Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία


Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης που πιθανότατα να είναι δύσκολο να αντιστραφεί κατά τη διάρκεια του 2019, καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησε το Brookings Institute σε συνεργασία με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Αναλύοντας τους δείκτες οικονομικού κλίματος στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, το κέντρο οικονομικών ερευνών Brookings Institute μαζί με τους Financial Times επιβεβαιώνουν πως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνεται από το περασμένο φθινόπωρο.

Ανησυχίες για την οικονομική προοπτική είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο όταν είχε ήδη λάβει χώρα μια προς τα κάτω αναπροσαρμογή. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ, σκιαγραφώντας μια ακόμη πιο απαισιόδοξη εικόνα σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει, επίσης, τονίσει πως το κλίμα εμπορικού πολέμου και προστατευτισμού αποδυναμώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Εσγουαρ Πρασάντ, οικονομολόγος στο Brookings Institute, τονίζει πως η επιδείνωση της αναπτυξιακής προοπτικής στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επηρεάσει άμεσα τη ζήτηση για εισαγωγές και τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η εξασθένηση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος, επηρεάζοντας τη ζήτηση διαρκών αγαθών και τις πάγιες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο εμπόριο και η γεωπολιτική αστάθεια προκαλούν επίσης αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τους βασικούς παράγοντες που παίζουν αρνητικό ρόλο, οι εμπορικές συγκρούσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα όπως και οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και άλλους εμπορικούς εταίρους έχουν συμβάλει στη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας που πλήττει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη», αναφέρεται στο άρθρο του Brookings Institute.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Παγκόσμιου Εμπορίου της DHL φαίνεται πως οι συναλλαγές αγαθών μεταξύ χωρών, αν και βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο σε μια ατυχή συγκυρία για την κινεζική οικονομία, καθώς διανύει περίοδο επιβράδυνσης. Οι επιπτώσεις δε του κλίματος εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα φαίνονται από τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Νότιας Κορέας. Τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στη Ν. Κορέα υποχώρησαν κατά 11% και 13%, αντιστοίχως.

Μείωση γερμανικών εξαγωγών

Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη. Τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3% από τον Ιανουάριο, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 12μήνου. Παράλληλα, οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά 1,6% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Οικονομικοί αναλυτές και κορυφαία ινστιτούτα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση στο παγκόσμιο εμπόριο, πλήττοντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οπως αναφέρει το Brookings Institute σε μελέτη που διενήργησε με τους Financial Times, το Βαρόμετρο Παγκοσμίου Εμπορίου για τον κλάδο τεχνολογίας της Νότιας Κορέας προσεγγίζει τις 30 μονάδες βάσης, αρκετά χαμηλότερα από τις 50 μ.β. που αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην επιβράδυνση.

Ακόμη και η Ινδία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, τονίζει ο Πρασάντ του Brookings Institute. Το Βαρόμετρο Παγκόσμιου Εμπορίου για την Ινδία έχει διολισθήσει στις 59 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο, εμφανίζοντας πτώση κατά 16 μ.β.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες