Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ και... αφέθηκε ελεύθερος!


Κρίθηκε ένοχος, αλλά παραμένει ελεύθερος ο 49χρονος πρώην υπάλληλος εταιρείας security, ο οποίος φέρεται να προχώρησε σε υπεξαίρεση ποσού μεγαλύτερου του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με το neakriti.gr το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχο τον 49χρονο για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος (σύμφωνα με το άρθρο 375 του ποινικού κώδικα).

Η Έδρα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών.

Δόθηκε ωστόσο αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους: Ειδικότερα του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει ακόμη να εμφανίζεται στο Α.Τ. της περιοχής του κάθε μήνα.

Ένοχοι κρίθηκαν και οι 3 συγκατηγορούμενοι του 49χρονου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών έκαστος για την πράξη της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση.

Και στους τρεις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και οι ποινές τους ανεστάλησαν επί τριετία.

Έπαιζε τα λεφτά στο τζόγο
Οι υπόλοιποι ενεργούσαν όπως είπε κατ' εντολήν του και δεν οικειοποιήθηκαν χρήματα. Όπως υποστήριξε ακόμα έπαιρνε τα χρήματα για να παίζει τυχερά παιχνίδια καθώς ισχυρίστηκε ότι είναι εθισμένος στο τζόγο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε δανειζόταν ακόμη και από τοκογλύφους που του ζητούσαν πίσω τα χρήματα με απειλές.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια όταν άδειασε το χρηματοκιβώτιο μετέφερε τα χρήματα στην Αθήνα και τα παρέδωσε σε άτομα που δεν κατονόμασε. Στις περιγραφές του ανέφερε ακόμη ότι τον κράτησαν όμηρο 9 ημέρες πριν τον απελευθερώσουν και επιστρέψει στο Ηράκλειο για να παραδοθεί.

Ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση των συνηγόρων για την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε να κριθεί ένοχος με βάση το άρθρο 1 του νόμου 1608 που προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές.

Πως ο σεκιουριτάς υπεξαίρεσε ποσό «μαμούθ» από ΑΤΜ

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, με βασικό κατηγορούμενο έναν 47χρονο, ο οποίος φέρεται να είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές του νησιού, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου. Εκτός από τον 47χρονο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τρία ακόμη άτομα.

Ο βασικός κατηγορούμενος εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας στην εν λόγω εταιρεία security από το 2008, προβαίνοντας στον ανεφοδιασμό μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών. Η έκνομη δράση του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να διήρκεσε από τις αρχές του 2014 έως το Μάιο του 2015. Συγκεκριμένα, ο 47χρονος άνδρας κατηγορείται ότι αφαιρούσε σταδιακά από ΑΤΜ τραπεζών χρηματικά ποσά, τα οποία ιδιοποιείτο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε βρει τρόπο να ανοίγει τις ειδικές κασετίνες όπου μεταφέρονταν τα χρήματα για τα ΑΤΜ χωρίς να σπάει τις σφραγίδες ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι, ο 47χρονος φέρεται - σε περίπτωση που αναγκαζόταν να παραβιάσει τις σφραγίδες ασφαλείας - να επικολλούσε τις σφραγίδες με τρόπο που η παραβίασή τους να μη γινόταν αντιληπτή. Τέλος, σε περίπτωση που η επικόλληση των σφραγίδων δεν ήταν δυνατή, ο κατηγορούμενος φέρεται να έβαζε στην κασετίνα νέα σφραγίδα, αντικαθιστώντας τον αριθμό της πρώτης με εκείνον της τελευταίας στο ειδικό έγγραφο που τη συνόδευε.

Στο μεταξύ, οι τρεις συγκατηγορούμενοι του 47χρονου, που βαρύνονται με την πράξη της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση, κατηγορούνται - μεταξύ άλλων - ότι αφαιρούσαν από τις επίμαχες κασετίνες τα χαρτονομίσματα που ο 47χρονος τούς υποδείκνυε, βάζοντας ως σημάδι ένα σκισμένο ή τσακισμένο χαρτονόμισμα.

Με αυτή τη μέθοδο, λοιπόν, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε συνολικά 703.542 ευρώ μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο 47χρονος κατηγορείται ότι, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, είχε ξαφρίσει ΑΤΜ στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Αρκάδι, τον Πλατανιά Ρεθύμνου, τον Αδελιανό Κάμπο, τους Αρμένους, τη Σκαλέτα, αλλά και το Σίσι.

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών βρίσκονταν σε σούπερ-μάρκετ και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, χώρους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και σε αεροδρόμιο, αλλά και αγροτικό συνεταιρισμό του νησιού. Εξάλλου, το ποσό που φέρεται να υπεξαιρούσε κάθε φορά ο κατηγορούμενος δεν ήταν σταθερό. Οι... "αναλήψεις" που έκανε κυμαίνονταν από 5.000 έως και περισσότερα από 70.000 ευρώ! Άλλοτε ο 47χρονος φέρεται να έκλεβε 12.000 ευρώ, άλλοτε 32.500 και άλλοτε 52.000 ευρώ...

"Βούτηξε" 530.000 σε μία μέρα!

Και μπορεί ο 47χρονος να κατηγορείται ότι άρπαξε σταδιακά περισσότερα από 700.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο, ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, μέσα σε μία ημέρα βρέθηκε να έχει υπεξαιρέσει περίπου 530.000 ευρώ. Ειδικότερα, το Μάιο του 2015 ο κατηγορούμενος φέρεται να έκλεψε από χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο γραφείο του στην εταιρεία security το ποσό των 534.292 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ο 47χρονος, ανέρχεται στο 1.311.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος
https://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες