Αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο, που υποχρεώνει τους τραπεζίτες να χορηγούν άτοκα δάνεια σε πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα
του Λάμπρου ΤόκαΣυνέβη και αυτό. Οι τράπεζες- αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα, χάρη στους βαρύτατους φόρους και άλλα χαράτσια που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις στους ανθρώπους του μόχθου
και της δουλειάς για τη σωτηρία τους – γύρισαν την πλάτη σε ΟΛΟΥΣ εκείνους που είχαν την ατυχία να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ).
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η περίπτωση των πυρόπληκτων από τον Κάλαμο Αττικής, που καταστράφηκαν τα σπίτια τους (μερικώς ή ολοσχερώς) από τις πυρκαγιές της 13ης Αυγούστου 2017.
Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία (είμαι ένας από τους πυρόπληκτους Καλάμου που βρέθηκαν χωρίς σπίτι, καθώς η μόνιμη κατοικία μου καταστράφηκε από τις περσινές πυρκαγιές), τα πράγματα έχουν ως εξής;
Μετά από αγωνία αλλά και αγώνα 9 μηνών, που έβλεπα τις ζημιές στο κατεστραμμένο σπίτι μου να μεγαλώνει από τις βροχές και να μην μπορεί να κάνει κάτι, μου χορηγήθηκε στις 11 Μάη 2018 από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), η Άδεια για την επισκευή της πυρόπληκτης κατοικίας μου.
Στη Άδεια επισκευή- που μου έλυσε τα χέρια για την έναρξη εργασιών επισκευής του σπιτιού μας- αναγραφόταν και το ποσό της “στεγαστικής συνδρομής”, που εγκρίθηκε από το κράτος για την αποκατάσταση των ζημιών στην πυρόπληκτη κατοικία μου.
Στη περίπτωσή μου- φαντάζομαι τι ίδιο ισχύει και με άλλους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα- η «στεγαστική συνδρομή», καλύπτει μικρό μέρος των ζημιών που υπέστη το κτίριο της κατοικίας μου.
Με βάση τα μέχρι στιγμής έξοδα επισκευών του κτιρίου, θα πρέπει να είμαι ευχαριστημένος, αν η «στεγαστική συνδρομή» καλύψει το 1/3 της συνολικής δαπάνης (για αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο και την αγορά του οικιακού εξοπλισμού που καταστράφηκε).
Οι τραπεζίτες παραβιάζουν το νόμο
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η «στεγαστική συνδρομή», αποτελείται κατά 80% από δωρεάν κρατική επιχορήγηση και το υπόλοιπο 20% είναι άτοκο δάνειο που πρέπει να χορηγούν οι τράπεζες στους πληγέντες.
Εννοείται πως τη ζημιά των τραπεζιτών από τη χορήγηση άτοκων δανείων σε πληγέντες (από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές), την καλύπτει κατά 100% το ελληνικό δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει να καταβάλλει στις τράπεζες ΟΛΟΥΣ τους τόκους για τα άτοκα δάνεια που χορήγησαν.
Στα μέσα Ιούνη και ενώ είχα εισπράξει την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης, με ενημέρωσαν τηλεφωνικά από την Τράπεζα Αττικής (την είχα επιλέξει για να μου χορηγήσει τόσο την κρατική επιχορήγηση όσο και το δάνειο), ότι αδυνατούν να μου χορηγήσουν το άτοκο δάνειο (το ποσό που είχε εγκρίνει η ΔΑΕΦΚ), με το επιχείρημα ότι «η δική μας τράπεζα δεν διαθέτει τέτοιο προϊόν»! Αυτό, όμως, δεν συνέβη μόνο σε εμένα, αλλά και σε άλλους ομοιοπαθείς μου, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια.
Ο κ. Δημήτρης Παπαντώνης, για παράδειγμα, με ενημέρωσε ότι και η δική του τράπεζα, η ΑΛΦΑ, αρνήθηκε να του χορηγήσει το ποσό του άτοκου δανείου και πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να λυθεί το πρόβλημα. Όπως μου είπε, η τράπεζα ΑΛΦΑ, αρνήθηκε να του χορηγήσει το ποσό του άτοκου δανείου που είχε εγκριθεί από την ΔΑΕΦΚ με την έκδοση της Άδειας επισκευής της κατοικίας του.
Σκαλίζοντας λίγο το όλο θέμα, διαπίστωσα ότι οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Άλφα, Γιούρομπανκ) καθώς και η τράπεζα Αττικής, με την άρνησή τους να χορηγήσουν τα άτοκα δάνεια που έχει εγκρίνει η ΔΑΕΦΚ για πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα, παραβιάζουν κατάφορα τη νομοθεσία.
Με τη στάση τους αυτή οι τραπεζίτες επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που λένε πως «οι τράπεζες είναι κράτος εν κράτη». Με την άρνηση εφαρμογής του νόμου για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους πυρόπληκτους Καλάμου, οι τραπεζίτες, έδειξαν- για μια ακόμη φορά- την κοινωνική τους αναλγησία και απέδειξαν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζουν όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη και να τα μοιράζουν στους μεγαλομετόχους των τραπεζών.
Αλήθεια, τι λένε για όλα τα παραπάνω οι κυβερνώντες; Γνωρίζουν ή όχι την απροθυμία των τραπεζιτών να εφαρμόσουν τους νόμους με την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν στους πληγέντες τα άτοκα δάνεια που εγκρίθηκαν από τη ΔΑΕΦΚ; Και αν ναι, τι προτίθενται να κάνουν για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;
https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες