Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Λείπουν επενδύσεις 110 δισ. ευρώ για επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη


Από την Ελλάδα απουσιάζουν επενδύσεις 22 δισ. ευρώ ετησίως ή 110 δισ. ευρώ στην πενταετία, για να μπει η οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από μελέτη που
παρουσιάστηκε χθες από την PwC και η οποία επιβεβαιώνει αντίστοιχη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ). 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια απαιτούνται όχι για να πετύχουμε κάποιο οικονομικό «θαύμα», αλλά για να ξεκολλήσει η ανάπτυξη της χώρας και να ανέλθει στο επίπεδο του 3% έως 4%.

Τα στελέχη της εταιρείας συμβούλων PwC εμφανίσθηκαν χθες απαισιόδοξα για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Για εφέτος, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της PwC Κώστα Μητρόπουλο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανώς χαμηλότερος του 2% και –όπως υποστήριξε– ανεξαρτήτως της έκβασης της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους πιστωτές σχετικά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η χώρα χρειάζεται απαραιτήτως την επόμενη πενταετία επενδύσεις 110 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει έναν σχετικά «ζωηρό» ρυθμό ανάπτυξης που πετυχαίνουν σχεδόν όλες οι χώρες έπειτα από μείζονες οικονομικές κρίσεις.

Η μελέτη της PwC δείχνει ότι η Ελλάδα στερήθηκε τα χρόνια της κρίσης επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) υποχώρησε από περίπου 21,3% του ΑΕΠ (κατά μέσον όρο) την περίοδο 1996-2007, στο 14,7% την περίοδο 2008-2016. Μάλιστα το 2016 ο ΑΣΠΚ διαμορφώθηκε μόλις στο 11,7% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ), που ήταν η χαμηλότερη επίδοση στην Ε.Ε. και με τον μέσο όρο στην Ενωση να διαμορφώνεται στο 19,8%. Αν είχε φτάσει το επίπεδο αυτό, τότε ο ΑΣΠΚ έπρεπε να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ.

Για να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση της αποεπένδυσης, χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ. Ο ΑΣΠΚ πρέπει να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει τα 42 δισ. ευρώ ετησίως ή 208 δισ. ευρώ στην πενταετία (2018-22). Με τους συνήθεις όμως ρυθμούς εισόδου ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), υλοποίησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), ροών από την Ε.Ε. και τα ίδια κεφάλαια, η χώρα στην επόμενη πενταετία εξασφαλίζει τα 98 δισ. ευρώ. Λείπουν δηλαδή 110 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που λείπουν, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, μπορούν να προέλθουν από μια πιθανή πιστωτική επέκταση και μια πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Κυρίως θα προέλθουν από τους ίδιους τους Ελληνες, που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας.

«Τα λεφτά θα είναι ελληνικά και όχι ξένα», λέει ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, σημειώνοντας ότι διαχρονικά πάνω από το 90% των επενδυτικών κεφαλαίων είναι ελληνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2006-2009 οι ΞΑΕ δεν ξεπέρασαν κατά μέσον όρο τα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως ή το 5% του ΑΣΠΚ.

Στη βάση αυτή, και προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εγχώριες (κατά συνέπεια και οι ξένες) επενδύσεις, η PwC θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πολιτικής που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.

Η PwC εκφράζει, επομένως, σκεπτικισμό για τις επιδόσεις απ’ εδώ και στο εξής, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα πριν από τη δεκαετία του 2040.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες