Oταν ο ήλιος εξαφανίζεται κάθε μέρα στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Ελλάδας, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί.
Καταφεύγοντας στις σκηνές και τα τροχόσπιτα, οι μητέρες που ζουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μορίας της Λέσβου λένε ότι ξοδεύουν τις νύχτες τους ξύπνιοι, εκνευρισμένοι από φόβους για την ασφάλεια των οικογενειών τους, αφού άκουσαν εκτεταμένες αναφορές βίας και σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον γυναικών και παιδιών σε όλη την κατασκήνωση.Από τα μέσα Μαΐου, οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν εκτοξευθεί στα στρατόπεδα προσφύγων Moria και στο "Olive Grove", μια μη προστατευμένη περιοχή υπερχείλισης όπου εκατοντάδες οικογένειες ζουν σε σκηνές έξω από την υπερπλήρη Moria.
Ο ιατρικός συντονιστής της Médecins Sans Frontiers, Δρ. Declan Barry, δήλωσε στο Newsweek ότι από τα μέσα Μαΐου, ο οργανισμός έχει δει κατά μέσο όρο μία αναφερθείσα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ανά εβδομάδα, η οποία προσθέτει έως και 21 περιπτώσεις που αναφέρονται μόνο σε ΓΧΣ σε λιγότερο από πέντε μήνες.
Ο κ. Barry δήλωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων Moria, αλλά σχεδόν οι μισοί ή τουλάχιστον οι δέκα, αφορούσαν αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, με τουλάχιστον δύο περιστατικά που αφορούσαν παιδιά ηλικίας πέντε ετών, Είπε ο Μπαρί.
Ορισμένα από τα αναφερθέντα περιστατικά κακοποίησης παιδιών αφορούσαν διαπεραστικό βιασμό, ενώ άλλοι εμπλέκονταν σε "ακατάλληλη σεξουαλική επαφή".
"Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ένας μόνο πατέρας και μόλις είχε αφήσει τη σκηνή του για να πάρει φαγητό ... Και επέστρεψε για να βρει ότι το παιδί του είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά", είπε ο Barry.
Κατάχρηση που ακολουθείται από αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονικές σκέψεις
Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανησυχία των ΓΧΣ ότι ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών και εφήβων στην Moria είχε βρεθεί ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει, να αυτοτραυματιστεί ή να αγωνιστεί με σκέψεις αυτοκτονίας.
Ερωτηθείς αν κάποιο από τα παιδιά που πιστεύεται ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ήταν μέρος αυτής της ομάδας, ο Barry είπε ότι αρκετοί είχαν στην πραγματικότητα αυτοτραυματισμό ή εξέφρασαν αυτοκτονικές σκέψεις μετά την υποτιθέμενη κατάχρηση.
"Μία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, πόσο μάλλον μια την εβδομάδα", δήλωσε ο Barry για την αναφερόμενη κατάχρηση. "Και είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει πολύ πιο συχνά από αυτό", είπε.
"Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για συστηματική αποτυχία", πρόσθεσε ο Barry.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ ζουν φοβισμένοι»
Η αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει με τους σχεδόν 8.500 ανθρώπους που ζουν εκεί είναι βαθύτατα αισθητός, με γυναίκες, παιδιά και πολλούς ανθρώπους φοβισμένοι να κάνουν το ταξίδι στις λίγες φορητές τουαλέτες που είναι διαθέσιμες σε όλο τον καταυλισμό τη νύχτα.
"Είναι πολύ κακό. Η Moria δεν είναι ασφαλής", δήλωσε στο Newsweek μια 32χρονη Αφγανίδα μητέρα που κατέφυγε στην Ελλάδα από το Ιράν με το σύζυγό της και το ανήλικο παιδί τους.
Η μητέρα, της οποίας το όνομα παρακρατήθηκε για να προστατεύσει την ταυτότητά της, δήλωσε ότι η οικογένειά της ζει με φόβο αφού ακούει ιστορίες παιδιών που έχουν απαχθεί και κακοποιηθεί με βάση τους λόγους.
"Έχω ακούσει τους άνδρες να πηγαίνουν στη ζούγκλα και να πίνουν και να πετάξουν πέτρες ... Να [κλέψουν] παιδιά και κορίτσια", είπε.
«Οι άνθρωποι μου λένε ότι παίρνουν παιδιά», είπε. "Είναι πολύ κακό. Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ ζουν φοβισμένοι. "
Ένας 21χρονος άνδρας περπατούσε στη σκηνή του σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να συμμετάσχει στη συνομιλία μετά από τα σχόλια της μητέρας.
«Συμβαίνει πολύ ... Και όχι μόνο βιασμός», είπε.
Ο 21χρονος, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε το Ιράν ως πρόσφυγας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι έχει επίσης ακούσει για παιδιά ηλικίας 12 ετών και 13 ετών που κάνουν σεξουαλικές πράξεις για χρήματα.
Είπε ότι έχει ακούσει τους άνδρες από ένα τμήμα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Olive Grove, όπου μόνο ανύπαντροι άνδρες ζουν σε κοινές σκηνές να μιλούν για τέτοιες συναλλαγές.
«Το ακούω από τους άνδρες του συγκεκριμένου τμήματος», είπε. "Μιλούν για το πώς," χθες το βράδυ έφεραν ένα κορίτσι "," προτού περιγράψουν τις λεπτομέρειες της φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.
Είπε ότι πίστευε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ευρέως διαδεδομένη στο στρατόπεδο, προσθέτοντας: "Όταν είστε εδώ αρκετά καιρό, τότε ξέρετε".
«Δεν μπορούσαμε να δούμε καμία ελπίδα εκεί»
Μία μητέρα που είχε ζήσει στη Μοριά για τρεις μήνες μαζί με το σύζυγό της και τρία παιδιά πριν μεταφερθεί στο Kara Tepe, ένα στρατόπεδο προσφύγων, περίπου 3 μίλια από την Moria, που δημιουργήθηκε για ευάλωτες οικογένειες, δήλωσε στο Newsweek ότι και αυτή φοβόταν την Moria μετά από άλλη Αφγανική οικογένεια που ήξεραν ότι είχαν τη ζωή τους γυρισμένες ανάποδα από εικαζόμενη κακοποίηση παιδιών.
Η 29χρονη μητέρα είπε ότι μαζί με την οικογένειά της είχαν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να μεταβούν στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν λόγω φόβων για πολιτικές διώξεις μόνο για να φτάσουν στη Μόρια και να περάσουν αϋπνες νύχτες που ζουν σε συνεχή φόβο για την ασφάλειά τους αφού άκουσαν το λογαριασμό της οικογένειας.
Είπε ότι η κόρη της οικογένειας, η οποία ήταν 6 ή 7 ετών εκείνη την εποχή, είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από έναν άνδρα στο στρατόπεδο προσφύγων Moria. Ο άντρας, είπε, είχε συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία, ενώ η οικογένεια είχε μετεγκατασταθεί σε ένα σπίτι έξω από το στρατόπεδο της κοντινής Μυτιλήνης.
«Βίαζαν παιδιά στη ζούγκλα», είπε για τους άνδρες που ζουν στο στρατόπεδο. «Πήραν τα παιδιά στις ζούγκλες και τα κακοποιούν».
Από τη Μόρια, η μητέρα είπε ότι "το μόνο πράγμα που καταλάβαμε ήταν ότι ίσως θα πεθάνουμε εκεί".
"Αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε καμία ελπίδα εκεί", είπε.
Η 29χρονη, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ΜΚΟ που παρέχει υπηρεσίες για γυναίκες στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι τα παιδιά της εξακολουθούν να αγωνίζονται με τη μνήμη της εποχής τους στη Μόρια, καθώς και το ύπουλο ταξίδι τους στην Ελλάδα.
"Τα παιδιά πήραν κάποιες κακές αναμνήσεις και είμαι βέβαιος ότι έχουν τώρα προβλήματα ψυχικής υγείας", είπε.
Ακόμα και στο Kara Tepe, η μητέρα που εργαζόταν για ΜΚΟ για υπηρεσίες γυναικών στο Αφγανιστάν, πριν εγκαταλείψει τη χώρα με την οικογένειά της, δήλωσε ότι αυτή και ο σύζυγός της "δεν" αφήνουν ποτέ τα όρια του καταυλισμού και ότι αρνείται να αφήσει τα παιδιά αδέσποτα "γιατί φοβόμαστε."
Ο Barry δήλωσε στο Newsweek ότι κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση στους ΓΧΣ, ο οργανισμός αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία, αναλαμβάνει το υποτιθέμενο θύμα στο νοσοκομείο για θεραπεία και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους επιζώντες και τις οικογένειές τους.
«Είναι καταστροφικό και για τους γονείς, έρχονται εδώ με την προσδοκία ότι κάνουν τη σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τα παιδιά τους», είπε. "Στη συνέχεια, να συνειδητοποιήσουν όταν έρχονται εδώ," oh oh μου, μπορεί να έχω πάρει τα παιδιά μου σε μια χειρότερη θέση ... "."
"Οι γονείς έχουν ένστικτο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους και γι 'αυτό είναι εδώ. Τότε για να πάρουν τα παιδιά τους από τις ζώνες πολέμου εδώ, αισθάνονται ότι αποτυγχάνουν", είπε.
Ο ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ λέει ότι αποδίδει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις συστηματικές αποτυχίες που επέτρεψαν στην Moria να γίνει ένας υπερπληθυσμένος και επικίνδυνος τόπος στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που υπογράφηκε για να αντιμετωπίσει την κρίση του προσφυγικού το 2016.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία προοριζόταν να λειτουργήσει ως πρόγραμμα «ένα προς ένα» που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να στείλει έναν παράνομο αιτούντα άσυλο πίσω στην Τουρκία για κάθε συριακό πρόσφυγα στην Τουρκία που επανεγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό, λέει ο Barry, έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, με χιλιάδες αιτούντες άσυλο να φτάνουν στις ακτές της Λέσβου, παρά το γεγονός ότι το νησί έχει λίγο χώρο για να τους φιλοξενήσει.
«Είναι ένα τοξικό χάος», είπε ο Barry. "Είναι η συμφωνία που κρατά τους ανθρώπους σε περιορισμό στο νησί, αλλά ενώ κρατούν ανθρώπους, δεν εμποδίζει περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν".
"Υπάρχει ένα τεράστιο επίπεδο ταλαιπωρίας στη Μόρια", είπε. "Και το γεγονός ότι αυτή η ταλαιπωρία και αυτή η βία συμβαίνει λόγω μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, καλά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βρεθεί η αποδοχή καθόλου".
Στη Moria, τα παιδιά αποτελούν το περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού σχεδόν 8.500 ατόμων, ενώ οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων.
Πριν από ένα μήνα, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Βόρειου Αιγαίου, Christiana Kalogirou, απείλησε να κλείσει τη Moria, παρέχοντας στους κυβερνητικούς αξιωματούχους προθεσμία 30 ημερών για να αντιμετωπίσει επιτέλους τις «επικίνδυνες» συνθήκες διαβίωσης που αποκαλύφθηκαν στο στρατόπεδο από επιθεωρητές δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, με την πάροδο της προθεσμίας, λίγα έχουν αλλάξει στο στρατόπεδο, με υπερπληθυσμό, υγειονομικά θέματα, περιορισμένες ανησυχίες για την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια που εξακολουθούν να πλήττουν τους κουρασμένους κατοίκους της Moria.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες