Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ποιος κρατά ακλόνητο τον Λαυρεντιάδη στην ELFE παρά το «Πετσίτης gate»


του Γιώργου Φιντικάκη

Αν και το σταθερά αυξανόμενο χρέος προς τη ΔΕΠΑ, που προσεγγίζει πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, δικαιολογεί πλήρως την αφαίρεση του τιμονιού της ELFE
από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και την υπαγωγή της σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, εντούτοις δεν συμβαίνει το παραμικρό.

Παρότι υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, η κυβέρνηση δεν δίνει τέτοια εντολή στη νέα διοίκηση Τζώρτζη της ΔΕΠΑ, να προσφύγει δηλαδή κατά της ELFE και να ζητήσει, όπως δικαιούται να κάνει, ως νούμερο ένα πιστωτής, τον ορισμό από το δικαστήριο ανεξάρτητου διαχειριστή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε και νέα ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη για βαριά κακουργήματα, παρότι από τη Παρασκευή μπήκε στο δικαστικό στόχαστρο ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη, του ανθρώπου που βρισκόταν πολύ κοντά στο Νίκο Παππά, από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, εντούτοις η ELFE παραμένει στο απυρόβλητο.

Καμία εντολή για το επόμενο βήμα, δηλαδή την αντικατάσταση του υφιστάμενου μάνατζμεντ Λαυρεντιάδη στην ELFE, δεν έχει έλθει άνωθεν προς τη διοίκηση Τζώρτζη της ΔΕΠΑ.

H προκλητική αυτή εύνοια προς τον επιχειρηματία ενισχύει τις καταγγελίες για στενή του σχέση με το Μαξίμου, με συνδετικό κρίκο τον Μ. Πετσίτη, το στενό συνεργάτη του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, από την εποχή που εκείνος ταξίδευε με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο οποίος εμφανίζεται από το 2015 και μετά να διατηρεί επαφές με τον "Μανόλο" του Παππά.

Τα ερωτήματα γιατί ο Λ. Λαυρεντιάδης συνεχίζει να κρατά ανενόχλητος το τιμόνι της ELFE, ενισχύουν τα λεγόμενα του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου, ο οποίος είχε καταγγείλει τη πολιτική ηγεσία και τη νέα διοίκηση της τελευταίας για αδράνεια στη λήψη μέτρων υπαγωγής της λιπασματοβιομηχανίας σε αναγκαστική διαχείριση.

Ανεξάρτητα αν ευσταθούν ή όχι τα λεγόμενα του, ο πρώην μάνατζερ έχει καταγγείλει ότι καθαιρέθηκε, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση το φθινόπωρο του 2017, να ληφθούν σειρά δικαστικών ενεργειών κατά της ELFE. Τα παραπάνω δεν έχουν διαψευσθεί.

Ενώ, με την περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, είχε δώσει πρόσφατα εντολή στη ΔΕΠΑ να συνεχίσει την παροχή αερίου στην υπερχρεωμένη εταιρεία, στη περίπτωση της ELFE επικρατεί απόλυτη σιγή από πλευράς υπουργείου. Το υπουργείο και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ σφυρίζουν αδιάφορα.

Αν η ΔΕΠΑ έπαιρνε εντολή από τους μετόχους της και τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, θα μπορούσε να κινήσει άμεσα νομικές διαδικασίες, δηλαδή να προσφύγει στα δικαστήρια όπου και η έδρα της ELFE, δηλαδή στον Πειραιά, και να απαιτήσει να αντικατασταθεί άμεσα το υφιστάμενο μάνατζμεντ Λαυρεντιάδη, από μια συμβουλευτική ελεγκτική εταιρεία, όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα στη πολύπαθη λιπασματοβιομηχανία, και η αναγκαστική διαχείριση θα μπορούσε να σταματήσει, μόνο εφόσον η ELFE μείωνε τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ, σε ικανοποιητικό επίπεδο, και εφόσον πρώτα έπαυε να συσσωρεύει κάθε μήνα καινούργιες οφειλές, τόσο προς την δημόσια εταιρεία αερίου, όσο και προς άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως και τράπεζες. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ προσεγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου το φέσι τόσο προς τη ΔΕΠΑ, όσο επίσης προς τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, όπως η Alpha Bank, θα το πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος. Οπως αναδεικνύεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, για την οποία ασκήθηκε προ ημερών ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, το δάνειο που είχε πάρει η ELFE και έπαψε να εξυπηρετεί, είναι εγγυημένο από το... ελληνικό Δημόσιο!
https://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες