Οι εκτιμητές που θα δώσουν νέες τιμές σε 10.000 ζώνες τα έχουν βρει σκούρα και προσπαθούν τώρα να... ξεμπλέξουν
Το σίριαλ της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς κρατάει πάνω από έξι χρόνια. Ολο αυτό το διάστημα, στο υπουργείο Οικονομικώνπροσπαθούσαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των τιμών με επιτροπές που συστήνονταν και ξένους εμπειρογνώμονες που επιστρατεύτηκαν για αυτόν τον σκοπό.
Το κουβάρι όμως δεν ξεμπερδεύτηκε. Ακόμα και έπειτα από μια οριζόντια μείωση που έγινε στις τιμές ζώνης τον Ιανουάριο του 2016, τα προβλήματα και οι μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων παρέμειναν.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων με πλασματικές τιμές.
Ενα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των αντικειμενικών παίζεται αυτές τις ημέρες. Κεντρικό ρόλο έχουν περίπου 250 εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να δώσουν νέες τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα.
Το εγχείρημα δύσκολο και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για όλες τις τιμές ζώνης που έχει αναλάβει ο καθένας - για ορισμένους υπερβαίνουν ακόμη και τις 100. Αν παραλείψουν μία τιμή ζώνης για κάποια περιοχή, δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.
Ζόρια
Το σχέδιο της αναπροσαρμογής προχωράει με το ζόρι. Πολλοί εκτιμητές δεν έχουν πιάσει δουλειά. Δεν έχουν καν ξεκινήσει τη διαδικασία για να βγάλουν τις τιμές στις περιοχές που τους ανατέθηκαν. Οσοι δήλωσαν και πήραν λίγες ζώνες που βρίσκονται κοντά στην κατοικία τους εκτιμάται ότι θα προλάβουν οριακά, στο παρά πέντε, να δώσουν τις τιμές εντός της προθεσμίας.
Οι υπόλοιποι τα έχουν βρει σκούρα καθώς το διάστημα των 13 ημερών που έχουν ακόμη στη διάθεσή τους θεωρούν ότι δεν επαρκεί για να δώσουν «ποιοτικές» αντικειμενικές αξίες. Δεν είναι λίγοι οι εκτιμητές που μετάνιωσαν για την απόφασή τους να δηλώσουν συμμετοχή στο έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Τώρα σκέφτονται πώς θα απαλλαχθούν από τη συγκεκριμένη δουλειά, για την οποία, όπως λένε, θα εισπράξουν ψίχουλα. Από τα 50 ευρώ που έχει καθοριστεί η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης, στην τσέπη θα τους μείνουν 25 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου.
Λάθος αξίες χωρίς στοιχεία
«Πολλοί εκτιμητές έχουν πάθει πανικό» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ακινήτων Χριστίνα Φωτοπούλου, για να προσθέσει ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου τούς είχαν δοθεί οδηγίες και είχε ανοίξει η ηλεκτρονική φόρμα για τον καθένα ξεχωριστά προκειμένου να περνάνε τις νέες τιμές ζώνης. Μάλιστα, λέει ότι η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τον διορισμό τους λειτούργησε ως άτυπη παράταση.
Η Χριστίνα Φωτοπούλου παραδέχεται πάντως ότι οι τιμές που θα δώσουν οι εκτιμητές σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές λόγω έλλειψης στοιχείων και αγοραπωλησιών τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό όπως λέει είναι ότι οι εκτιμητές θα δουν πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα της αγοράς σε κάθε περιοχή και πόσο έχει αλλάξει από το 2007 μέχρι σήμερα.
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες