Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Για πρώτη φορά διαφωνία εισαγγελέα για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα - Τι λέει η δικηγόρος του


Για πρώτη φορά, από τότε που άρχισαν να χορηγούνται άδειες στον πολυισοβίτη και εκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός διαφώνησε με τα λοιπά μέλη του συμβουλίου της φυλακής και αρνήθηκε την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα.

Ο καταδικασμένος σε έντεκα φορές ισόβια για τις στυγερές δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης αιτήθηκε την έβδομη, κατά σειρά άδεια, ενώ ήδη κρατείται από το περασμένο καλοκαίρι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που απασχόλησε στις 19 Φεβρουαρίου το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής, δεν κατέληξε σε απόφαση, λόγω της διαφωνίας του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα, ενώ στην προσφυγή που άσκησε στο δικαστικό συμβούλιο, αναφέρεται εκτενώς στη βαρύτατη εγκληματική του δράση, αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπήρξε αμετανόητος.

Η υπόθεση με τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα έχει οδηγηθεί ήδη προς κρίση ενώπιον της Δικαιοσύνης, έχει ήδη επιληφθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο ο εκτελεστής της 17Ν προσήλθε, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από τη συνήγορό του Ιωάννα Κούρτοβικ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με αφορμή την ψήφιση διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επεκτείνει και σε άλλους εργαζόμενους - κρατούμενους τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευεργετικό υπολογισμό των ημερών για αποφυλάκιση, ζήτησε να εξαιρεθεί του μέτρου, προκειμένου να μην ταυτίζεται με ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, το γεγονός, ότι για πρώτη φορά εισαγγελικός λειτουργός διαφώνησε με την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς η τελευταία άδεια που έλαβε ο πολυισοβίτης και η βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος Αξαρλιάν, είχε προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Πάντως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν εξαιρούνται της παροχής άδειας και οι κρατούμενοι που έχουν διαπράξει στυγερά εγκλήματα ή οι καταδικασθέντες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ακόμα κι αν οι καταδίκες τους είναι τόσο βαριές όπως του Κουφοντίνα που έχει ποινή 11 φορές ισόβια.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Την 19/2/2019, συζητήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής του Βόλου, η αίτηση για την 7η τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία έγινε μεν δεκτή από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, μειοψήφησε όμως ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος, αποφάσισε (προφανώς υπό την πίεση της ενορχηστρωμένης πολεμικής που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου) να διαφοροποιήσει την ψήφο του από αυτήν των 6 προηγούμενων, με επίκληση λόγων που άπτονται του ελέγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και με άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου.

Η προσφυγή που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός (βάσει της σχετικής διάταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα) συζητήθηκε σήμερα, 21/2/2019, στο Συμβούλιο του Δικαστηρίου του Βόλου που ενεργεί ως Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης ο κρατούμενος κλήθηκε να απαντήσει και πάλι σε σειρά ερωτήσεων γύρω από τις ιδέες και τη δράση του.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενημερώνουμε ακόμη, ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ενόψει της ψήφισης της διάταξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με βάση την οποία θεωρήθηκε ότι θα ισχύσει ευνοϊκότερη επιμέτρηση του χρόνου εργασίας κρατουμένων στους φούρνους των φυλακών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε αίτηση στη διεύθυνση της φυλακής του Βόλου, όπου κρατείται, για τη μεταφορά του σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να επωφεληθεί οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος της ρύθμισης από την εργασία του στην υπηρεσία των φούρνων.

Η κίνηση αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς τους συγκρατούμενούς του και προκειμένου να σταματήσει η ανέξοδη ρητορεία σε βάρος των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προσπαθεί να επιβάλει στην κοινωνία την αποδοχή ενός μοντέλου σωφρονιστικού συστήματος πολύ πιο αυταρχικού».
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες