Σύμφωνα με αυτόν, το 2018 εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του
δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται ότι το 0,48% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 885 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015- 2018 και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Ειδικότερα, για το 2019 η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:
*Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος.
*Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Είναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η υιοθέτηση των ανωτέρω θετικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων γίνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των αντίστοιχων εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019- 2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1/1/2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με τον δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.
Χουλιαράκης: Μεγάλη επιτυχία η οριστική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων
Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η οριστική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Πιάσαμε τον στόχο του 2017 και του 2018. Έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά . Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έπιαναν τους στόχους αλλά προκαλούσαν και ελλείμματα” είπε ο κ. Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 που περιλαμβάνει καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ ευρώ.
“Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με πιο φιλική για την κοινωνική συνοχή επέκταση.Δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια” πρόσθεσε.
“Επιχαίρουμε για τις συντάξεις. Η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων στα οποία η πολιτική σας οδηγεί. Θα ευχόμουν να διαψευσθώ” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτηρίζοντας αίσχος το ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι οι συντάξεις δεν κόβονται για μια ακόμη φορά . “Η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού είναι ειρωνεία.
Δείτε τον Προϋπολογισμό του 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες