε το 1992 παίρνοντας το όνομα αεροδρόμιο «Μακεδονίας».

Δείτε το επίμαχο σημείο 5:23 πριν το τέλος

Η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν έγινε κατά λάθος εν τη ρύμη του λόγου διότι περιλαμβάνεται και στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αλλά, για να μην μιλάμε μονάχα για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προστατεύει και από έκνομες ενέργειες την αεροναυτιλία, αλλά και από ατυχήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών μας, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών».

Είναι ενδεικτικό ότι κάνει λόγο για αεροδρόμιο της Μίκρας αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με τη βοήθεια που θα παράσχουν και την εκπαίδευση στελεχών της γείτονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως υπουργός Εξωτερικών (θέση που ανέλαβε μετά την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά) εξέδωσε κείμενο στις 21 Ιανουαρίου στο οποίο έδινε απαντήσεις προκειμένου να αιτιολογήσει τα «κέρδη» της συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση σχετικά με το «Τi κερδίζει η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;», έδινε σειρά απαντήσεων. Στην 5η εξ αυτών αναφέρει επί λέξη:

«5) Για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρoνομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(3),(4)). Επιπλέον δεσμεύεται (άρθρο 8 (2),(3)) για αποδόμηση του διαβόητου προγράμματος εξαρχαϊσμού (οτιδήποτε «αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» σε υποδομές/κτίρια/μνημεία) και για αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και απόσυρση από κάθε δημόσια χρήση. Η διαδικασία αυτή μάλιστα έχει αρχίσει, με την ήδη συντελεσθείσα μετονομασία του Αεροδρομίου της γείτονος, καθώς και της Εθνικής Οδού προς τα Σκόπια».

Και καταλήγει με την εξής αναφορά: «Σημειώνεται ότι, βεβαίως, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα περιορισμού χρήσης του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα, η οποία το διατηρεί στο ακέραιο (π.χ. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»)». Αεροδρόμιο το όνομα του οποίου άλλαξε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «γράφουμε ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες