Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Συχνός επισκέπτης στην Ελλάδα ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας


Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε το ταξίδι του λευκού ρατσιστή τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ, στην Ευρώπη, με τους συγγενείς του να υποστηρίζουν πως επέστρεψε ένας «άλλος άνθρωπος».

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε κινητοποίηση τις τελευταίες ώρες, καθώς ο τρομοκράτης εξτρεμιστής που αιματοκύλησε δύο τεμένη στο Κράιστ Τσερτς -με τον απολογισμό να φτάνει τους 50 νεκρούς- είχε έρθει στη χώρα μας αρκετές φορές, άγνωστο ακόμη για ποιο λόγο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο 29χρονος δράστης πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016. Από φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στις 17 Μαρτίου 2016 από το αεροδρόμιο, φαίνεται πως από εδώ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Στις 20 Μαρτίου 2016 ήρθε και πάλι στη χώρα μας με πτήση από Τουρκία και για τουλάχιστον 15 ημέρες παρέμεινε στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Σαντορίνη.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε εκείνη τη χρονική περίοδο ο μακελάρης, σε μία προσπάθεια εντοπισμού άλλων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Στο ίδιο πεδίο ερευνών θα εξεταστούν και στοιχεία από εταιρίες ενοικιάσεως οχημάτων, που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του. Παράλληλα επιχειρούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές-συναντήσεις του 29χρονου στη χώρα μας, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή ηλεκτρονικές, παραμονές του σε ξενοδοχεία και άλλες πόλεις που ενδεχομένως επισκέφθηκε.

Συχνός επισκέπτης της στην Ελλάδα ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Επιπλέον στις 29 Νοεμβρίου 2016 με πτήση τράνζιτ κινήθηκε από Κάιρο μέσω Αθήνας για Βουκουρέστι και στις 10 Δεκεμβρίου 2016 έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι δύο λέξεις που είναι γραμμένες πάνω σε όπλα του μακελάρη και έχουν σχέση με τη χώρα μας. Το «Τουρκοφάγος», και το «Λεπάντο» (έτσι ονομάζεται η Ναύπακτος – αναφορά προφανώς στην καταναυμάχηση του τουρκικού στόλου από τις χριστιανικές δυνάμεις της Ευρώπης το 1571).

Οι ισραηλινές Αρχές αποκάλυψαν ότι ο Αυστραλός μαζικός δολοφόνος με την ακραία αντιμουσουλμανική και αντιμεταναστευτική ιδεολογία είχε διαμείνει για 9 ημέρες στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ως το τέλος της ίδιας χρονιάς και το 2018 περιηγήθηκε σε πεδία ιστορικών μαχών στα Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία).

Ενδιαμέσως το 2017 ταξίδεψε στη Δυτική Ευρώπη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι έκανε στα μέρη μας αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του περιλάμβανε κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί γιατί δεν βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων αν και σχεδίαζε την επίθεση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Χαμογελαστός στο δικαστήριο
Ο δράστης της επίθεσης στην ήσυχη πόλη της νησιωτικής χώρας, την οποία μετέδωσε ζωντανά μέσω facebook εμφανίστηκε το Σάββατο ενώπιον του δικαστηρίου. Ηταν ήρεμος, παρατηρητικός και ενίοτε… χαμογελαστός, την ώρα που ακόμη 36 άνθρωποι χαροπαλεύουν στο τοπικό νοσοκομείο.

Στον 29χρονο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και αναμένονται κι άλλες. Εισερχόμενος στην αίθουσα και πριν καθίσει στο εδώλιο έκανε με το χέρι του το σήμα «ΟΚ», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αντερν, που συναντήθηκε χθες με τις οικογένειες των θυμάτων, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε μέσω e-mail εννιά λεπτά πριν από την επίθεση στα τεμένη το 73 σελίδων «μανιφέστο» του, όπου ξετυλίγει την αντιμεταναστευτική ιδεολογία του. Το κείμενο είχε αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο. Στόχος του, όπως γράφει, είναι να δημιουργήσει «μια ατμόσφαιρα φόβου» και να κινητοποιήσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων».

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, η έρευνα συνεχίζεται και μετά τη χειρότερη μαζική σφαγή στην ιστορία της χώρας, η Ν. Ζηλανδία πρόκειται να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα, ένα μέτρο που στήριξε και ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Κράιστ Τσερτς. Μόνος ένας από τους αρχικά συλληφθέντες άλλους υπόπτους, ένας 18χρονος με όπλα και εκρηκτικά στην κατοχή του, φέρεται να σχετίζεται με τη σφαγή.

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται και η οικογένεια του μακελάρη, που δυσκολεύεται να αντιληφθεί τι συνέβη. Η γιαγιά του Μπράντον, Μαρί Φιτζέραλντ, δήλωσε πως «από τη στιγμή που ταξίδεψε στο εξωτερικό, το παιδί άλλαξε τελείως». Συμπλήρωσε πως ως έφηβος του άρεσε να παίζει βιντεοπαιχνίδια, κάτι που πιθανόν εξηγεί τη ζωντανή μετάδοση της σφαγής μέσω facebook που επέλεξε. Ο ίδιος, με κινήσεις σαν αυτές που διαδραματίζονται σε πολεμικά βιντεοπαιχνίδια, κατέγραψε την επίθεσή του στα τζαμιά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, αφού είχε τοποθετήσει μια κάμερα στο κεφάλι του.

Χθες το facebook ανακοίνωσε ότι τις πρώτες 24 ώρες κατέβασε 1,5 εκατομμύριο βίντεο του μακελειού παγκοσμίως.

Ένας Αφγανός, ήρωας στο μακελειό
Την ώρα που το Κράιστ Τσερτς μετράει τις πληγές του, έρχονται στο φως οι ιστορίες ανθρώπων που με την ηρωική επέμβασή τους έδωσαν τέλος στο μένος του μακελάρη.

Ο 48χρονος Αμπντούλ Αζίζ, πατέρας τεσσάρων παιδιών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ήταν αυτός που έτρεξε έξω από το δεύτερο τέμενος του Λίνγουντ σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του δράστη. Είπε ότι ο Μπράντον έτρεξε πίσω στο αυτοκίνητό του προκειμένου να πάρει άλλο ένα όπλο επειδή του τελείωσαν οι σφαίρες. Πρόλαβε να του πετάξει ένα μηχάνημα για πιστωτικές κάρτες (POS), παρ’ όλο που άκουγε τους δύο μικρότερους γιους του να του φωνάζουν να γυρίσει πίσω. Αργότερα ο Αζίζ άρχισε να καταδιώκει το δράστη που προσπαθούσε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Ωστόσο ανέπτυξε ταχύτητα και τον έχασε, αν και λίγο αργότερα συνελήφθη από την Αστυνομία.

Βρήκε… έδαφος ο Ερντογάν, λάδι στη φωτιά έριξε ο Σαλβίνι
Η δράση του μακελάρη και το μανιφέστο του κατά των μουσουλμάνων και υπέρ της λευκής υπεροχής φαίνεται πως έχει δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση, αφού ο Μπράντον κάνει αναφορά σε αρκετά ζητήματα.

Τη δική του απάντηση στην αναφορά «Τουρκοφάγος» έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του πρόβαλε αποσπάσματα από το μανιφέστο και αλλοιωμένες εικόνες από το υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ.

«Ο Τάραντ είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη», σημείωσε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στο σταυρό και στην ημισέληνο», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο περίπου 500 άνθρωποι, μέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία και ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα όπως «Μουσουλμάνοι ενωθείτε» και «Μουσουλμάνοι, ψηλά το κεφάλι».

Σε ένα από τα όπλα του μακελάρη ήταν γραμμένο το όνομα του Ιταλού Λούκα Τραΐνι, ο οποίος είχε πυροβολήσει και τραυματίσει έξι Αφρικανούς παράνομους μετανάστες στην Ιταλία και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 12 ετών. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έριξε λάδι στης φωτιά, αφού σε ερώτηση εάν στην Ιταλία πρέπει να φοβούνται ανάλογα κτυπήματα με αυτό της Νέας Ζηλανδίας, ο Σαλβίνι ήταν σαφής: «Ο μόνος εξτρεμισμός που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο ισλαμικός».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ -για τον οποίο υπήρξαν εγκωμιαστικά σχόλια στο μανιφέστο του δολοφόνου- υποστήριξε πάντως πως «δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού, καθώς πιστεύει πως πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων».

Ο 3χρονος Ιμπραχίμ το μικρότερο θύμα
Το μεγαλύτερο από τα 50 θύματα του Αυστραλού σφαγέα ήταν 77 ετών και το μικρότερο μόλις 3. «Ειρήνη σε σας», αποχαιρέτησε με αυτό το συγκινητικό πρωτοσέλιδο η αυστραλιανή Sunday Telegraph το μικρούλη Μουτσάντ Ιμπραχίμ και τους υπόλοιπους νεκρούς της σφαγής στο Kράιστ Τσερτς. Σαν να ζητούσε συγγνώμη για την εθνικότητα του δολοφόνου…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 18/3/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες