Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

«Βρώμικο ΄89»: Η ιστορική τομή μετάλλαξης της αριστεράς…


Σαν σήμερα παίχτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολιτευτικής μας Ιστορίας, το «βρώμικο 89»: Η ιστορική τομή μετάλλαξης και ενσωμάτωσης της παραδοσιακής αριστεράς στο καπιταλιστικό σύστημα… 

Θεωρούμε χρήσιμο να αναδημοσιεύουμε ένα παλιό μας κείμενο:

Το «βρώμικο 89»: Το «ποιοτικό άλμα» που οδήγησε στην «αριστερά» του 4ου Ράιχ…

 
«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις 
Να μην τις παίρνει ο άνεμος»
 

Μανόλης Αναγνωστάκης
 

Για να μην την παίρνει ο άνεμος την ιστορική μνήμη πρέπει να την καρφώνουμε, συχνά… 

Θα αναδημοσιεύσουμε, όπως αναγγείλαμε, κάποια κείμενα γύρω από κάποια κομβικά ιστορικά γεγονότα της πολιτικής μας τραγωδίας.
 

Στο «βρώμικο 89», συντελείται το «ποιοτικό άλμα» της καθεστωτικής ενσωμάτωσης της παραδοσιακής Αριστεράς.
 Οι ποσοτικές συσσωρεύσεις της ατελώς προσαρμοσμένης Αριστεράς (στο σύστημα), οδήγησαν το ΄89 στο ποιοτικό άλμα της μετάλλαξής της και της ολοκληρωτικής ενσωματωσής της.
 

Η σημερινή κυβερνητική «αριστερά», η «αριστερά» του 4ου Ράιχ, δηλαδή τα ανδρείκελα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιες «αριστερές» νεοταξικές ποικιλίες (και «αριστερίστικες») αποτελούν προϊόντα και υποπροϊόντα του «βρώμικου 89»… 

Θεωρούμε, συνεπώς, σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε ένα παλιό μας κείμενο (2014) για το «βρώμικο 89»: 

Το «βρώμικο 89» 



Η Ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται, διότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο από τη Μνήμη: Την ιστορική Μνήμη θέλουν σήμερα να αφανίσουν… 
Σαν σήμερα παίχτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολιτευτικής μας Ιστορίας: Το «βρώμικο 89»…
 

Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές το 1989 αποτελεί ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτρωματική συνεργασία της Αριστεράς με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι μια «αντεπαναστατική τομή» στα πολιτικά μας πράγματα: Ένα αντεπαναστατικό πισωγύρισμα. Τότε νικάει ο νεοφιλελευθερισμός και αλλάζουν καθοριστικά οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπέρ των «εκσυγχρονιστών». 

Τότε εισδύουν καταλυτικά και άμεσα στο ΠΑΣΟΚ τα συγκροτήματα του Τύπου, σχεδιάζουν και προωθούν τους αχυράνθρωπούς τους. Η άλωση του ΠΑΣΟΚ από τα κέντρα και παράκεντρα της οικονομικής εξουσίας θεμελιώνεται τότε: Τότε αρχίζει να συντελείται η αλματώδης ποιοτική του μετάλλαξη. 

Κείμενα για αυτά τα γεγονότα υπάρχουν στην εργασία μας: 
ΠΑΣΟΚ: Το Κίνημα που μεταλλάχτηκε σε μηχανισμό των «νταβατζήδων» 
Θα τα βρείτε εδώ

Το ακόλουθο άρθρο του Δελαστίκ ,παλιότερα (2014 στην εφημερίδα Εθνος πρέπει να διαβαστεί διότι η τραγωδία του 89 …απειλεί να γίνει η φάρσα του σήμερα… 



«Βρώμικο 89» ή όταν το ΚΚΕ κυβέρνησε με... ΝΔ 

Ηταν σαν σήμερα, 1η Ιουλίου, αλλά πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. Ηταν 1η Ιουλίου 1989, όταν η Ελλάδα εμβρόντητη άκουγε κάτι, μια μεγάλη είδηση, που την έκανε να μην πιστεύει στ' αυτιά της: θα σχηματιζόταν κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το... ΚΚΕ!!! 

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ηγέτης τότε του ΚΚΕ, είχε συμφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από την προηγούμενη νύχτα ακόμη και τη σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία ορκίζεται την επομένη, 2 Ιουλίου 1989, με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. 



Σκοπός της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΚΚΕ είναι να παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Χ. Φλωράκης νομίζει ότι αν ο Α. Παπανδρέου μπει φυλακή ή πεθάνει εξαιτίας του βαρύτατου καρδιακού προβλήματος που έχει, ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» που έχει φτιάξει με το ΚΚΕ Εσωτερικού του Λεωνίδα Κύρκου (το οποίο έχει μετονομαστεί σε Ελληνική Αριστερά - ΕΑΡ) θα γίνει... αξιωματική αντιπολίτευση! 


Το σύστημα έχει «δουλέψει» τον Χ. Φλωράκη και με «στημένες» δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τον Συνασπισμό να παίρνει μέχρι και 23%, από 9,89% που είχε πάρει το ΚΚΕ συν 1,84% του ΚΚΕ Εσωτερικού στις βουλευτικές εκλογές του 1985. 

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών
 της 18ης Ιουνίου 1989 που έχουν προηγηθεί του σχηματισμού της κυβέρνησης με τη ΝΔ ήταν οδυνηρό για τον ηγέτη του ΚΚΕ. Παίρνει ο Συνασπισμός μόνο 13,12% έναντι ποσοστού 39,15% του ΠΑΣΟΚ. Το «υπό διάλυση» ΠΑΣΟΚ παίρνει δηλαδή τριπλάσιο ποσοστό από τον Συνασπισμό που θα γινόταν... «αξιωματική αντιπολίτευση»! 

Λόγω του σχεδόν αναλογικού συστήματος όμως το 44,25% της ΝΔ δίνει 145 βουλευτές στον Κ. Μητσοτάκη.
 Ο Χ. Φλωράκης «τσοντάρει» τους βουλευτές του Συνασπισμού για να παραπέμψει η ΝΔ τον Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό γίνεται με ψηφοφορία στη Βουλή στις 27 Σεπτεμβρίου 1989. Στο μεταξύ, στους κόλπους του ΚΚΕ έχουν εξεγερθεί η αριστερή του πτέρυγα και η ΚΝΕ εναντίον της συνεργασίας με τη Δεξιά

Στις 5 Νοεμβρίου 1989 γίνονται νέες βουλευτικές εκλογές.Ωφελημένη από την κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ βγαίνει η ΝΔ. Αυξάνει το ποσοστό της στο 46,2% και παίρνει 148 έδρες (από 44,25% και 145 έδρες). 


Κερδισμένο αποδεικνύεται και το ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνάει το 40% -παίρνει 40,67% για την ακρίβεια. Ο Συνασπισμός πέφτει στο 10,96%. Η... «αξιωματική αντιπολίτευση» του Χ. Φλωράκη έχει πλέον το ένα τέταρτο του ποσοστού του «διαλυόμενου» ΠΑΣΟΚ! Πλήρης αποτυχία της γραμμής του ΚΚΕ. 


Σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και ο πολιτικός εξευτελισμός:ο Χ. Φλωράκης αποφασίζει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση όχι πλέον μόνο με τη ΝΔ αλλά και με τους... «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ», όπως τους αποκαλούσε! ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ συγκροτούν την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα τετράμηνης διάρκειας. 

Στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ γίνεται χαμός. Θύελλα αντιδράσεων.Πολλές χιλιάδες μέλη αποχωρούν ή διαγράφονται. Φεύγουν 11 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ο ένας από τους τρεις ευρωβουλευτές του κόμματος, ο Δημήτρης Δεσύλλας. 

Στις εκλογές που γίνονται στις 8 Απριλίου 1990,
 η ΝΔ παίρνει 150 έδρες με ποσοστό οριακά αυξημένο -46,88%. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει κατά δύο μονάδες, στο 38,62%. Νέα πτώση σημειώνει ο Συνασπισμός. Η εκλογική του απήχηση συρρικνώνεται στο 10,28%. 


Ο Κ. Μητσοτάκης προσεταιρίζεται τον μοναδικό βουλευτή που εκλέγει η ΔΗΑΝΑ ονόματι Θόδωρο Κατσίκη και έτσι φτιάχνει επιτέλους αμιγή δεξιά κυβέρνηση με 151 βουλευτές, η οποία θα αντέξει τριάμισι χρόνια. 

Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του 1991 διαλύεται και ο Συνασπισμός της Αριστεράς, ενώ διασπάται εκ νέου το ΚΚΕ, καθώς αποχωρούν 44 από τα 111 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του. 

Στις εκλογές του 1993 ολοκληρώνεται η συμφορά για την Αριστερά. Το μεν ΚΚΕ παίρνει ποσοστό της δεκαετίας του... 1930 (4,54%), το δε υπόλοιπο του Συνασπισμού δεν μπαίνει καν στη Βουλή (2,94%)! Εχει φυσικά ήδη διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση και το «σοσιαλιστικό στρατόπεδο», πέρα από τα ολέθρια σφάλματα της ηγεσίας του ΚΚΕ. 

Ποτέ πια όμως το ΚΚΕ δεν θα ξαναπλησιάσει τα εκλογικά ποσοστά που συγκέντρωνε πριν συμμετάσχει στις κυβερνήσεις με τη ΝΔ αρχικά και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια.
 

1 σχόλιο:

  1. Tα ενωμενα ``κομμουνιστικα`` κομματα της Ελλαδας απ την πολυ ``προλεταριακη επαναστατικοτητα`` που τα χαρακτηριζε εκεινη
    την περιοδο και μη μπορωντας να αντεξουν την εσωτερικη ``επανα
    στατικη`` πιεση αναζητησαν διεξοδο στην επισης ``επαναστατικη``
    δεξια της ΝΔ Απο τοτε κυλησε πολυ νερο στο αυλακι της πολιτικης
    ζωης αλλα στα δυο ενωμενα τοτε σε συνασπισμο `Κ`ΚΕ (ξεχωρα σημερα )
    τιποτε δεν αλλαξε ουσιαστικα Το μεν ``Κ``ΚΕ αντιπολιτευτικο διακοσμιτι
    κο του αστικου κοινοβουλιου που βολταρει Ομονοια Συνταγμα το δε ``Κ``ΚΕ
    εσωτερικου ανεβηκε μεχρι τον κυβερνητικο θωκο απ οπου μας εδειξε απολυτως
    ξεκαθαρα την αντιδραστικη φυσιογνωμια του και μαλιστα σε τετοιο βαθμο
    που η μαυρη Δεξια δεν ταχε καταφερει ποτε στα τοσα χρονια που κυβερνησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες