Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ηταν όλοι τους... χρυσά παιδιά: Πώς δρούσε η μαφία του χρυσού - Ο Ριχάρδος, η «ζάχαρη», τα «κορίτσια»


«Η λύση στην κρίση», που ήταν το σύνθημα της αλυσίδας 45 ενεχυροδανειστηρίων της αλυσίδας «Ριχάρδου», υπέκρυπτε τελικώς λαθρεμπόριο χρυσού με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία.

Μάλιστα στο πλευρό του γνωστού 51χρονου ενεχυροδανειστή, που εμφανιζόταν ως ο «βασιλιάς του χρυσού», βρισκόταν αστυνομικός της Διεύθυνσης Επισήμων που φαίνεται να τον πληροφορούσε για τυχόν έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τον υποβοηθούσε και σε άλλες ύποπτες κινήσεις του.

Αυτό ανακάλυψε μετά από πολύμηνη έρευνα το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου στη συνέχεια της έρευνας του Νοεμβρίου του 2016 για τη «μαφία των Ρομά» και του συστήματος κοσμηματοπωλών που είχαν «ξεπλύνει» κλοπιμαία από 1.000 περίπου μεγάλες διαρρήξεις σπιτιών στην Αττική. Σε μια δίκη που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη και ενώ οι 41 κατηγορούμενοι είναι όλοι ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Οι διαδρομές του χρήματος
Η ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν προχώρησε μετά από πολύμηνη έρευνα στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων με συνολικά 85 μέλη. Οι 63 συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη και οι 22, που προχωρούσαν την τελευταία διετία σε παράνομη εξαγωγή χρυσού με τζίρο 400.000 ευρώ ημερησίως, αναζητούνται.

Οι ποσότητες του χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Δηλαδή αποτελούσαν πιθανόν τη συνέχεια του συστήματος κλεπταποδόχων της μεγάλης συμμορίας των Ρομά, όπως και άλλων κυκλωμάτων που προχωρούσαν σε διαρρήξεις σπιτιών. Στο πρώτο κύκλωμα ηγετικά μέλη ήταν ο 51χρονος Δημήτριος «Ριχάρδος» Μυλωνάς και ένα άτομο συριακής καταγωγής τα οποία είχαν «συνδέσμους» σε όλη την Ελλάδα και στην Τουρκία, κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Στο στόχαστρο από το 2014
Ο «Ριχάρδος» είχε συλληφθεί το 2014 όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν ύποπτες συναλλαγές της τάξης των 70.000 ευρώ στα βιβλία καταγραφής των αντικειμένων που αγόραζε ως ενέχυρο. Ομως τα αντίστοιχα κοσμήματα δεν είχαν βρεθεί, χωρίς ο ίδιος να υποδεικνύει πού βρίσκονταν.

Τότε μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει έρευνα με ανιχνευτή χρυσού σε εξοχική κατοικία και έκταση πολλών στρεμμάτων που είχε ο ίδιος στην περιοχή της Κερατέας, χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμη εξέτασαν πληροφορίες για αποθηκευτικό χώρο στην οδό Ερμού, αλλά και αυτή η έρευνα ήταν ατελέσφορη.

Ο ίδιος τότε είχε μιλήσει για ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος του και η σχετική έρευνα είχε οδηγηθεί σε τακτική ανάκριση, που δεν είχε καταλήξει πουθενά.

Μάλιστα τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε ερευνήσει το ενδεχόμενο τα χρυσά κοσμήματα και τα τιμαλφή που αγόραζε ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής να τα μετέτρεπε άμεσα σε πλάκες χρυσού και στη συνέχεια με τη βοήθεια συνεργατών του να τα έβγαζε με παράνομο τρόπο στο εξωτερικό. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την τωρινή έρευνα.

Στο δεύτερο κύκλωμα αρχηγός ήταν ένας 60χρονος πρώην έμπορος χρυσού με έδρα στην Ηλιούπολη που συνεργαζόταν με συγγενικά του πρόσωπα και άλλους ιδιώτες, ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο παράνομης προώθησης του χρυσού στο εξωτερικό.

Τα μέλη των δύο κυκλωμάτων, πολλοί από τους οποίους ενεχυροδανειστές, έμποροι χρυσού αλλά και οδηγοί λεωφορείων κ.λπ., μοιράζονταν διαφόρους ρόλους για τη μεταφορά των κοσμημάτων, των πλακών χρυσού, τη διανομή των κερδών και το «ξέπλυμα χρήματος».

Είναι ενδεικτικό της δράσης τους ότι πολλά από τα κοσμήματα στέλνονταν στα χυτήρια και προωθούνταν στην Τουρκία πριν από την παρέλευση ενός μηνός που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να παραμείνουν στα ενεχυροδανειστήρια, αν ο ιδιώτης που τα έχει δώσει ως ενέχυρο επιζητήσει να περιέλθουν ξανά στην κατοχή του.

Η «ζάχαρη» και τα «κορίτσια»
Στις εκατοντάδες συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ μελών των δύο κυκλωμάτων χρησιμοποιούνταν διάφορα συνθηματικά, όπως «ζάχαρη» και «κίτρινο» για τον χρυσό, «ένα κομμάτι βαρύ» για ένα κιλό χρυσό, «στρογγυλό» και «κορίτσια» για τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «γραμμές» για μεγάλα χρηματικά ποσά και «χαρτιά» για τα χρήματα. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προέκυψε ότι υπήρξε και συνάντηση ηγετικών μελών των κυκλωμάτων για να διαμορφώσουν τιμές στις αγοραπωλησίες χρυσού να μην υπάρξει «παρείσφρηση» άλλων επιχειρηματιών στις συνεννοήσεις τους.

Στη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. με τη συμμετοχή 280 αστυνομικών και 22 δικαστικών λειτουργών εντοπίστηκαν πλάκες χρυσού, βάρους 37 κιλών, αξίας 800.000 ευρώ, 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες και ένα δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ.

Συγκοινωνούντα κυκλώματα
Οταν η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαρθρώσει τη «μαφία των Ρομά» είχε ανακαλύψει στοιχεία για τα συστήματα κλεπταποδοχής, με την εμπλοκή επιχειρηματιών που είχαν έντονη κοσμική ζωή. Ωστόσο τότε είχε κριθεί ότι ορισμένες συνομιλίες σχετίζονταν και με άλλη ομάδα «ξεπλύματος» κλοπιμαίων.

Είχε δε διαπιστωθεί ότι υπήρχε «συσχετισμός» ορισμένων συστημάτων κλεπταποδοχής των Ρομά με εκείνα της πολυεθνικής συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων». Ακόμη είχαν αναδειχθεί στοιχεία μέχρι και για δράση κυκλώματος με παράνομα στοιχήματα για τα οποία μάλιστα ερευνάται αν έχουν σχέση με τη δολοφονία του 45χρονου επιχειρηματία Γιάννη Μακρή πριν από έναν μήνα στα νότια προάστια. Το θύμα είχε γνωριμία με 2-3 άτομα αναφερόμενα στη δικογραφία της «μαφίας των Ρομά».

Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2013 είχε αποκαλυφθεί ένα άλλο τεράστιο κύκλωμα προώθησης χρυσού στη Γερμανία μέσω εικονικής εταιρείας στην οδό Ερμού το οποίο κατηύθυνε κρητικός επιχειρηματίας που ήταν παλιότερα χρηματοδότης της γερμανικής εταιρείας Χέρτα Βερολίνου.

Το ΣΔΟΕ είχε επιχειρήσει να συσχετίσει τη δράση εκείνου του κυκλώματος με τον εντοπισμό στην Πάτρα τζιπ έμφορτου με χρυσό. Ο εν λόγω επιχειρηματίας σκοτώθηκε προ μερικών μηνών σε τροχαίο δυστύχημα στον Καναδά.

Το βαρύ κατηγορητήριο
Τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα είναι ο ποινικός απολογισμός της δράσης των εμπλεκομένων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας άσκησε ποινική δίωξη που περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

Κακουργήματα:
α) Εγκληματική οργάνωση
β) Λαθρεμπορία
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
δ) Τοκογλυφία

Πλημμελήματα:
α) Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών
β) Παράβαση του νόμου περί όπλων
γ) Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
https://www.tanea.gr/

Διαβάστε επίσης:
Το κρησφύγετο στα Εξάρχεια, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και το Las Vegas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες