Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Η γραμματέας που αποκάλυψε τις μίζες

Το ημερολόγιο μίας υπαλλήλου ελληνικής καταγωγής καθοδήγησε τις έρευνες των γερμανικών αρχών, για τα έργα του μετρό

της Σοφίας Φασουλάκη

Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη των μαύρων ταμείων της Siemens, μία ιστορία "καρμπόν" έρχεται στο φως, αυτή τη φορά, για τα έργα του μετρό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία ελέγχει την εταιρία DBI, το modus operandi την περίοδο 2003-2007 ήταν το ίδιο, με τις βαλίτσες να... πηγαίνουν και να έρχονται, προκειμένου συγκεκριμένη κοινοπραξία να πάρει μερίδιο στα έργα.

Και όπως λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί εμπλεκόμενοι, τα κόμματα που ασκούσαν επιρροή εκείνη την περίοδο στη χώρα έπρεπε να είναι ευχαριστημένα. Γι' αυτό, προϋπολογιζόταν ένα ποσοστό 5% έως 7% για αυτά, ποσοστό που έμπαινε καπέλο στην κάθε σύμβαση.

Έφοδοι στην Ελλάδα

Η δικαστική συνδρομή της χώρας μας με την Γερμανία, η οποία είχε ανοίξει επίσης έρευνα για το ίδιο θέμα, απέφερε καρπούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι ίδιοι οι Γερμανοί είχαν ζητήσει τη συνδρομή μας, με τις αρχές να κάνουν εφόδους σε γραφεία της εταιρίας στην Ελλάδα το 2010 και να κατάσχουν στοιχεία.

Και στην Φρανκφούρτη όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα, αφού συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι, οι οποίοι ομολόγησαν ότι έκαναν δωροδοκίες στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας επιβεβαίωνε τις δωροδοκίες, μιλώντας για ένα πρόσωπο, Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ της εταιρίας και των αποδεκτών των δωροδοκιών.

Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στους Γερμανούς με κωδική ονομασία, η οποία στη συνέχεια τροποποιήθηκε.

Τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης "αυγάτεψαν" με την βοήθεια μίας γυναίκας, γραμματέως, η οποία, ως άλλη Αικατερίνη Τσακάλου, είχε στην κατοχή της ημερολόγια, που έφθασαν στα χέρια των αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος είναι ελληνικής καταγωγής και έχει ήδη δώσει στοιχεία στις αρχές για τις κινήσεις της εταιρίας, καθώς υπήρξε γραμματέας του ανώτερου στελέχους της DΒΙ.

Η έρευνα στη χώρα μας άνοιξε το 2008, αλλά...ώ του θαύματος έμεινε στάσιμη για πολλά χρόνια. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δημοσιεύματα του Τύπου, το 2013 για μίζες 315.000 ευρώ, για να κινηθεί εκ νέου η δικογραφία και τον περασμένο Νοέμβριο να ασκηθούν ποινικές διώξεις για δωροδοκία σε βάρος των επικεφαλής δύο εκ των εταιριών της κοινοπραξίας.

Σημαντική βοήθεια στην εξιχνίαση του τρόπου χορήγησης της μίζας, ήταν οι απαντήσεις που ήρθαν από τα νησιά Τζέρσεϊ. Εκεί, είχε την έδρα της μία εταιρία "φάντασμα", η οποία με την...συνδρομή εικονικών τιμολογίων, κατάφερνε να μοιράζει ανενόχλητη τα "δώρα" στους αποδέκτες.

Από την δικαστική συνδρομή επιβεβαιώθηκε το πρώτο ποσό της μίζας, ύψους 210.000 ευρώ, ενώ η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έφερε στο φως μίζα ύψους 160.000 ευρώ. Το συνολικό ποςό, ύψους 370.000 ευρώ είναι μικρό, με δικαστικές πηγές να αναφέρουν ότι τα ποσά που διακινήθηκαν είναι σαφώς μεγαλύτερα. Ωστόσο, όταν το 2002 έκλεισε ο λογαριασμός που είχε ανοιχθεί στην Ελλάδα για την διανομή των δώρων, τα χρήματα φαίνεται ότι έφθαναν στους αποδέκτες με άλλους τρόπους.

Τα έργα της κοινοπραξίας

Η γερμανογαλλική κοινοπραξία είχε συμβληθεί με την Αττικό Μετρό για τρία έργα.

-Για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Αττικό Μετρό

-Για την διαχείριση της επέκτασης της γραμμής 2 στο Ελληνικό και

-Για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ΕΡΓΟΣΕ, θυγατρικής του ΟΣΕ.

Η δικογραφία, η οποία έχει δύο σκέλη, έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή, ο οποίος καλείται τώρα να εντοπίσει τον ενδιάμεσο επιχειρηματία που φέρεται ότι λειτουργούσε ως ο σύνδεσμος μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και των αποδεκτών των δωροδοκιών. Στόχος των αρχών είναι να εντοπίσει τους αποδέκτες των δώρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις καταθέσεις στην γερμανική δικαιοσύνη είναι κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικά κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, είχε υποστηρίξει ότι ο γερμανικός κολοσσός έδινε χρήματα στα κόμματα για την καλλιέργεια του ...τοπίου, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώθηκε. Τόσο από τον Θόδωρο Τσουκάτο, όσο και από τον υπεύθυνο Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Έθνος της Κυριακής 4/3/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες