Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η Αγρινιώτισσα Χρυσούλα Τασολάμπρου είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας σε βυζαντινή μουσική γραφή


Η Αγρινιώτισσα Χρυσούλα Τασολάμπρου είναι η πρώτη γυναίκα με επίσημη συγγραφή σε βυζαντινή παρασημαντική γραφή.Το βιβλίο της με τίτλο:
«ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» και υπότιτλο: «Σαρακατσάνικα τραγούδια σε βυζαντινή μουσική σημειογραφία» είναι ήδη καταχωρημένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με ISMN.

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση στο Φανάρι όπου και του παρουσίασε το βιβλίο της.

Ο προκαθήμενος του Θρόνου της χάρισε την καρφίτσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευλόγησε το βιβλίο με τον προλόγισμό του.

Πρόκειται για ένα μουσικό βιβλίο το οποίο περιέχει καταγεγραμμένα Ελληνικά Παραδοσιακά Τραγούδια για πρώτη φορά στην ιστορία των τραγουδιών αυτών σε βυζαντινή σημειογραφία, εμπλουτισμένο με λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία.

Το βιβλίο «ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» είναι έτοιμο και πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα,οπότε και θα γίνει η παρουσίασή του στο Αγρίνιο,την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε εκτενέστερα. 

Το ταξίδι  στο Φανάρι είναι ένα από αυτά στο εξωτερικό που πραγματοποιεί η κυρία Τασολάμπρου με την ιδιότητά της ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος Ελληνικών και Διεθνών Σωματείων που προάγουν τον Ελληνικό Πολιτισμό μέσω της Ελληνικής μουσικής.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η κυρία Τασολάμπρου είναι δημιουργός της γνωστής και πέρα από το Αγρίνιο,χορωδίας Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής "Η Αγία Σκέπη".

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Κατέχει Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχει Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερά Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει πιστοποιητικά εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη “Λαογραφία: Σύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός”, “Ελληνικός Πολιτισμός και Εκπαίδευση” και “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Ιδρύτρια του “Διεθνούς Σώματος Ιεροψαλτριών στη Βυζαντινή Μουσική” το μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο γυναικείας Ψαλτικής Τέχνης με διεθνείς συμμετοχές, είναι ιδρύτρια της βραβευμένης παραδοσιακής χορωδίας “ Η Αγία Σκέπη”. Εχει ψάλλει στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης της Ι.Μ. Σουηδίας και πάσης Σκανδυναβίας, στις Βουλιαράτες (Βόρειος Ηπειρος) σε επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, στην Μητρόπολή Αθηνών και στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κια πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας Μουσικών Κειμένων σε Βυζαντινή Παρασημαντική και συγγραφέας του Βιβλίου “Ελλήνων Ηχόχρωμα” στο οποίο είναι καταγεγραμμένα για πρώτη φορά παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια.

Για την προσφορά της στην Ελληνική Μουσική έχει βραβευτεί από:

  • τον όμιλο για την UNESCO (σε διεθνές φεστιβάλ)
  • τον “Σύνδεσμο Φιλαρμονικών και Ορχηστρών Ελλάδος”
  • τον “Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων”
  • την Εταιρεία Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία “Δώσε Ζωή” (σε διεθνές Φεστιβάλ)
  • τον “Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων Οσιος Ευγένειος ο Αιτωλός”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες