...για να προχωρήσει το ξεσπίτωμα των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών
Kλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα
νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών σε σπίτια λαϊκών οικογενειών αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται.
Kλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα
νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών σε σπίτια λαϊκών οικογενειών αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πολλαπλασιάσει τα ακίνητα που βγαίνουν «στο σφυρί», ώστε οι τράπεζες να ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και να σφιχτεί κι άλλο η θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο».
Μέχρι τέλος του έτους, στόχος είναι να διενεργηθούν 20.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της έκανε λόγο για 130.000 πλειστηριασμούς την ερχόμενη τριετία!
Ενδεικτικό εξάλλου για το εύρος της επικείμενης επίθεσης είναι ότι η στοχοθεσία των τραπεζών για το τέλος του 2019 προβλέπει την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,4 δισ. ευρώ (από 92 δισ. σήμερα), δηλαδή κατά 25,6 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά ως κομμάτι της στρατηγικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η «ρευστότητα» των τραπεζών, ώστε με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές».
«Έργα και ημέρες» στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τα δίνει όλα» για να πιαστούν οι προαναφερθέντες στόχοι των τραπεζικών ομίλων. Χαρακτηριστικά είναι όσα ψήφισε στο πλαίσιο του πολυνόμου για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», όπου προβλέπονται:
– Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Η αποβολή από το καθεστώς προστασίας επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.
— Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.
— Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.
— Η πώληση με συνοπτικές διαδικασίες των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα διάφορα «funds» και σε άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ακόμα και η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Προβλέπεται επίσης πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.
Επιπλέον, από 15 Σεπτέμβρη βρίσκεται σε ισχύ και η διάταξη της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο για όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, για χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως τη μέρα της συζήτησης στο δικαστήριο, με στόχο την αποβολή μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.
Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
— Από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ.
— Από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.
— Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.
Στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και για αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Ιδιώνυμο» για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των τραπεζών
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στήσει τον τελευταίο χρόνο βιομηχανία διώξεων και μάλιστα κατ’ εφαρμογή της τροπολογίας που ψήφισε το Δεκέμβρη του 2017, καθιστώντας «ιδιώνυμο» αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Θυμίζουμε ότι η σχετική κατασταλτική τροπολογία είχε περάσει με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι ψήφισαν «παρών», «αβαντάροντας» την κυβέρνηση για να κλιμακώσει την τρομοκρατία ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Αποκαλυπτικά είναι και όσα καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του «ιδιώνυμου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπου αναφερόταν: «Οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών…».
Η θεσμοθέτηση της αυτεπάγγελτης δίωξης «όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών» μπήκε σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφισή της, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις σε λαϊκές κινητοποιήσεις προστασίας της λαϊκής στέγης, με αστυνομοκρατία, καταστολή, δικαστικές διώξεις σε βάρος διαδηλωτών, αλλά και συκοφαντικές επιθέσεις, με κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές έως και «μπαταχτσήδες».
Σε εφαρμογή η βιομηχανία διώξεων
Θυμίζουμε χαρακτηριστικά χτυπήματα της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο:
— Η αρχή είχε γίνει από τη Λάρισα, όπου η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Τάσου Τσιαπλέ, και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε λαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα δικαστήρια στις 10 Γενάρη του 2018. Στη δικογραφία της Αστυνομίας, η κατηγορία που προσάπτεται εναντίον των 7 κατηγορουμένων είναι για «παραβίαση οικιακής ειρήνης».
Αναφέρεται δε για το «έγκλημά» τους ότι «την 10 – 01 – 2018 και από ώρες 15:00 έως 17:00 ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με άλλα περίπου εξήντα (60) άτομα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εμπόδισαν τρεις (3) συμβολαιογράφους, που ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, να εισέλθουν εσωτερικά του Δικαστικού μεγάρου για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Ενδεικτική της λύσσας με την οποία το κράτος προσπαθεί να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις είναι ότι η δίωξη πραγματοποιήθηκε παρά την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού, που αναφέρει επί λέξει: «Η είσοδος ήταν ελεύθερη, δεν εμποδιζόταν από κανέναν και μπορούσε να εισέλθει ο καθένας μετά την επίδειξη της ταυτότητάς του και αφού του γινόταν ο σχετικός σωματικός έλεγχος»…
Οι δε συμβολαιογράφοι παραδέχονται στις καταθέσεις τους ότι τους υποδείχθηκε από την αστυνομία να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο από άλλη είσοδο και το αρνήθηκαν, καθώς και ότι δεν έγινε κάτι από τους συγκεντρωμένους εναντίον τους.
— Ακολούθησε η δικαστική δίωξη σε βάρος 20 Βολιωτών, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο στις 10, 17 και 24 Γενάρη 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών. Μεταξύ όσων διώκονταν ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, ο Γ. Βλαχούτσος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, και ο Θ. Βογιατζής, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Μάλιστα, με μια διατύπωση που παραπέμπει στο «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, ο Απ. Νάνος, κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος Βόλου, καταγράφεται στο προανακριτικό υλικό «να προΐσταντο… ως μέλος του συντονιστικού πυρήνα των μελών του ΠΑΜΕ»!
— Ο παροξυσμός της κυβέρνησης για να πιάσει τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων έφερε την άγρια καταστολή, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται απρόκλητα σε διαδηλωτές στις 28 Απρίλη έξω από συμβολαιογραφείο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ήταν σε εξέλιξη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και Λαϊκών Επιτροπών για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, και την ώρα που αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζητούσε να συναντηθεί με τον συμβολαιογράφο, κατέφτασαν τα ΜΑΤ, που επιτέθηκαν με βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών και φράζοντας την είσοδο του κτιρίου.
— Τον περασμένο Μάη, στην Πρέβεζα, σε δίκη σύρθηκαν 8 στελέχη του ΚΚΕ, εκλεγμένα στην Περιφέρεια, στο δήμο Πάργας, σε εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, επειδή διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους σε αυτοαπασχολούμενο του οποίου πλειστηριαζόταν η πρώτη κατοικία.
— Σε ένα ακόμα επεισόδιο της βιομηχανίας διώξεων και καταστολής, χτες Τρίτη ήταν προγραμματισμένη στην Αθήνα η δίκη τριών διαδηλωτών οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από συμβολαιογραφείο, στις 14 Μάρτη. Οι κατηγορίες στη δίκη (που πήρε αναβολή για το Δεκέμβρη) αφορούν «αντίσταση κατά της Αρχής», «διατάραξη κοινωνικής ειρήνης» και «απόπειρα άσκησης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού».
— Στο μεταξύ, κλήση από τη ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για παροχή εξηγήσεων, έχει λάβει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Η εξέτασή του πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, και σύμφωνα με τον δικηγόρο του ερευνάται για τα αδικήματα «αντίσταση, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, φθορά και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση, απλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη και βία κατά των αστυνομικών οργάνων», καθώς και για κατηγορίες που αφορούν «το νόμο περί όπλων και πυρομαχικών, ακόμη και το νόμο περί κροτίδων και πυροτεχνικών αθυρμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες