Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει πως η χώρα είναι περιοχή περιορισμένης κυριαρχίας και οικόπεδο για αμερικανικές βάσεις. Το Ποντίκι από τις 15 Οκτωβρίου 2017 είχε αποκαλύψει
την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στους Αμερικανούς (και) βάσεις για στάθμευση Μη Επανδρωμένων Μαχητικών στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» που αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Η Εφημερίδα Το Βήμα με δημοσίευμά της μας πληροφορεί ότι η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας ολοκληρώνεται με τη δημιουργία βάσης για τα αμερικανικά Μη Επανδρωμένα ιπτάμενα φονικά όπλα στη Λάρισα.
Εγραφε στις 15 Οκτωβρίου 2017 Το Ποντίκι:
«Την έμπρακτη επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στο ελληνικό «οικόπεδο» μέσα από μια αναβαθμισμένη στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας – κατ΄ αρχήν για τη Βάση της Σούδας- επιδιώκουν οι Αμερικανοί. Για αυτόν το βασικό, και φλέγοντα για τα αμερικανικά συμφέροντα αυτήν την περίοδο, λόγο κάλεσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Η εμφανής αποδόμηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας υποχρεώνει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς επιτελείς να αναζητήσουν εναλλακτικές και να αναδιατάξουν τι δυνάμεις τους στην περιοχή προκειμένου να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν ακόμη και την απόλυτη κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Για αυτόν τον λόγο η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει την επένδυση σε υποδομές στη Βάση της Σούδας, γεγονός που δικαιολογεί την απαίτησή τους για μια πενταετή ελληνοαμερικανική συμφωνία και όχι την ανανέωση κάθε χρόνο της ισχύουσας. Το πλαίσιο της νέας συμφωνίας που επιδιώκει η Ουάσιγκτον επιτρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες χρήσης της βάσης.
Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή των Αμερικανών για την εγκατάσταση στη Σούδα μόνιμης στρατοπέδευσης ειδικών δυνάμεων, αλλά και μια μοίρας μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών (UAV ή drones). Το αμερικανικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Κρήτη και τη Σούδα…
Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή των Αμερικανών για την εγκατάσταση στη Σούδα μόνιμης στρατοπέδευσης ειδικών δυνάμεων, αλλά και μια μοίρας μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών (UAV ή drones). Το αμερικανικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Κρήτη και τη Σούδα…
Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέψεις – αυτοψίες Αμερικανικών στρατιωτικών κλιμακίων σε ελληνικά αεροδρόμια προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση δύο μοιρών Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV ή drones) που διακαώς επιθυμεί το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Είναι χαρακτηριστική η… σύμπτωση ότι την ίδια βδομάδα που ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς θα επιθεωρούν στην Ελλάδα αεροδρόμια (Λάρισα, Ανδραβίδα) τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μια νέα διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστική η… σύμπτωση ότι την ίδια βδομάδα που ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς θα επιθεωρούν στην Ελλάδα αεροδρόμια (Λάρισα, Ανδραβίδα) τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μια νέα διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί (και οι μεθοδεύσεις) για την στάθμευση drones έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση συζητούσε το αμερικανικό αίτημα για την εγκατάστασή τους στη Σούδα, το Καστέλι ή (και) το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Σήμερα, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα, το θέμα έχει ωριμάσει καθώς οι αμερικανικές ανάγκες για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι επείγουσες στο βαθμό που χαρακτηρίζεται απόλυτα ανασφαλής η αμερικανο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία σε μια περιοχή και εποχή που οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι θυελλώδεις .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αμερικανοί, εκτός από τη Σούδα η οποία στο πλαίσιο της νέας (πενταετούς) συμφωνίας που απαιτούν από την κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει drones, φαίνεται ότι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για κάποια άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια (Ανδραβίδα, Άραξο) της χώρας».
Στο σημείο αυτό καλό είναι να προσθέσουμε ότι εκτός από την Σούδα και τη βάση για drones στη Λάρισα στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης εελληνοαμερικανικής σχέσης η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προσφέρει ακόμα:
- το νεώριο της Σύρου για τις επισκευαστικές ανάγκες του αμερικανικού στόλου
- περιοχή της Αλεξανδρούπολης για αμερικανική βάση ελικοπτέρων
Αμερικανικό οικόπεδο διαχρονικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα για το νομικό καθεστώς που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου δημιουργηθεί μια (ακόμη) επιθετική αμερικανική βάση στη χώρα. η νομική βάση, σύμφωνα με το Βήμα, έχει βρεθεί από το απόρρητο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.
Η πληροφορία για την ύπαρξη από το 1992 απόρρητου ελληνοαμερικανικού Μνημονίου Συνεργασίας μας παραπέμπει στην «ένδοξη» διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ως ένα βαθμό φωτίζει τις σχέσεις και τα δεσμά υποτέλειας που διαμορφώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την υπερδύναμη.
Το δίδαγμα ωστόσο, που προκύπτει από αυτή την υποτελή θέση της χώρας δεν έχει αποκωδικοποιηθεί από την κυβέρνηση της «Αριστεράς». Αν και ο Μητσοτάκης έδωσε τα πάντα 25 χρόνια, οι Αμερικανοί ούτε τον ίδιο μπόρεσαν να προστατεύσουν (η κυβέρνησή του κατάρρευσε το 1993) ούτε τη χώρα η οποία αντιμετώπισε 3 χρόνια αργότερα την τουρκική πρόκληση στα Ιμια, όπου και επισφραγίστηκε το καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Καθώς (και) λόγω της επετείου θα ακούσουμε και σήμερα μεγάλα λόγια περί των αγώνων του έθνους και άλλα σχετικά καλό θα είναι να έχουμε στο νου μας ότι:
- Ότι η χώρα ως αμερικανικό εξάρτημα διολισθαίνει στα πολύ μεγάλα και επικίνδυνα παιχνίδια της υπερδύναμης στην περιοχή.
- Ότι η κυβερνήσεις της χώρας (προηγούμενες και σημερινή) εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε έξωθεν βοήθεια και προστασία για την αντιμετώπιση απειλών και κινδύνων.
- Ουδέποτε αυτά τα «πονταρίσματα» επιβεβαιώθηκαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες