Η βίλα Ιόλα, που σχεδίασαν και διακόσμησαν οι Δημήτρης Πικιώνης, Γιάννης Τσαρούχης και Παύλος Καλατζόπουλος και φιλοξενούσε μέχρι τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα 10.000 έργα τέχνης, είναι εδώ και χρόνια ένα «κτίριο-φάντασμα».
Λεηλατημένο και βανδαλισμένο άγρια, το κτίριο περιήλθε πριν από λίγα χρόνια στην κυριότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, που τώρα θα λάβει μέσω κοινοτικού προγράμματος χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησή του ως χώρο πολιτισμού. Ακόμη 11 δημοτικά κτίρια σε όλη τη χώρα θα βγουν με τον ίδιο τρόπο από τη λήθη.
Τα 12 έργα (που το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι θα χρηματοδοτηθούν με 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ) αφορούν εμβληματικά κτίρια, η διάσωση και η αξιοποίηση των οποίων αποτελούσαν πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Ας δούμε ορισμένα από αυτά:
Βίλα Ιόλα
Το κτίριο κηρύχθηκε το 1998 σύγχρονο διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται σε οικόπεδο 6,6 στρεμμάτων. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στοχεύει στην αποκατάσταση και στην επανάχρησή του ως κέντρου σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης. Σύμφωνα με τα σχέδια, το ισόγειο θα αξιοποιηθεί κυρίως ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στον όροφο οι χώροι θα φιλοξενούν επιστημονικές και καλλιτεχνικές δράσεις, βιβλιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα πολυμέσων. Τόσο το κτίριο όσο και ο κήπος θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, με επισκευή των φθορών και αντικατάσταση των υλικών που έχουν κλαπεί.
Κτίριο Βούλγαρη
Το κτίριο κατασκευάστηκε ως δημοτικό σχολείο με δωρεά του ευεργέτη Σωτηρίου Γ. Βούλγαρη, της γνωστής οικογένειας που δημιούργησε τον οίκο BVLGARI και λειτούργησε ως Α΄ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς από το 1937 έως το 2009. Είναι διώροφο πετρόχτιστο κτίριο με δώμα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία κατασκευασμένο με λιθοδομή από λαξευτές πέτρες. Οπως αναφέρει η τεχνική έκθεση του Δήμου Σουλίου, το κτίριο θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού με βασικό σκοπό «να εξιστορεί στους χώρους του παραμύθια, μύθους και ιστορίες από τη μακραίωνη διαδρομή του ανθρώπου στον Αχέροντα, στο Σούλι και στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς».
Κτίριο Βούλγαρη. Δήμος Σουλίου.
Συγκρότημα αποθηκών
Πολυχώρος πολιτισμού θα δημιουργηθεί και στις δύο αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων, που βρίσκονται στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Το πρώτο κτίριο θα μετατραπεί σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων, φιλοξενώντας θεματική μουσική βιβλιοθήκη, χώρο για τη Δημοτική Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων, διαδραστικό μουσικό θεματικό εργαστήρι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, χώρο και studio ηχογράφησης. Στο δεύτερο κτίριο θα στεγαστεί μόνιμα η Δημοτική Πινακοθήκη.
Στρατιωτικό εργοστάσιο
Το κτίριο (εμβαδού 770 τ.μ.), στο κέντρο της Νέας Χαλκηδόνας, είναι το τελευταίο που απέμεινε από το βιομηχανικό συγκρότημα του Μεσοπολέμου. Η πρόταση του δήμου αφορά τη μετατροπή του όχι μόνο σε χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και σε «σπίτι» κοινωνικών δομών και ενεργειών του δήμου με στόχο τη λειτουργική του επανένταξη στον ιστό της πόλης.
Κανναβουργείο
Το Κανναβουργείο της Εδεσσας ήταν ένα από τα τέσσερα στη χώρα που παρήγαγαν σχοινί και σπάγγο από ινδική κάνναβη. Χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και σταμάτησε να λειτουργεί το 1966. Το 1990 ανακαινίστηκε εν μέρει από τον δήμο, έκλεισε όμως και πάλι το 2014.
Η πρόταση του δήμου αφορά την αποκατάσταση τριών κτιρίων του συγκροτήματος και τη μετατροπή τους σε πολυχώρο.
Κανναβουργείο. Δήμος Εδέσσης.
Και άλλα κτίρια
Τα υπόλοιπα κτίρια που θα επισκευαστούν είναι το παλιό Α΄ Λύκειο στην Καρδίτσα, το παλιό δημοτικό σχολείο Φαρσάλων, ένα νεοκλασικό στα Χανιά, το παλαιό Ξενία Αρτας, το παλαιό δημοτικό σχολείο Σίνδου, η αποθήκη του γεωργικού συνεταιρισμού Στεφανοβικείου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και ένα διατηρητέο στους Μολάους Μονεμβασιάς.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες