Χωρισμένη στα δύο και η κυβέρνηση για τις συντάξεις - Βήμα πίσω δεν κάνει το ΔΝΤ για το πάγωμα - Το Βερολίνο δεν άνοιξε τα χαρτιά του
Τα νέα μάλλον δεν είναι ευχάριστα για τις περικοπές στις συντάξεις.
Στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο με τον ομόλογό του Όλαφ Σολτς, δεν πήρε κάποια απάντηση που να το ικανοποιεί και για την ακρίβεια… δεν πήρε καμία απάντηση.
Τα νέα μάλλον δεν είναι ευχάριστα για τις περικοπές στις συντάξεις.
Στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο με τον ομόλογό του Όλαφ Σολτς, δεν πήρε κάποια απάντηση που να το ικανοποιεί και για την ακρίβεια… δεν πήρε καμία απάντηση.
Κάποιες πληροφορίες από την γερμανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων και αυτό θα διατυπωθεί όταν φτάσει η ώρα που θα τεθεί και επίσημα το ερώτημα.
Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι σήμερα στο Euro Working Group το ΔΝΤ θα εκφράσει και επίσημα την διαφωνία με ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων ψηφίστηκε όχι ως δημοσιονομική μέτρο, αλλά ως διαρθρωτικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο στρατόπεδα το ένα αυτό του υπουργού Οικονομικών και το άλλο της ομάδας κοντά στον πρωθυπουργό. Πλέον και οι δύο πλευρές μιλούν φωναχτά για τις διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο θέμα περικοπής των συντάξεων.
Και όσο φωναχτά ο υπουργός Οικονομικών διατυμπανίζει την πλήρη διαφωνία του για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος των συντάξεων από συναδέλφους του, τόσο πιο χαμηλόφωνα είπε την επιχειρηματολογία του στον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.
Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καν η λέξη «συντάξεις, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι συζητήθηκε το εν λόγω θέμα. Ακόμη και η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνέντευξη χθες ήταν προσεκτική και ιδιαίτερα προσγειωμένη. Είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων: «Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μάλλον είναι διαφορετικό ή για την ακρίβεια δείχνουν ότι είναι διαφορετικό. Σχεδόν όλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει στο σύνολό του. Η εν λόγω αισιοδοξία ωστόσο δεν προκύπτει από πουθενά και προφανώς πρόκειται για μία εικονική πραγματικότητα που θέλουν να καλλιεργήσουν στην κοινωνία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μεγάλα αγκάθια
Στην πορεία της διαπραγμάτευσης δύο είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάγκη η ελληνική πλευρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με μία κοινή γραμμή. Σήμερα επικρατούν δύο. Αυτή του Ευκλ. Τσακαλώτου που θέλει «να πάρει ό,τι μπορεί περισσότερο» και αυτή των πέριξ του Μαξίμου που… «τα θέλουν όλα ή τίποτε».
Το άλλο έχει κάνει με τον χρόνο λήψης των αποφάσεων. Εάν τελικά ληφθούν τον Δεκέμβριο, τότε θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού. Ο,τι και να περιλαμβάνεται σε αυτόν θα είναι κενό γράμμα, αφού θα εκκρεμούν σοβαρές αποφάσεις που θα διαμορφώνουν την τελική δημοσιονομική εικόνα.
Απέναντι ΔΝΤ και αγορές
Και μπορεί ο Ευκλ. Τσακαλώτος να έχει ανοίξει τη συζήτηση με τους ομολόγους του και να προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες εν όψει το δύο κρίσιμων Eurogroup (Νοέμβριος και Δεκέμβριος), ωστόσο ο αστάθμητος παράγοντας ακούει το όνομα αγορές.
Η άποψή τους είναι ξεκάθαρη και αυτό φαίνεται από την πορεία των ομολόγων. Κάθε φορά που ανοίγει θέμα για μη περικοπή των συντάξεων, οι αποδόσεις εκτοξεύονται. Επίσης οι αγορές έχουν μάθει να ακούν περισσότερο το ΔΝΤ και λιγότερο την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις απόψεις τους για την Ελλάδα. .
του Θανάση Παπαδή
https://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες