Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή των δηλώσεων, με διορία τριών μηνών για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι για όσους μένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Το 2019 το Κτηματολόγιο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.
Ποιες είναι οι νέες περιοχές όπου «τρέχουν» οι συλλογές δηλώσεων;
Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 άρχισε η συλλογή δηλώσεων για τις περιφερειακές ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας και της Λακωνίας. Η προθεσμία λήγει στις 8 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους του εσωτερικού και στις 8 Ιουλίου για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο.
Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για τις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας. Η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους του εσωτερικού και στις 15 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και του Δημοσίου. Επιπλέον, μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα αρχίσει και η υποβολή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Σε πόσες περιοχές γίνεται αυτή τη στιγμή συλλογή δηλώσεων;
Από τον περασμένο Νοέμβριο (που «τρέχει» το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης) έως τώρα η συλλογή των δηλώσεων γίνεται σε 23 περιφερειακές ενότητες.
Τι ακολουθεί μετά;
Μετά τη συλλογή των δηλώσεων ακολουθεί η προανάρτηση (διαρκεί 45 ημέρες), η προσωρινή ανάρτηση (για διόρθωση τυχόν λαθών) και στη συνέχεια η ανάρτηση, που έχει διάρκεια δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης προηγείται η λεγόμενη φάση της αναμόρφωσης προσωρινών στοιχείων.
Τι περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης;
Περιλαμβάνει την υλοποίηση 27 συμβάσεων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2021. Αριθμητικά αυτό αντιστοιχεί σε 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα κτηματογράφησης, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω (τουλάχιστον) από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στη σειρά για να καταγράψουν την περιουσία τους.
Με την υλοποίηση αυτών των συμβάσεων ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο;
Οχι. Πρέπει να «τρέξουν» κι άλλες πέντε συμβάσεις αυτού του προγράμματος (που έχουν τον κωδικό «ΚΤΙΜΑ 16») οι οποίες έχουν μπλοκάρει λόγω δικαστικών προσφυγών. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης.
Τι γίνεται με την περίπτωση της Αθήνας;
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται η ξεκινήσει η β' φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αθήνας, ο οποίος μαζί με τους Δήμους Λαμίας, Βόλου και Λιβαδειάς καθυστέρησαν μια οκταετία λόγω δικαστικών προσφυγών και διενέξεων.
Τι σημαίνει αυτό για τον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας;
Σημαίνει πως 700 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 (και πλήρωσαν 35 ευρώ ανά δικαίωμα) θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου, όταν λάβουν τις σχετικές ενημερώσεις, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις αν δεν δηλωθούν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο;
Οποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαραρακτηριζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Τι ισχύει για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα;
Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν (ή μπορούν όσοι δεν τα δήλωσαν) να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Η εκτίμηση είναι ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα (μαζί με αυτά του Δημοσίου) ανέρχονται σε περίπου 200.000. Τυπικά όλα αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν.
Ποια ακίνητα μπορεί να διεκδικήσει το Δημόσιο;
Η πρόσφατη περίπτωση των Βριλησσίων δείχνει ότι το Δημόσιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει τίτλους. Αυτός είναι ο λόγος που από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Οπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε εκτός σχεδίου, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μετεγγεγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885 (!).
Εχει δοθεί κάποια παράταση;
Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα δόθηκε παράταση ενός χρόνου (από τα 14 στα 15 χρόνια) σε όσες περιοχές δεν έληξε η παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Από τη ρύθμιση αυτή έμειναν απέξω 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 και 21 περιοχές που η προθεσμία έληγε το 2017.
Πρακτικά αυτό τι σημαίνει;
Σημαίνει πως σε 35 περιοχές της Ελλάδας που εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις χάνονται 15.000 - τουλάχιστον - ακίνητα.
Τι προβλέπεται για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών που έχουν ακίνητα εκτός του τόπου κατοικίας τους;
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να λειτουργήσουν (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πότε) δυο μεγάλα γραφεία για να εξυπηρετήσουν όσους δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα εκεί όπου είναι οι ιδιοκτησίες τους.
Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο (στη Λεωφόρο Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιόνιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;
Ο φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει: το έντυπο δήλωσης (του νόμου 23085/95) το οποίο μπορούν να το προμηθευτούν είτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr. Επίσης φωτοτυπία του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας (για παράδειγμα το συμβόλαιο), φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του, τοπογραφικό διάγραμμα - εφόσον διατίθεται - και φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου.
https://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες