Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Απίστευτη καταγγελία: Παιδί παρ' ολίγον θύμα του... πρωτοκόλλου του νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"


Ρεπορτάζ: Ανδρέας Αρβανιτάκης
arvanitakisan@gmail.com

Τη ζωή ενός παιδιού λίγο έλειψε να κοστίσει η ανευθυνότητα δημόσιων λειτουργών και συγκεκριμένα ιατρών του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, όπως καταγγέλλουν οι γονείς του.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή.

Ο μικρός Χρήστος γέννημα θρέμμα Ζωγραφιώτης όπως και οι γονείς του, που συνεχίζουν να διαβιούν στην πόλη μας, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, που προήλθε από ιατρικό λάθος στην ώρα της γέννας. Το παιδί έχει 90% αναπηρία και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30. Αν και 17 χρονών είναι μόνο 13 κιλά και το ύψος του είναι περίπου 1 μέτρο.

Το Σάββατο 24/03/2018 το παιδί μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Παίδων «Αγία Σοφία» με σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό, με πύον στους πνεύμονες όπως αποδείχτηκε. Με βάση και το ιστορικό του παιδιού έγινε σαφές ότι κινδύνευε άμεσα η ζωή του.

Παίρνοντας την έγκριση τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου από την επόπτρια έγινε εισαγωγή του παιδιού στην παιδιατρική κλινική. Εκεί η ιατρός που εφημέρευε ζήτησε ακτινογραφία και στη συνέχεια, διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ζήτησε αξονική και εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εκεί, όπως μας επισημαίνουν οι γονείς, αρχίζει ο παραλογισμός και η ανευθυνότητα.

Τόσο ο υπεύθυνος του Αξονικού τομογράφου όσο και ο ιατρός της ΜΕΘ αρνήθηκαν ο μεν την εξέταση και ο δε τη νοσηλεία του παιδιού με το αιτιολογικό της ηλικίας (!). Να σημειωθεί ότι, όπως μας ενημέρωσαν οι γονείς, ο ιατρός της ΜΕΘ αρνήθηκε ακόμα και να δει το παιδί, παρά τις εκκλήσεις της συναδέρφου του στην παιδιατρική, ώστε να διαπιστώσει το σωματότυπό του. Αντίθετα ζήτησε να μεταφερθεί με ευθύνη των γονέων στο Σωτηρία, επικαλούμενος το πρωτόκολλο που έλεγε μέχρι 16 ετών. « Ένα παιδί να χαροπαλεύει και αυτοί να τηρούν το πρωτόκολλο», μας είπε χαρακτηριστικά η μητέρα. Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου η Μονάδα λέει ότι δέχεται παιδιά μέχρι 18 ετών.

Το παιδί όλες αυτές τις ώρες στο δωμάτιο νοσηλείας στον όροφο της παιδιατρικής κλινικής, βογγούσε και προσπαθούσε να αναπνεύσει.

Το μαρτύριο παιδιού και γονέων συνεχίστηκε. «Ήρθαν και μας είπαν να υπογράψουμε να πάρουμε το παιδί στην κατάσταση που ήταν και να βγούμε έξω να πάρουμε εμείς το Εκαβ για να μας πάει στο Σωτήρια. Φυσικά αρνηθήκαμε, πήραμε το 166 από εκεί και μας είπαν ότι πρέπει να τους πάρει το Παίδων τηλέφωνο. Τους είπαμε ότι δεν βρίσκουν άνθρωπο να συνεννοηθούν στο Σωτηρία και μας ενημέρωσαν ότι θα επικοινωνήσουν αυτοί, το 166 δηλαδή, με το νοσοκομείο Σωτηρία.»

Όταν τελικά το ΕΚΑΒ έφτασε δεν υπήρχε γιατρός να συνοδέψει το παιδί και μόνο μετά από επιμονή των γονέων ένας εκ των γιατρών του Παίδων τους συνόδεψε. Στο Σωτηρία πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες εξετάσεις και διαπιστώθηκε εκ νέου η κρισιμότητα της κατάστασης του παιδιού το οποίο, όπως ενημέρωσαν τους γονείς, δύσκολα θα τα κατάφερνε.

Χωρίς να είναι δυνατή η διασωλήνωση λόγω του σωματότυπου, το παιδί χειροτέρεψε και πέρασε σε κατάσταση σήψης.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου μετά από 3 24ωρα πόνου και αγωνίας οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το παιδί «χανόταν». Εν τέλει η ιατρός της ΜΕΘ της πανεπιστημιακής κλινικής του Σωτηρία σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει το παιδί επικοινώνησε με την ΜΕΘ του Παίδων «Αγ. Σοφία» ώστε να παραλάβουν το παιδί λόγω του ότι δεν είχε τα απαιτούμενα μέσα, λαμβάνοντας εκ νέου αρνητική απάντηση.

Κατόπιν αυτών επικοινώνησε υπηρεσιακά με το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας μόνο και μόνο για να λάβει επίσης αρνητικές απαντήσεις.

Τελικά με το παιδί να χαροπαλεύει παρακάλεσε κυριολεκτικά τη γιατρό της ΜΕΘ του Παίδων Αγ. Σοφία να δώσει τα απαραίτητα υλικά για τη διασωλήνωση του παιδιού. Αν και τελικά το αίτημα έγινε δεκτό αναγκάστηκε ο πατέρας του παιδιού με το δικό του μέσο να μεταβεί και να παραλάβει τα υλικά όπως και έκανε.

Φτάνοντας εκεί ζήτησε από την ιατρό της ΜΕΘ που εφημέρευε να δεχτεί το παιδί μόνο και μόνο για να λάβει μία ακόμα αρνητική απάντηση για την οποία, όπως είπε, ήταν ενήμεροι τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ όσο και ο Διοικητής του νοσοκομείου. Συνεχίζοντας, μάλιστα, η ιατρός τόνισε ότι και τα υλικά που έδινε το έκανε ως χάρη(!).

Τελικά, με την ψυχή στο στόμα μετέφερε τα υλικά στο Σωτηρία και αμέσως το παιδί διασωληνώθηκε.

Η ιατρός της ΜΕΘ στο Σωτηρία δεν το έβαλε κάτω επικοινώνησε με το Παίδων Πεντέλης, το οποίο σε αντίθεση με το «Αγ. Σοφία» δέχτηκε το παιδί, παρά το γεγονός ότι δεν εφημέρευε.

Στη ΜΕΘ εκεί το παιδί έλαβε όλη την απαραίτητη φροντίδα, σταδιακά ξεπέρασε τον κίνδυνο και εν τέλει την Πέμπτη 12 Απριλίου έλαβε εξιτήριο. Από την πλευρά τους οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης για την ανθρώπινη και συνάμα επαγγελματική στάση τους.

Ωστόσο, τους βασανίζει ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ. Γιατί έπρεπε το παιδί τους να κινδυνέψει και την ώρα που αυτό χαροπάλευε οι γιατροί αντί να υπηρετήσουν τον όρκο που έχουν δώσει κρυβόντουσαν πίσω από πρωτόκολλα.

Επίσης, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, προκύπτει το ερώτημα τι κάνουν την επόμενη φορά που το παιδί θα αντιμετωπίσει αντίστοιχο κίνδυνο, καθότι λόγω του ιστορικού του θεωρείται πιθανόν να ξαναντιμετωπίσει. Θα βρουν ξανά μπροστά τους από την μία το πρωτόκολλο του Παίδων και από την άλλη την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού στα λοιπά νοσοκομεία;
Κάποιος τους οφείλει μια απάντηση.

http://www.epikoinonia.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες