Άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο στην Τρίπολη, το μοναδικό που έχει παραμείνει ενεργό στην πόλη, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές στη Λιβύη.
Το αεροδρόμιο της Μιτίγκα στην Τρίπολη είχε κλείσει νωρίτερα όταν, σύμφωνα με τους κατοίκους, σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο μαρτυρίες, ότι ακούστηκαν εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά σε περιοχή στην Τρίπολη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Κατά τις μαρτυρίες, αεροσκάφος άνοιξε πυρ. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες ως τώρα.
Εντείνονται οι μάχες στην Τρίπολη
Οι μάχες κλιμακώθηκαν το Σάββατο προ των πυλών της Τρίπολης, μετά την ανακοίνωση δυνάμεων πιστών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ότι ξεκινούν αντεπίθεση εναντίον των στρατευμάτων του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που άρχισαν την 4η Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Στα νότια προάστια στην Τρίπολη η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη εδώ και μέρες. Αφού η προέλαση του ΛΕΣ ανασχέθηκε, «αρχίσαμε τη φάση της επίθεσης», δήλωσε χθες Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Μετζίι, εκπρόσωπος των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ.
«Δόθηκαν διαταγές τις πρώτες πρωινές ώρες να γίνει προέλαση και να κερδίσουμε έδαφος», πρόσθεσε. Η αντεπίθεση καταγράφηκε την επομένη της ανακοίνωσης από τον Λευκό Οίκο ότι τη Δευτέρα, έγινε μια συνδιάλεξη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν το «κοινό όραμά τους για τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα δημοκρατικό και σταθερό πολιτικό σύστημα» και την ανάγκη να αποκατασταθεί «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη». Κατά την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ «αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αλλά και για την προστασία «των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης».
«Κερδίσαμε την πολιτική μάχη και πείσαμε τον κόσμο ότι οι ένοπλες δυνάμεις (σ.σ. ο ΛΕΣ) μάχονται εναντίον της τρομοκρατίας», σχολίασε με ικανοποίηση ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ, διεξάγονται «σφοδρές μάχες» σε πολλά μέτωπα, και «ο εχθρός ενισχύθηκε με τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους και ξένους μισθοφόρους».
Αεροπορικά πλήγματα
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ δεν παραδέχθηκε πάντως την απώλεια ορισμένων θέσεων, ειδικά στην Άιν Ζάρα. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν προέλαση των δυνάμεων που μάχονται υπέρ της ΚΕΕ σε αυτή την περιοχή, με τα μέτωπα να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα προς νότον. Μάχες μαίνονταν το απόγευμα στη νέα γραμμή του μετώπου. Ακούγονταν σφοδρά πυρά ελαφρών όπλων, πολυβόλων, αντιαεροπορικών, ολμοβόλων, εκτοξευτήρων ρουκετών όλη την ημέρα. Οι ήχοι των εκρήξεων και των εχθροπραξιών ήταν αισθητοί σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας.Η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης, συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, που υποστηρίζεται από μια «αντιτρομοκρατική» δύναμη από την πόλη Μισράτα, προέλασε επίσης στην Ουάντι Ράμπι, χάρη σε μια επίθεση «με βαρύ πυροβολικό και με όπλα μεσαίου διαμετρήματος νωρίς το πρωί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της δύναμης αυτής στο πεδίο.
Έγιναν επίσης επτά αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΛΕΣ, κυρίως νότια της Γαριάν, μιας κοινότητας που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, καθώς και εναντίον της αεροπορικής βάσης αλ Ουότια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα πιο μακριά, σύμφωνα με έναν άλλο εκπρόσωπο των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, τον συνταγματάρχη Μοχάμαντ Γκνούνου.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την «προέλαση» των δυνάμεών του, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φάγεζ ας Σάρατζ τις προέτρεψε σε ανακοίνωσή του να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Από τη δική του πλευρά, ο ΛΕΣ διαβεβαίωσε ότι «πήρε τον έλεγχο πολλών νέων θέσεων στα μέτωπα των μαχών στην Τρίπολη». «Οι δυνάμεις μας προελαύνουν ενώ οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της ΚΕΕ υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε μέσω Facebook.
Αδιέξοδο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ, την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 220 άνθρωποι, άλλοι 1.066 έχουν τραυματιστεί και πάνω από 30.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ, που έχει εκφράσει φόβους περί «γενικευμένης ανάφλεξης» στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση του Χάφταρ διευκολύνθηκε, αν δεν «ενθαρρύνθηκε», από τις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Το αδιέξοδο ήταν απόλυτο την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε, με την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, να εγκριθεί ένα ψήφισμα που θα ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και θα στηλίτευε την επίθεση του ΛΕΣ. Αλλά οι ΗΠΑ και η Ρωσία — πράγμα σπάνιο — ακολούθησαν την ίδια γραμμή και δεν ενέκριναν το σχέδιο Ανακοίνωσης του ΣΑ του
ΟΗΕ, με κίνδυνο να μειωθούν οι δυνατότητές του να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες