Πλούσιο σε γεγονότα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ήταν το 2018. Γεγονότα που σημάδεψαν τη καθημερινότητα μας, που μας έθλιψαν, που μας εντυπωσίασαν, που μας προβλημάτισαν, που μας δημιούργησαν ερωτηματικά.
Γεγονότα συγκλονιστικά ή λιγότερο συγκλονιστικά σε ένα πλανήτη ταραγμένο, χωρίς πυξίδα, χωρίς προσανατολισμό. Το pontiki.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα απο αυτά όπως τα ζήσαμε, με χρονολογική σειρά.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔM. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε ακολουθώντας την επιτυχία του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος έκανε λόγο για «εθνομηδενιστές» και «αριστερόστροφο φασισμό», αποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκε το ζήτημα της ονομασίας. Η παρουσία του στην εκδήλωση έγινε θερμά δεκτή από τον κόσμο που είχε προσέλθει στο συλλαλητήριο. Εκθειάστηκε από το χώρο της Άκρας Δεξιάς, ενώ αντίθετα, κατακρίθηκε από την Αριστερά, τα κυβερνητικά κομμάτα και στελέχη.
Μητρετώδης και Κούκλατζης φυλακισμένοι στην Τουρκία
Στην Ελλάδα επέστρεψαν μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και πολλές προσπάθειες αποφυλάκισης, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης.
Στις 2 Μαρτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είχε προχωρήσει στη εξής δήλωση: «Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές»
Η τουρκική Δικαιοσύνη με «πολιτικές οδηγίες» κράτησε για σχεδόν έξι μήνες τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη φυλακισμένους παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις αποφυλάκισης των δικηγόρων, τις ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Εφυγε» ο Στίβεν Χόκινγκ
Ήταν ο άνθρωπος που εκλογίκευσε το Σύμπαν και εκλαϊκευσε την επιστήμη της κοσμολογίας. Που διέψευσε τους επιστήμονες και εξύψωσε την Επιστήμη. Ο Στίβεν Χόκινγκ, κοσμολόγος, μαθηματικός, συγγραφέας αλλά, κυρίως, ένας επίμονος οραματιστής, ένα ελεύθερο πνεύμα «φυλακισμένο» σε ένα καθηλωμένο σώμα, έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαρτίου σε ηλικία 76 χρόνων – μισό και πλέον αιώνα μετά απ’ ό,τι είχαν προβλέψει κάποτε οι γιατροί.
Όταν ο Χάρι παντρεύτηκε τη Μέγκαν
Ο γάμος του «άτακτου» πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ στις 19 Μαΐου προκάλεσε τόσες… αναταράξεις στη Βρετανία όσες σχεδόν η ερωτική ένωση του Εδουάρδου με την Ουόλις Σίμπσον. Ο Χάρι και η Μέγκαν, δούκας και δούκισσα του Εσεξ πλέον, που θα αποκτήσουν σε λίγο καιρό το πρώτο τους παιδί, έφεραν αναγκαστικά αυτό που στους παλαιούς αριστοκρατικούς κύκλους της Μεγάλης Βρετανίας θεωρείτο σχεδόν ανάρμοστο, τη μεγάλη αλλαγή!
Συμφωνία των Πρεσπών με αναταράξεις
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της δεύτερης. Υπογράφηκε στο χωριό Ψαράδες της περιοχής των Πρεσπών στις 17 Ιουνίου. Η συμφωνία προέβλεπε την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και από το λαό της χώρας με δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2018. Η προβλεπόμενη αναθεώρηση διατάξεων του συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει ξεκινήσει και βρίσκεται εν εξελίξει. Στην Ελλάδα προκάλεσε πολιτικούς κραδασμούς αφού ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος έχει απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν η Συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή
Τραγωδία στο Μάτι
Στις 23 Ιουλίου και ώρα 12:03 το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, στην περιοχή των Γερανείων Ορέων, κοντά στην Κινέτα όπου κατέκαψε μεγάλη έκταση, μεταξύ της οποίας και οικισμούς. Στις 16:41 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ξέσπασε δεύτερη φωτιά στην Ανατολική Αττική, όπου ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης και κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι η οποία επεκτάθηκε με γρήγορο ρυθμό λόγω των ισχυρών τοπικών ανέμων, έχοντας ως αποτέλεσμα -εκτός των φυσικών και υλικών καταστροφών- δεκάδες θύματα στο Μάτι. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός αναφέρεται σε 100 νεκρούς, ενώ αναφέρθηκαν και 164 τραυματίες, εκ των οποίων οι 23 παιδιά
Εγκλημα στη σκιά της …Ακρόπολης
Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή. Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου ο Νίκος Μουστάκας, ένας φοιτητής από τη Γλασκόβη που έχει έρθει για διακοπές στη χώρα μας, βρίσκεται στο Λόφο Φιλοπάππου μαζί με μία φίλη του. Αλλοδαποί δράστες προσπαθούν να τους ληστέψουν και σπρώχνουν τον άτυχο Νίκο στο κενό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., επιθεωρεί το σημείο και διατάσσει να εκπονηθεί νέο σχέδιο για τη φύλαξη της περιοχής της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου σε μια προσπάθεια μείωσης των ληστειών. Σχεδόν δέκα μέρες αργότερα η Αστυνομία συλλαμβάνει τρία άτομα για τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή.
Φονικός κυκλώνας στην Ελλάδα
Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, δημιουργηθηκε στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.Το βαρομετρικό χαμηλό παρουσίασε «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού». Οι μεσογειακοί κυκλώνες, γνωστοί με το όνομα Medicanes – από την σύνθεση των αγγλικών λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes» είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζονται μια ή δύο φορές στην Μεσόγειο.
Ο θάνατος του Ζακ σε δημόσια θέα
Το μεσημέρι της 23ης Σεπτεμβρίου ο Ζακ Κωστόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, έξω από ένα κοσμηματοπωλείο. Είχε προηγηθεί η εισβολή του στο κατάστημα και ο άγριος, απάνθρωπος ξυλοδαρμός του από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν φίλο του. Ενα δεύτερο βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα δείχνει ότι και αστυνομικοί μετείχαν στο λιντσάρισμα του άτυχου νέου.
Aποστολή στον Άρη
Έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδόν επτά μηνών, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στις 26 Noεμβρίουστον Άρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.
Το γεγονός επιβεβαίωσε η ΝASA από το κέντρο της στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, όπου οι εργαζόμενοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Το InSight έστειλε μάλιστα την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το βράδυ της Δευτέρας.
«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα μηχανικοί και επιστήμονες της NASA να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς. Σκοπός του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.
«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα μηχανικοί και επιστήμονες της NASA να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς. Σκοπός του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.
Η άγρια δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο
Δυο αγόρια, ούτε 20 ετών, χτύπησαν, βασάνισαν, βίασαν και τελικά αποφάσισαν «να ξεμπερδέψουν» με την φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη, ενώ ήταν ζωντανή επειδή αρνήθηκε να κάνει έρωτα μαζί τους. Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στις 27 Νοεμβρίου στη Ρόδο συγκλονίζει μέχρι και σήμερα την κοινή γνώμη. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τη φρικαλεότητα και την ευκολία δύο νέων να δολοφονήσουν μια κοπέλα και στη συνέχεια να πέσουν για ύπνο ελπίζοντας πως τα κύματα της Ρόδου θα ξεπλύνουν μακριά το πτώμα της και τα σύνεργά τους..
Η… οδύσσεια μιας καθαρίστριας
Εμεινε στην ίδια πτέρυγα μαζί με γυναίκες που έχουν δολοφονήσει, ληστέψει και διαπράξει οικονομικές απάτες για 23 ημέρες. Πήρε όσες περισσότερες βαλίτσες μπορούσε μαζί της γιατί πίστευε ότι θα εκτίσει και τα 10 χρόνια κάθειρξης. Και όλα αυτά γιατί παραχάραξε το ενδεικτικό της Ε’ Δημοτικού σε ΣΤ’ για να μη χάσει την επιμέλεια των παιδιών της από την Πρόνοια, λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας. Αποφυλακίστηκε στις 28 Νοεμβρίου
Τα «κίτρινα γιλέκα» στους δρόμους των Παρισίων
Η κινητοποίηση των Γάλλων, τα Κίτρινα Γιλέκα, ξεσήκωσε μεγάλο κύμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος αυτού είναι δυσδιάκριτα και οι διαδηλώσεις του απαρτίζονται από διαφορετικές ομάδες, κινήματα και μεμονωμένους πολίτες. .Η λιτότητα, η ανεργία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η υψηλοτάτη φορολογία και οι διευρυνόμενες ανισότητες είναι κάποιες από τις αιτίες του «ξεσπάσματος» των Γάλλων. Κι όλα αυτά στη Γαλλία, μια χώρα η οποία δεν ανήκει στον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο και που πρόσφατα εξέλεξε έναν «πολλά υποσχόμενο» Πρόεδρο, τον κ. Μακρόν.
Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, λένε οι ΗΠΑ
Ανησυχητικά ήταν τα συμπεράσματα από την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που έγινε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, στις 2 Δεκεμβρίου στην οποία όχι απλά «χτύπησαν καμπανάκια» για μια επερχόμενη κλιματική καταστροφή, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώθηκε με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η καταστροφή είναι ήδη προ των πυλών. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, ακόμα και η αύξηση κατά 1,5 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις πόλεις και το οικοσύστημα, μεταξυ των οποίων αυξημένες πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, καταστροφή έως και 90% των κοραλλιογενών υφάλων, μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζώων και έλλειψη τροφίμων από ξηρασίες.Μια πρόσφατη αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών των ΗΠΑ (ο Πρόεδρος των οποίων αποχώρησε από την συμφωνία στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 200 χώρες και η οποία πάρθηκε στο Παρίσι το 2015, και στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) επιβεβαίωσε τα ευρήματα και τους επικείμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Brexit, σήριαλ χωρίς τέλος
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο Βrexit και αυτή τη χρονιά. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι βαλλόμενη τόσο από το Λονδίνο όσο και από τις Βρυξέλλες κατέφερε να κερδίσει πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι στις 12 Δεκεμβρίου. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν η συμφωνία τελικά υπερψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ποιόν τρόπο θα αποχωρήσει, εάν αποχωρήσει, το ΗΒ από την ΕΕ.
ΜΑΝΩΛAΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες