Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Η ΡΑΕ στρώνει το έδαφος για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα


Με πρωτοβουλία της ΡΑΕ θα προχωρήσουν τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η σχετική πρόταση της ΔΕΗ, την οποία αναμένει σύσσωμη η αγορά ηλεκτρισμού, απορρίφθηκε για πολλοστή φορά από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι αυξήσεις μάλιστα αυτή τη φορά θα επιβληθούν στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος, της τιμής δηλαδή που αντικατοπτρίζει το κόστος ρεύματος και που ευθύνη της ΡΑΕ είναι να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη συγκράτησή του.

Αντ’ αυτού και ενώ το κόστος ρεύματος στη χονδρική αγορά, όπως αντικατοπτρίζεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος, έχει ανέβει τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με πέρυσι επιβαρύνοντας τη ΔΕΗ με ζημίες και «καίγοντας» τα πενιχρά περιθώρια κέρδους των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ αν το μετακυλίσουν στην κατανάλωση, η ΡΑΕ στρώνει τον δρόμο για την αύξηση των τιμολογίων σε μια προσπάθεια αποφυγής ενός γενικού κραχ στην αγορά ηλεκτρισμού, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν δει κανείς τους ισολογισμούς των συμμετεχόντων στη λιανική και, φυσικά, την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προανήγγειλε πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τους παρόχους ρεύματος να προσφέρουν στους καταναλωτές- πελάτες τους και επιλογή σταθερού τιμολογίου, που δεν θα μεταβάλλεται όταν αλλάζουν τα στοιχεία κόστους.

Το σταθερό τιμολόγιο θα είναι πιθανότατα κάπως ακριβότερο, τόνισε ο κ. Μπουλαξής, αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για τουλάχιστον ένα έτος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΡΑΕ, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα, κατά το οποίο θα γίνει αξιολόγησή τους.

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια ή και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των ρητρών μεταβολής των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι προμηθευτές.

Οι περισσότεροι εναλλακτικοί (εκτός ΔΕΗ) προμηθευτές έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από τον συνδυασμό της προσφοράς (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγές) και της ζήτησης (προμηθευτές για λογαριασμό των καταναλωτών που εκπροσωπούν).

Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, όταν η ΟΤΣ υπερβαίνει ένα όριο (π.χ. 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τότε το επιπλέον κόστος μετακυλίεται με τον επόμενο λογαριασμό στον καταναλωτή. Πρόταση για ρήτρα οριακής τιμής έχει υποβάλει στο υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ, όπως και πρόταση ρήτρας CO2, τις οποίες απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Την πρωτοβουλία της ΡΑΕ παρακολουθεί με επιφύλαξη η αγορά ηλεκτρισμού, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή υπερρύθμιση έναντι μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Οι καταναλωτές, είτε με σταθερό είτε με κυμαινόμενο τιμολόγιο, δεν θα αποφύγουν το ακριβό κόστος ρεύματος όσο το κόστος παραγωγής του ανεβαίνει.

Παράμετροι, όπως οι διασυνδέσεις των νησιών, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η λειτουργία των πιο αποδοτικών μονάδων παραγωγής και η εφαρμογή των κανονισμών για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους προς όφελος των καταναλωτών και η ΡΑΕ ως αρμόδια Αρχή θα όφειλε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με τα υπέρογκα ποσά των ρευματοκλοπών, οι διασυνδέσεις των νησιών που σχεδιάστηκαν από τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έχουν ακόμη βρει τον βηματισμό τους, ενώ στο σύστημα εξακολουθούν να δουλεύουν παλαιωμένες μονάδες, όπως της Καρδιάς και του Αμυνταίου, και μάλιστα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες