«Επέλαση» Κινέζων για ακίνητα και στη Γλυφάδα - Οι διαδικασίες πώλησης και τι λένε οι μεσίτες - «Ψάχνουμε διαμερίσματα όχι μόνο σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη και Κουκάκι, περιοχές όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση αλλά όχι και αντίστοιχη προσφορά»
«Επιδρομή» Κινέζων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, και δη στη Γλυφάδα, με μαζικές αγορές διαμερισμάτων ακόμη και για συγγενείς τους στην Κίνα, με όραμα να φτιάξουν μικρές China Towns. Παζαρεύουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα έως 400.000 ευρώ αφενός για να πάρουν τη Χρυσή Βίζα, αφετέρου για να προσφέρουν στις οικογένειές τους καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από το εξαιρετικά ρυπογόνο περιβάλλον του Πεκίνου και την αυστηρή και γεμάτη περιορισμούς κυβερνητική πολιτική.
Η Ελενα Μαυρομmάτη εργάζεται ως μεσίτρια εδώ και 12 χρόνια με έδρα τα νότια προάστια, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Προτού ασχοληθεί με τα μεσιτικά εργαζόταν σε εταιρεία συμβούλων, αλλά παραιτήθηκε διότι δεν άντεχε τα ατελείωτα ωράρια, ούσα και μητέρα δυο παιδιών. Οταν έσκασε η βόμβα της κρίσης πάγωσαν τα πάντα στη δουλειά της. Ακυρώθηκαν συμβόλαια, σταμάτησαν να γίνονται αγοραπωλησίες, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν.
Το 2014, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την έκδοση της Χρυσής Βίζας σε αλλοδαπούς, αισθάνθηκε για πρώτη φορά ότι κάτι πάει να αλλάξει. Μάλιστα για τους μεσίτες το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο, διότι, όπως λένε, η οικονομία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες είχε αναθερμανθεί. Είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η αγορά βρισκόταν πλέον σε τροχιά ανόδου.
Ομως με την εκλογή της νέας κυβέρνησης το 2015, η αγορά ξαναπάγωσε απότομα, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους, με τα μεσιτικά γραφεία να βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο. «Οι επενδυτές δεν αγόραζαν ακόμη κι αν τους χάριζες το ακίνητο», θυμάται η Ελενα Μαυρομμάτη. Και ύστερα ήρθαν οι Κινέζοι, για τους δικούς τους λόγους.
«Καταρχάς στη χώρα τους έχουν μόνιμους κεφαλαιακούς ελέγχους και γενικότερα η πολιτική και οι οικονομικές συνθήκες της Κίνας δεν εμπνέουν ασφάλεια στο 3% του πληθυσμού, που θεωρούνται οι οικονομικά ευκατάστατοι της χώρας», εξηγεί στο protothema.gr η Έλενα Μαυροmμάτη.
Στέκεται στο κατώφλι μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Ελληνικού για να συναντήσει ένα ζευγάρι Κινέζων, το οποίο ψάχνει να αγοράσει διαμέρισμα στα νότια προάστια. Από κει που το τηλέφωνό της είχε πάψει να χτυπά, σήμερα δεν της φτάνει ένα ολόκληρο 24ωρο για να καλύψει την τεράστια ζήτηση. Καθημερινά κάνει 6-7 ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές από την Κίνα, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ακινήτων που ικανοποιούν τις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς.
«Ψάχνουμε εναγωνίως ακίνητα σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια και τιμή το πολύ έως 400.000 ευρώ. Είναι τεράστια η ζήτηση και δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά. Κάνουμε άπειρα ραντεβού, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Εκτιμώ ότι επειδή κι αυτό μόδα είναι θα περάσει, όποιος σκέπτεται να πουλήσει πρέπει να το κάνει τώρα που υπάρχει η ζήτηση», λέει η συνεργάτης της Ελενας, Εβίτα Ελευθερουδάκη, πρώην δημοσιογράφος και νυν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Epsilon Team Real Estate Plus.
O πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας και Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος συμπληρώνει: «Οι Κινέζοι είναι πολλοί και καθώς φαίνεται θα γίνουν περισσότεροι. Ο συνδυασμός της θάλασσας σε κοντινή απόσταση για τα νότια προάστια αλλά και του τουριστικού ενδιαφέροντος του κέντρου των Αθηνών προσελκύει σημαντικά κεφάλαια αγορών σε ευκαιριακές τιμές.Μαζικό λοιπόν ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως στον τομέα της κατοικίας το οποίο δείχνει να είναι η σημαντική ώθηση για να επανέλθει η κτηματαγορά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά από πολλά χρόνια ύφεσης.Η αγορά λειτουργεί σαν ελατήριο πάντα . Όσο το πιέζεις προς τα κάτω κάποια στιγμή θα εκτιναχθεί προς τα πάνω».
Το βλέπουν ως επένδυση
Οι Κινέζοι, θα πουν οι δύο μεσίτριες, είναι Αγγλοι στα ραντεβού τους, δεν καθυστερούν ούτε ένα λεπτό. Πράγματι, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές έρχονται στην ώρα τους. Ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα μεγάλο διαμέρισμα για να μείνουν μαζί με το παιδί τους και ένα ακόμη για επένδυση ή για να το μεταβιβάσουν στο παιδί τους όταν αυτό ενηλικιωθεί, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει τη Χρυσή Βίζα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Κάποιοι δε λειτουργούν εκ μέρους πολλών συγγενών τους που βρίσκονται στην Κίνα και ψάχνουν διαμερίσματα είτε στο ίδιο κτίριο, είτε σε γειτονικά με το σκεπτικό να δημιουργήσουν μικρές China Towns.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κινέζου υποψήφιου αγοραστή ο οποίος την περασμένη Τετάρτη ξεναγήθηκε από τους συνεργάτες της Epsilon Team στην περιοχή Γκολφ Γλυφάδας. Οι μεσίτες υπέδειξαν στον υποψήφιο αγοραστή διαμέρισμα δεύτερου ορόφου σε τριώροφη πολυκατοικία. Αφού ο ενδιαφερόμενος πληροφορήθηκε πόσα διαμερίσματα έχει το κτίριο, στο τέλος της συνάντησης ρώτησε ποια είναι η τιμή για να το αγοράσει ολόκληρο ώστε να στεγαστούν και οι συγγενείς του από την Κίνα.
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Οι δυο Κινέζες κοιτούν διαμέρισμα τρίτου ορόφου επί της οδού Μεταξά στην Γλυφάδα, λίγο πριν συναντηθούν με την μεσίτρια για να τους ξεναγήσει στα ενδότερα του.
Γιατί θέλουν Γλυφάδα
Πώς όμως το ζευγάρι των Κινέζων που συνάντησε η μεσίτρια Ελενα Μαυρομμάτη το πρωί της Πέμπτης στο Ελληνικό έφτασε έως την πόρτα του γραφείου που διατηρεί στην Γλυφάδα;
«Η διαδικασία έχει ως εξής», απαντά η ίδια. «Στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσταθεί εταιρείες με μέτοχους Ελληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ενημέρωση, την πρόσκληση ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Κίνα, τη φιλοξενία τους και την ξενάγηση στην Αθήνα και, φυσικά, την υπόδειξη ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τη Χρυσή Βίζα».
Αφού λοιπόν αυτές οι εταιρείες κοιμίσουν, ταΐσουν και ποτίσουν τους υποψήφιους Κινέζους αγοραστές, στη συνέχεια τους ενημερώνουν για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους προς πώληση μέσω των μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται.
Δύο εκ των μεγαλύτερων διαμεσολαβητικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα συνεργάζονται με όσα μεσιτικά γραφεία βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος για τους Κινέζους, μεταξύ των οποίων και η Γλυφάδα, που αυτή τη στιγμή θεωρείται η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά το κέντρο της Αθήνας. Γιατί;
Διότι πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη περιοχή με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, παραλιακά κέντρα, ξενοδοχεία και φυσικά έχει δίπλα τη θάλασσα, στοιχείο που τρελαίνει τους Κινέζους, ενώ βρίσκεται και σε λογική απόσταση από το αεροδρόμιο. Εκτός όλων αυτών, επειδή κάποια στιγμή θα χτιστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με ένα κομμάτι του να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Γλυφάδας, οι Κινέζοι το βλέπουν και ως επένδυση ποντάροντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Σε γειτονιά της Άνω Γλυφάδας η μεσίτρια Έλενα Μαυρομμάτη απαντά στις απορίες Κινέζας ενδιαφερόμενης για αγορά διαμερίσματος στην περιοχή.
Δεν τους κοροϊδεύεις
Οι Κινέζοι ερχόμενοι στην Ελλάδα ξέρουν είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις τιμές και ενημερωμένοι γενικότερα για τις συνθήκες της κτηματαγοράς κι αν τους πεις κάτι που δεν ισχύει, δεν το ’χουν σε τίποτα να σε προσβάλουν επιτόπου και να μην ξανασχοληθούν ποτέ μαζί σου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες από τις εταιρείες που διαμεσολαβούν στις αγοραπωλησίες πολλές φορές έχουν εκτεθεί στους υποψήφιους αγοραστές διότι απλούστατα προσπάθησαν να βάλουν μεγάλα «καπέλα» στις τιμές νομίζοντας ότι δεν θα το αντιληφθούν.
Το πόσο καλά διαβασμένοι είναι οι Κινέζοι όταν έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα ακίνητο διαπιστώνεται αμέσως κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα ακίνητα του ενδιαφέροντός τους. Την ώρα που ο μεσίτης τους ξεναγεί στο διαμέρισμα, εκείνοι σερφάρουν στα sites των αγγελιών για να συγκρίνουν τις τιμές και να ελέγξουν εάν τα δεδομένα που θέτει ο μεσίτης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι αγορές των ακινήτων πραγματοποιούνται με τραπεζικά εμβάσματα κι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ομως επειδή το τραπεζικό καθεστώς στη Κίνα είναι δυσκίνητο λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, μια αγοραπωλησία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται περίπου τρεις μήνες.
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου. Σε γειτονιά του Ελληνικού, μια οικογένεια από τη Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει οροφοδιαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ ώστε να πάρει τη χρυσή βίζα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Chao, ο Chang και η κομπίνα με τη Χρυσή Βίζα
Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο Κινέζοι επενδυτές που αγοράζουν εκατοντάδες ακίνητα. Ο πρώτος είναι γνωστός ως Mr Chao και αγοράζει μέσω των Infinity Blue και Vermillion - εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τον όμιλο Noble Fortune. Σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, εκτιμάται ότι έχει αγοράσει 600 με 650 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι της τάξεως των 70.000 με 80.000 ευρώ και σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και η Ομόνοια. Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης είναι ο Mr Chang, ο οποίος έχει αγοράσει μέχρι σήμερα περίπου 200 με 250 διαμερίσματα στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές.
Υπάρχουν επίσης κάποιοι Κινέζοι που αγοράζουν πολλά ακίνητα φθηνότερα των 200.000 ευρώ και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους που χρειάζονται τη Χρυσή Βίζα με κέρδος το λιγότερο 50.000 ευρώ. Πώς καταφέρνουν και κερδίζουν τόσο μεγάλη προμήθεια;
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του προς 180.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο δηλώνεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε προς 250.000 ώστε να μπορεί ο Κινέζος αγοραστής να πάρει τη Χρυσή Βίζα, που είναι και το ζητούμενο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ποσοστό υποψήφιων αγοραστών που είτε έρχονται αδιάβαστοι, είτε βιάζονται να ολοκληρώσουν την αγορά το ταχύτερο δυνατόν.
Μετά λοιπόν μεταφέρονται από τον αγοραστή Κινέζο οι 250.000 στον λογαριασμό του πωλητή και ο ενδιάμεσος μεσίτης παίρνει επιστροφή, κατόπιν συνεννόησης βέβαια με τον πωλητή, τις 40.000 ευρώ. Ετσι έχει κερδίσει και ο πωλητής αλλά και ο ενδιάμεσος ένα μεγάλο επιπλέον χρηματικό ποσό. Ο μόνος που έχει χάσει είναι ο αγοραστής, που όμως δεν το μαθαίνει ποτέ.
https://www.protothema.gr/
«Επιδρομή» Κινέζων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, και δη στη Γλυφάδα, με μαζικές αγορές διαμερισμάτων ακόμη και για συγγενείς τους στην Κίνα, με όραμα να φτιάξουν μικρές China Towns. Παζαρεύουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα έως 400.000 ευρώ αφενός για να πάρουν τη Χρυσή Βίζα, αφετέρου για να προσφέρουν στις οικογένειές τους καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από το εξαιρετικά ρυπογόνο περιβάλλον του Πεκίνου και την αυστηρή και γεμάτη περιορισμούς κυβερνητική πολιτική.
Η Ελενα Μαυρομmάτη εργάζεται ως μεσίτρια εδώ και 12 χρόνια με έδρα τα νότια προάστια, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Προτού ασχοληθεί με τα μεσιτικά εργαζόταν σε εταιρεία συμβούλων, αλλά παραιτήθηκε διότι δεν άντεχε τα ατελείωτα ωράρια, ούσα και μητέρα δυο παιδιών. Οταν έσκασε η βόμβα της κρίσης πάγωσαν τα πάντα στη δουλειά της. Ακυρώθηκαν συμβόλαια, σταμάτησαν να γίνονται αγοραπωλησίες, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν.
Το 2014, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την έκδοση της Χρυσής Βίζας σε αλλοδαπούς, αισθάνθηκε για πρώτη φορά ότι κάτι πάει να αλλάξει. Μάλιστα για τους μεσίτες το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο, διότι, όπως λένε, η οικονομία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες είχε αναθερμανθεί. Είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η αγορά βρισκόταν πλέον σε τροχιά ανόδου.
Ομως με την εκλογή της νέας κυβέρνησης το 2015, η αγορά ξαναπάγωσε απότομα, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους, με τα μεσιτικά γραφεία να βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο. «Οι επενδυτές δεν αγόραζαν ακόμη κι αν τους χάριζες το ακίνητο», θυμάται η Ελενα Μαυρομμάτη. Και ύστερα ήρθαν οι Κινέζοι, για τους δικούς τους λόγους.
«Καταρχάς στη χώρα τους έχουν μόνιμους κεφαλαιακούς ελέγχους και γενικότερα η πολιτική και οι οικονομικές συνθήκες της Κίνας δεν εμπνέουν ασφάλεια στο 3% του πληθυσμού, που θεωρούνται οι οικονομικά ευκατάστατοι της χώρας», εξηγεί στο protothema.gr η Έλενα Μαυροmμάτη.
Στέκεται στο κατώφλι μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Ελληνικού για να συναντήσει ένα ζευγάρι Κινέζων, το οποίο ψάχνει να αγοράσει διαμέρισμα στα νότια προάστια. Από κει που το τηλέφωνό της είχε πάψει να χτυπά, σήμερα δεν της φτάνει ένα ολόκληρο 24ωρο για να καλύψει την τεράστια ζήτηση. Καθημερινά κάνει 6-7 ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές από την Κίνα, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ακινήτων που ικανοποιούν τις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς.
«Ψάχνουμε εναγωνίως ακίνητα σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια και τιμή το πολύ έως 400.000 ευρώ. Είναι τεράστια η ζήτηση και δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά. Κάνουμε άπειρα ραντεβού, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Εκτιμώ ότι επειδή κι αυτό μόδα είναι θα περάσει, όποιος σκέπτεται να πουλήσει πρέπει να το κάνει τώρα που υπάρχει η ζήτηση», λέει η συνεργάτης της Ελενας, Εβίτα Ελευθερουδάκη, πρώην δημοσιογράφος και νυν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Epsilon Team Real Estate Plus.
O πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας και Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος συμπληρώνει: «Οι Κινέζοι είναι πολλοί και καθώς φαίνεται θα γίνουν περισσότεροι. Ο συνδυασμός της θάλασσας σε κοντινή απόσταση για τα νότια προάστια αλλά και του τουριστικού ενδιαφέροντος του κέντρου των Αθηνών προσελκύει σημαντικά κεφάλαια αγορών σε ευκαιριακές τιμές.Μαζικό λοιπόν ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως στον τομέα της κατοικίας το οποίο δείχνει να είναι η σημαντική ώθηση για να επανέλθει η κτηματαγορά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά από πολλά χρόνια ύφεσης.Η αγορά λειτουργεί σαν ελατήριο πάντα . Όσο το πιέζεις προς τα κάτω κάποια στιγμή θα εκτιναχθεί προς τα πάνω».
Το βλέπουν ως επένδυση
Οι Κινέζοι, θα πουν οι δύο μεσίτριες, είναι Αγγλοι στα ραντεβού τους, δεν καθυστερούν ούτε ένα λεπτό. Πράγματι, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές έρχονται στην ώρα τους. Ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα μεγάλο διαμέρισμα για να μείνουν μαζί με το παιδί τους και ένα ακόμη για επένδυση ή για να το μεταβιβάσουν στο παιδί τους όταν αυτό ενηλικιωθεί, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει τη Χρυσή Βίζα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Κάποιοι δε λειτουργούν εκ μέρους πολλών συγγενών τους που βρίσκονται στην Κίνα και ψάχνουν διαμερίσματα είτε στο ίδιο κτίριο, είτε σε γειτονικά με το σκεπτικό να δημιουργήσουν μικρές China Towns.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κινέζου υποψήφιου αγοραστή ο οποίος την περασμένη Τετάρτη ξεναγήθηκε από τους συνεργάτες της Epsilon Team στην περιοχή Γκολφ Γλυφάδας. Οι μεσίτες υπέδειξαν στον υποψήφιο αγοραστή διαμέρισμα δεύτερου ορόφου σε τριώροφη πολυκατοικία. Αφού ο ενδιαφερόμενος πληροφορήθηκε πόσα διαμερίσματα έχει το κτίριο, στο τέλος της συνάντησης ρώτησε ποια είναι η τιμή για να το αγοράσει ολόκληρο ώστε να στεγαστούν και οι συγγενείς του από την Κίνα.
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Οι δυο Κινέζες κοιτούν διαμέρισμα τρίτου ορόφου επί της οδού Μεταξά στην Γλυφάδα, λίγο πριν συναντηθούν με την μεσίτρια για να τους ξεναγήσει στα ενδότερα του.
Γιατί θέλουν Γλυφάδα
Πώς όμως το ζευγάρι των Κινέζων που συνάντησε η μεσίτρια Ελενα Μαυρομμάτη το πρωί της Πέμπτης στο Ελληνικό έφτασε έως την πόρτα του γραφείου που διατηρεί στην Γλυφάδα;
«Η διαδικασία έχει ως εξής», απαντά η ίδια. «Στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσταθεί εταιρείες με μέτοχους Ελληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ενημέρωση, την πρόσκληση ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Κίνα, τη φιλοξενία τους και την ξενάγηση στην Αθήνα και, φυσικά, την υπόδειξη ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τη Χρυσή Βίζα».
Αφού λοιπόν αυτές οι εταιρείες κοιμίσουν, ταΐσουν και ποτίσουν τους υποψήφιους Κινέζους αγοραστές, στη συνέχεια τους ενημερώνουν για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους προς πώληση μέσω των μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται.
Δύο εκ των μεγαλύτερων διαμεσολαβητικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα συνεργάζονται με όσα μεσιτικά γραφεία βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος για τους Κινέζους, μεταξύ των οποίων και η Γλυφάδα, που αυτή τη στιγμή θεωρείται η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά το κέντρο της Αθήνας. Γιατί;
Διότι πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη περιοχή με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, παραλιακά κέντρα, ξενοδοχεία και φυσικά έχει δίπλα τη θάλασσα, στοιχείο που τρελαίνει τους Κινέζους, ενώ βρίσκεται και σε λογική απόσταση από το αεροδρόμιο. Εκτός όλων αυτών, επειδή κάποια στιγμή θα χτιστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με ένα κομμάτι του να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Γλυφάδας, οι Κινέζοι το βλέπουν και ως επένδυση ποντάροντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Σε γειτονιά της Άνω Γλυφάδας η μεσίτρια Έλενα Μαυρομμάτη απαντά στις απορίες Κινέζας ενδιαφερόμενης για αγορά διαμερίσματος στην περιοχή.
Δεν τους κοροϊδεύεις
Οι Κινέζοι ερχόμενοι στην Ελλάδα ξέρουν είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις τιμές και ενημερωμένοι γενικότερα για τις συνθήκες της κτηματαγοράς κι αν τους πεις κάτι που δεν ισχύει, δεν το ’χουν σε τίποτα να σε προσβάλουν επιτόπου και να μην ξανασχοληθούν ποτέ μαζί σου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες από τις εταιρείες που διαμεσολαβούν στις αγοραπωλησίες πολλές φορές έχουν εκτεθεί στους υποψήφιους αγοραστές διότι απλούστατα προσπάθησαν να βάλουν μεγάλα «καπέλα» στις τιμές νομίζοντας ότι δεν θα το αντιληφθούν.
Το πόσο καλά διαβασμένοι είναι οι Κινέζοι όταν έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα ακίνητο διαπιστώνεται αμέσως κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα ακίνητα του ενδιαφέροντός τους. Την ώρα που ο μεσίτης τους ξεναγεί στο διαμέρισμα, εκείνοι σερφάρουν στα sites των αγγελιών για να συγκρίνουν τις τιμές και να ελέγξουν εάν τα δεδομένα που θέτει ο μεσίτης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι αγορές των ακινήτων πραγματοποιούνται με τραπεζικά εμβάσματα κι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ομως επειδή το τραπεζικό καθεστώς στη Κίνα είναι δυσκίνητο λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, μια αγοραπωλησία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται περίπου τρεις μήνες.
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου. Σε γειτονιά του Ελληνικού, μια οικογένεια από τη Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει οροφοδιαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ ώστε να πάρει τη χρυσή βίζα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Chao, ο Chang και η κομπίνα με τη Χρυσή Βίζα
Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο Κινέζοι επενδυτές που αγοράζουν εκατοντάδες ακίνητα. Ο πρώτος είναι γνωστός ως Mr Chao και αγοράζει μέσω των Infinity Blue και Vermillion - εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τον όμιλο Noble Fortune. Σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, εκτιμάται ότι έχει αγοράσει 600 με 650 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι της τάξεως των 70.000 με 80.000 ευρώ και σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και η Ομόνοια. Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης είναι ο Mr Chang, ο οποίος έχει αγοράσει μέχρι σήμερα περίπου 200 με 250 διαμερίσματα στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές.
Υπάρχουν επίσης κάποιοι Κινέζοι που αγοράζουν πολλά ακίνητα φθηνότερα των 200.000 ευρώ και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους που χρειάζονται τη Χρυσή Βίζα με κέρδος το λιγότερο 50.000 ευρώ. Πώς καταφέρνουν και κερδίζουν τόσο μεγάλη προμήθεια;
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του προς 180.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο δηλώνεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε προς 250.000 ώστε να μπορεί ο Κινέζος αγοραστής να πάρει τη Χρυσή Βίζα, που είναι και το ζητούμενο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ποσοστό υποψήφιων αγοραστών που είτε έρχονται αδιάβαστοι, είτε βιάζονται να ολοκληρώσουν την αγορά το ταχύτερο δυνατόν.
Μετά λοιπόν μεταφέρονται από τον αγοραστή Κινέζο οι 250.000 στον λογαριασμό του πωλητή και ο ενδιάμεσος μεσίτης παίρνει επιστροφή, κατόπιν συνεννόησης βέβαια με τον πωλητή, τις 40.000 ευρώ. Ετσι έχει κερδίσει και ο πωλητής αλλά και ο ενδιάμεσος ένα μεγάλο επιπλέον χρηματικό ποσό. Ο μόνος που έχει χάσει είναι ο αγοραστής, που όμως δεν το μαθαίνει ποτέ.
https://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες