Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΕΕ: Στα συρματοπλέγματα στέλνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες - Η στάση της Ελλάδας


Τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, υπό τον εύηχο τίτλο «κλειστά κέντρα υποδοχής» και τον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης μεταναστών και προσφύγων, αποφάσισαν οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καταλήγοντας σ΄ ένα απάνθρωπο συμβιβασμό για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Με βασικό στόχο τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών μέσα σε συρματοπλέγματα, οι «28» μετά από παζάρι 12 ωρών, κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων που διαπνέεται από πολιτικές καταστολής και αποτυπώνει το σκληρό και αυταρχικό πρόσωπο της ΕΕ.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, με την Γερμανία να επιδιώκει να επιβάλλει το δικό της αυστηρό πλαίσιο και την Ιταλία να μπλοκάρει τα αρχικά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Τελικά οι «28» αποφάσισαν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν:

— Στη δημιουργία κοινών κλειστών κέντρων υποδοχής, εντός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός τρίτων χωρών όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου.

— Στη θέσπιση μεγαλύτερων περιορισμών στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

— Στη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,

— Στην αύξηση της χρηματοδότησης χωρών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να εγκλωβίζουν εντός των συνόρων τους πρόσφυγες και μετανάστες για να μην περνούν στην Ευρώπη.

— Την εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την επιστροφή τους.

Την ίδια στιγμή, εντελώς υποκριτικά κατέγραψαν στα επίσημα κείμενα τους ότι: «Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση»…

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, έκανε λόγο για μια θετική ένδειξη. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν στο εξής «αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ» και πρόσθεσε: «Είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία».

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».

Για έναν «πολύ καλό συμβιβασμό» έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας των λαϊκιστών και της ακροδεξιάς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμποδίσει την έγκριση της πρώτης εκδοχής του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Η στάση της Ελλάδας

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, με διαρροές υποστήριξε ότι βρέθηκε απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και οδηγούν σε μια Ευρώπη – «φρούριο». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, δεν αποδέχτηκαν τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι συνυπέγραψε τη δημιουργία των κλειστών κέντρων εντός και εκτός της ΕΕ, την αυστηρόποιηση των συνοριακών ελέγχων. Επίσης παρότι η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης της συμφωνίας του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση.

Ωστόσο η πραγματική διάσταση είναι ότι αποφασίστηκε η ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, με «επιστροφές» στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέσα από την προτροπή για «στενή συνεργασία» μεταξύ των κρατών-μελών, η απόφαση «ανοίγει παράθυρο» για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track «επιστροφές» στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.

από ημεροδρόμος

1 σχόλιο:

  1. Πρωτα με φωτια και σιδερο η αποικιοκρατικη πολιτικη τους ξεσπιτωσαν αναγκαζοντας τους
    να παρουν το δρομο της προσφυγιας και τωρα οπως περιπου οι ναζι τους κλεινουν στα
    συγχρονα Αουσβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες