Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ο «θησαυρός» της ΔΕΠΑ, το «φέσι» της ELFE και το «ναυάγιο» που έρχεται

Το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες έχει και παρενέργειες

Η ΔΕΠΑ έως τις 7 Ιουνίου θα έχει διαχωριστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Η πρώτη εταιρεία θα πάει για αποκρατικοποίηση και το 51% θα διατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

Η δεύτερη εταιρεία θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και θα έχει την ευθύνη τη διαχείρισης των δικτύων και των μεγάλων ενεργειακών συμβολαίων της χώρας με προμηθευτές όπως π.χ. η ρωσική Gazprom.

Ήδη εν όψει του διαχωρισμού πέφτουν βροχή τα τηλέφωνα στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από… «βύσματα» υπαλλήλων της επιχείρησης αερίου που θέλουν να μεταφερθούν στο φορέα που θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Σε αυτό το φορέα άλλωστε ο κ. Σταθάκης σκοπεύει να «βολέψει» και 200 περίπου εργολαβικούς υπάλληλους της ΔΕΠΑ, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει είναι το τι θα γίνει με το «θησαυρό» της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας που σήμερα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Τα business plan που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η Διοίκηση του Δημήτρη Τζώρτζη στη ΔΕΠΑ δεν κάνουν καμία αναφορά στα χρήματα αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας «εποφθαλμιούν» το ποσό αυτό, καθώς θεωρούν πως θα πρέπει να εισφερθεί στη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την ανάπτυξη των δικτύων αερίου.

Ωστόσο, υπάρχει ο αντίλογος από την πλευρά των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, που υποστηρίζουν πως εάν το ποσό αυτό καταλήξει ολόκληρο στη ΔΕΠΑ Υποδομών, τότε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα καταστεί «φιάσκο». Γιατί το λένε αυτό;

Αφενός διότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πρέπει να έχει χρήματα για να αγοράζει αέριο. Αφετέρου διότι εάν η αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν γίνει και βάσει των ταμειακών διαθεσίμων της, τότε η εταιρεία θα δοθεί για ψίχουλα. Ο λόγος είναι το «φέσι» των 130 εκατ. ευρώ που έχει φορέσει η ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ και το οποίο θα μεταφερθεί αυτούσιο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με δυο λόγια ποιος θα αγοράζατε μια εταιρεία χωρίς ταμείο, η οποία κυνηγά να εισπράξει από τον επιχειρηματία οφειλές 130 εκατ. ευρώ;

Για να αντιμετωπίσει την κριτική αυτή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει κινήσει (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) τις διαδικασίες για να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση η ELFE. Στόχος είναι να εισπραχθούν όσα περισσότερα από τα «φέσια» του Λαυρεντιάδη. Εάν το πετύχει τότε μπορεί και να μην ναυαγήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.…
https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες