Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πάσχα: Οι Έλληνες φεύγουν κι έρχονται οι Γερμανοί


Πάσχα στην Ιερουσαλήμ, στο Ντουμπάι, στη Ρώμη και στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζονται να κάνουν εφέτος οι Ελληνες, ενώ οι Γερμανοί επιλέγουν την Αθήνα, την Κέρκυρα και την Κρήτη για τις πασχαλινές διακοπές τους!

Παρότι εφέτος το Πάσχα στη Γερμανία προηγείται κατά μία εβδομάδα, η κινητικότητα για διακοπές την περίοδο αυτή εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Ηδη αυξημένες κατά περίπου 15% είναι οι κρατήσεις των ελλήνων ταξιδιωτών για την περίοδο του Πάσχα σε προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελληνικών τουριστικών γραφείων που ανήκουν σε συνδέσμους-μέλη της FedHATTA.

Οι κρατήσεις

Δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι και εφέτος τα νησιά Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Πάτμος και Σύρος, καθώς και το Πόρτο Χέλι στην Πελοπόννησο, το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα και το Πήλιο. Η επιλογή των συγκεκριμένων προορισμών, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, «έχει ως βάση της το έντονο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να ζήσουν από κοντά τα τοπικά ήθη και έθιμα της εορταστικής περιόδου».

Στο εξωτερικό, μεγάλη δυναμική παρουσιάζει αυτή τη χρονιά η ζήτηση για Ιερουσαλήμ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 8%-10% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, ισχυρή αύξηση παρατηρείται στις κρατήσεις για ταξίδια στην Ιορδανία, στο Ντουμπάι, στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο, ενώ αυξημένη ζήτηση υπάρχει και για τις αραβικές χώρες, την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία (Ρώμη, Σαρδηνία, Σικελία), τη Γαλλία και την Ισπανία.

Εξάλλου, ενισχυμένες είναι και οι εκδρομές προς τη Ρωσία και τη Ρουμανία, την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και μακρινούς προορισμούς, όπως το Περού, η Αφρική, οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική και η Αυστραλία, δείχνοντας τη διάθεση των ελλήνων ταξιδιωτών να ανακαλύψουν νέους προορισμούς.

«Ανεξαρτήτως από την αύξηση της κίνησης, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να καλύψουμε το έλλειμμα που υπέστη ο κλάδος των τουριστικών γραφείων από την περίοδο της κρίσης την περασμένη δεκαετία, όμως προοδευτικά προσεγγίζουμε τα μεγέθη προ του 2010» επισημαίνει ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Οι τουριστικές ροές

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένες εμφανίζονται εφέτος οι πασχαλινές τουριστικές ροές και προς τη χώρα μας και κυρίως προς την Αθήνα, η οποία συνολικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 είδε την τουριστική της κίνηση να ενισχύεται κατά 9,4%.

Μάλιστα, η Αθήνα συγκαταλέγεται στους 15 πιο περιζήτητους προορισμούς για τους γερμανούς ταξιδιώτες αυτό το Πάσχα. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη, σε σχέση με πέρυσι, βρίσκεται εκτός της πρώτης εικοσάδας των δημοφιλέστερων προορισμών για ταξίδια αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, Κέρκυρα και Κρήτη είναι ανάμεσα στους επτά προορισμούς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση της πασχαλινής ζήτησης στη γερμανική αγορά! Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που έκανε η Opodo στις αεροπορικές κρατήσεις της πλατφόρμας eDreams Odigeo από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019, σε σύγκριση με δεδομένα από την ίδια περίοδο του 2018. Τα στοιχεία αφορούν συγκεκριμένα τα ταξίδια που θα γίνουν από την 1η έως τις 30 Απριλίου 2019 σε σύγκριση με την ταξιδιωτική περίοδο από 15 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2018. Κατά μέσο όρο, οι γερμανοί τουρίστες το εφετινό Πάσχα θα ταξιδέψουν για διάστημα επτά ημερών, έναντι μόλις τριών πέρυσι.

Οι τιμές

Η Αθήνα αυτή τη χρονιά είναι περισσότερο ελκυστική λόγω και της μείωσης των τιμών των ξενοδοχείων της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, οι τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, εμφανίζονται μειωμένες κατά 8%. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τον δείκτη Hotel Price Index (tHPI) της Trivago, ο οποίος βασίζεται στην ανάλυση των διαδικτυακών τιμών της πλατφόρμας, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για ένα στάνταρντ δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 96 ευρώ, προσφέροντας ένα από τα καλύτερα value for money στην Ευρώπη για τους ταξιδιώτες.

Η ακριβότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από πλευράς τιμών διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία είναι το Αμστερνταμ (184 ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018. Ακολουθούν το Λονδίνο, η Ζυρίχη και το Παρίσι. Στις φθηνότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίζονται η Μόσχα, η Βαρσοβία, η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα.

Ρεκόρ στα Χανιά με 1,16 εκατ. τουρίστες το 2018

Στην κορυφή της αυξημένης τουριστικής κίνησης βρέθηκαν το 2018 τα Χανιά. Στο αεροδρόμιο Χανίων σημειώθηκαν 1,165 εκατομμύρια αφίξεις αλλοδαπών καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση αυτή παρατηρείται από όλες τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, εκτός των Ιταλών, Σουηδών και Κυπρίων, οι οποίοι μειώνουν τις αφίξεις τους κατά 15%, 8% και 3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι Πολωνοί με 31% και οι Φινλανδοί με 27%, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης καταγράφουν και οι Γερμανοί με 12%. Στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων παραμένουν οι Σουηδοί, παρ’ όλη τη μείωση των αφίξεών τους, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής Βρετανοί, Νορβηγοί και Δανοί.

Το έτος 2018, αν συνυπολογιστεί και ανάλογη αύξηση που σημείωσε το αεροδρόμιο Ηρακλείου, η Κρήτη σημείωσε αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφθάνουν στην περιφέρεια με τσάρτερ κατά 6,6%, η οποία όμως είναι μικρότερη σε σχέση με όλα τα κύρια αεροδρόμια της χώρας και από τον μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αυξήθηκε στο 13%.

Ενθαρρυντικές είναι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Κω (κατά 43%, 22% και 15%, αντίστοιχα), τα οποία είχαν πληγεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια από την προσφυγική κρίση επηρεάζοντας αρνητικά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών.

Εννέα διανυκτερεύσεις

Σε ό,τι αφορά την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο Χανίων, οι τουρίστες που προτιμούν τα Χανιά ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 και 64 ετών, υψηλού μορφωτικού αλλά και εισοδηματικού επιπέδου, μια και ο μέσος όρος των εισοδημάτων πλησιάζει τα 60.000 ευρώ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά, της Αγίας Μαρίνας και των Χανίων πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους αλλοδαπούς τουρίστες αναδεικνύονται εφέτος για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά έτη τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, καθώς οι μισοί αλλοδαποί τα επισκέπτονται, ξεπερνώντας σε επισκεψιμότητα ακόμα και την παραλία του Ελαφονησίου, η οποία παραμένει ψηλά στη λίστα, ενώ συνεχίζει να αποτελεί πρώτη επιλογή αναφορικά με τις παραλίες που προτιμούν, και ακολουθούν αυτές του Μπάλου και των Φαλασάρνων.

Ενας στους τρεις επισκέπτεται μουσεία, ένας στους πέντε περίπου διασχίζει το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Κνωσού και της Φαιστού, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό αυτών που προτιμούν την Αρχαία Απτέρα.

Το κόστος διαμονής

Εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε στα 750 ευρώ, ποσό υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και από τον μέσο όρο της Ελλάδας.

*Η έρευνα έγινε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στην ομάδα ανάλυσης συμμετείχαν οι καθηγητές Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής ΜΑΙΧ), Γεώργιος Αγγελάκης (ερευνητής ΜΑΙΧ), Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Business School, France) και ο Περικλής Δράκος (ΕΔΙΠ Πανεπιστήμιο Κρήτης).
https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες