Μαζί για το Παιδί - Γραμμή 115 25 & Συμβουλευτικό Κέντρο
O προβληματισμός των γονιών σε σχέση με την έκθεση των παιδιών στα social media αποτελεί ουσιαστικά μέρος της γενικότερης ανησυχίας που προκαλεί το άνοιγμα των παιδιών στον κόσμο: τι κινδύνους εγκυμονεί η
επιθυμία του παιδιού να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να δοκιμάσει νέες εμπειρίες και να προβάλει τον εαυτό του;
Πως μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ένα δίχτυ ασφάλειας που θα προσφέρουν οι γονείς, μέχρι να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να μπορεί να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του;
Από την μια πλευρά, είναι σημαντικό για τους γονείς να μπορέσουν να απαλύνουν την ανησυχία τους με ρεαλισμό, γνώση και ειλικρίνεια απέναντι στα παιδιά, προσαρμόζοντας την εποπτεία τους στην ηλικία του παιδιού και τις ιδιαιτερότητές του. Πως λειτουργεί μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης; Τι επιτρέπουν οι γονείς σε σχέση με την διαδικτυακή δραστηριότητα και τι όχι; Γιατί; Τι είδους εποπτεία θέλουν να διατηρήσουν και για ποιο λόγο;
Η ηλικία στην οποία οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές (Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter) επιτρέπουν την απόκτηση προσωπικού λογαριασμού είναι συνήθως τα 13 έτη. Το όριο αυτό χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς, οι δυσκολίες όμως και ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.
Οι γονείς είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως βλέπει το παιδί όλον αυτό τον καινούργιο κόσμο και τι περιμένει από αυτόν. Πως σχετίζεται ο τρόπος που χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα με την ικανότητά του να γνωρίζει ανθρώπους και να διατηρεί σχέσεις στον πραγματικό κόσμο, με την ικανότητα να εκφράζει αυτό που θέλει και με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Μόνο μέσα από μια τέτοια συνολική εικόνα θα μπορέσει ο γονιός να διαγνώσει εάν η επαφή του παιδιού με τα social media εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους, καθώς και πως θα μπορούσε να προστατεύσει και να στηρίξει το παιδί χωρίς η εμπλοκή του να περιορίζεται στον έλεγχο, αλλά να πηγάζει από ενδιαφέρον, κατανόηση και σεβασμό προς εκείνο.
Από τον Λευτέρη Πετρόπουλο,
Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή στη Γραμμή 115 25 & το Συμβουλευτικό Κέντρο του Μαζί για το Παιδί Δρ. Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης
Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί & το Συμβουλευτικό Κέντρο
Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).
Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.
Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Αγίου Θωμά 14, Αθήνα, 115 27 | T. 210 74 82 690 | F.210 74 82 664
www.mazigiatopaidi.gr |www.supportmazi.gr | www.facebook.com/mazigiatopaidi | Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες