Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου


Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται από χθες σε επιφυλακή, καθώς τα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξήθηκαν από τα 9 στα 12 που ήταν πριν από τρεις ημέρες.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους Δήμους Μεγαρέων 8, Τανάγρας 1, Ηλιούπολης Αττικής 1 και Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και οι 11 από τους 12 ασθενείς εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση ενώ ένας εμφάνισε απλό εμπύρετο νόσημα.

Στα Μέγαρα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ήδη ψεκασμούς για τα κουνούπια ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε έκτακτες δράσεις όπως επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού στοχευόμενους υπολειμματικούς ψεκασμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως το νεκροταφείο στην περιοχή Βλυχό αγωγός ομβρίων ενημερώσεις κατοίκων κ.λπ.

Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές και θα συνεχίζονται ανά 15νθήμερο ώστε να εξολοθρεύονται οι προνύμφες των κουνουπιών.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται ακόμα δύο από τους ασθενείς οι εννέα έχουν λάβει εξιτήριο ενώ ένα άτομο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΑΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ είπε στο Έθνος ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού και ήδη έχουν γίνει συσκέψεις για την επιτήρηση των κουνουπιών ιδιαίτερα σε περιοχές όπου αυτά έρχονται σε επαφή με αποδημητικά πτηνά τα οποία κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού.

Παράλληλα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει λάβει έκτακτα μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία στις περιοχές αυτές για διάστημα 28 ημερών ενώ οι μονάδες αίματος πλάσματος ή αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους τέσσερις δήμους δεσμεύονται.

Επίσης οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών ομάδων εθελοντών αιμοδοτών. Η επιδημία πάντως είναι απρόβλεπτη και αναμένονται περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Παρότι τα έως τώρα κρούσματα μόλυνσης δεν είναι πολλά οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς n πορεία του ιού αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου ενώ σύμφωνα με οροεπιδημιολογική μελέτη του 2010 σε κάθε κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται με σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 12 κρούσματα με εκδηλώσεις στο ΚΝΣ που έχουν εμφανιστεί έως τώρα αντιστοιχούν σε 1680 άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανοσσκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Το 2017 τρεις θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν καταγραφεί μέχρι τις 23 Αυγούστου σύμφωνα με την περσινή επιδημιολογική έκθεση. Και οι τρεις αφορούσαν άτομα άνω των 70 ετών που εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στη ζώνη κινδύνου η Ελλάδα

Ο ιός ονομάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Παγκοσμίως οι μεγαλύτερες επιδημίες έχουν καταγραφεί σε Ρουμανία, Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς n χώρα μας αποτελεί κόμβο στις μεταναστευτικές οδούς των αποδημητικών.

Ατομικά μέσα προστασίας
- Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών.

- Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, με την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους, απομάκρυνση των στάσιμων νερών, κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό και τοποθέτηση σήτας στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Τέλος, η ΠΕΔΑ επισημαίνει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να τσιμπούν το πληθυσμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα μεταδίδουν ασθένειες».

Καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών, από την Περιφέρεια Αττικής, επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής εντατικοποίησε το πρόγραμμά της πραγματοποιώντας έκτακτες δράσεις στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του δήμου Μεγάρων, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού.

Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε αστικά κομμάτια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία που εκτελεί το πρόγραμμα και με συνεργείο του δήμου Μεγάρων έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών, αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.

Οι έκτακτες δράσεις αφορούν στα εξής:
- Επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η γεωγραφική εξάπλωση και ο ιός να καταπολεμηθεί έγκαιρα.

- Στοχευόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία όπως νεκροταφείο, περιοχή Βλυχό (αγωγός ομβρίων), αλλά και στις περιοχές του αστικού ιστού που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα από τον ιό.

- Οδηγίες στον δήμο Μεγάρων να διενεργεί ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας, στα φρεάτια των ομβρίων σε όλο τον δήμο, σε στάσιμα ύδατα και πλατείες.

Εθνος 20/7/18 & dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες