Από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο η Ευρώπη παρέμεινε στη μέγγενη του ψύχους που ήρθε από τη Σιβηρία και προκάλεσε είκοσι θανάτους μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «κανόνι του χιονιού» ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκαλεί φόβους για την υγεία των πιο ευαίσθητων, των αστέγων ή των ηλικιωμένων ιδιαίτερα, και προβλήματα στις μεταφορές.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ψύχους από την Παρασκευή (23/2): εννέα στην Πολωνία, οι πέντε από τους οποίους στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, τρεις στη Γαλλία –άστεγοι-, τέσσερις στη Λιθουανία, δύο στη Ρουμανία, ανάμεσά τους μία γυναίκα 83 ετών που βρέθηκε σήμερα κάτω από το χιόνι στον δρόμο, ένας άστεγος στην Ιταλία.
Από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης, ο υδράργυρος σημειώνει πτώση.
Στην Ιταλία, όπου στη Ρώμη χιόνισε για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, το θερμόμετρο έδειχνε -40 βαθμούς Κελσίου λιγότερο από 100 χλμ. από τη Βενετία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στην Ντολίνα Καμπολούζο (1.768 μέτρα υψόμετρο).
Στη Σουηδία, -39,6 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη Λαπωνία και η Αυστρία κατέγραψε -25,4 βαθμούς Κελσίου στο Φλάτνιτς, ρεκόρ για Φεβρουάριο.
Στη Γαλλία, που είχε να δει ένα παρόμοιο κύμα ψύχους από το 2005, ο κόλπος του Αιάκειου, στην Κορσική, ήταν καλυμμένος σήμερα το πρωί από χιόνι, με χιόνι πάχους 15 εκατοστών στην παραλία, ένα φαινόμενο που είχε να δει από το 1986, σύμφωνα με το Meteo France.
«Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από πολύ καιρό, από τις 10 Φεβρουαρίου 1986, όταν έπεσε χιόνι 25 εκατοστών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίς Ρεμπιγιό, της Meteo France στην Κορσική.
Το Αιάκειο ξύπνησε κάτω από έναν πυκνό λευκό μανδύα, όμως η χιονόπτωση παραχώρησε τη θέση της σε έναν λαμπρό ήλιο σήμερα το πρωί.
Στις 07:00 τοπική ώρα η Meteo France κατέγραψε χιόνι άνω των 10 εκατοστών στο Προπριάνο, 14 εκατοστών στην Μπαστιά και έως 25 εκατοστά σε υψόμετρο.
Στη Γερμανία, το θερμόμετρο έδειχνε -30,5 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην κορυφή Τσουγκσπίτσε (2.962 μέτρα, το πιο ψηλό βουνό στη χώρα), για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια για αυτή την περίοδο του χρόνου.
Η θερμοκρασία έπεσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στους -20 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πολωνία, στους -24,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας, μέχρι και τους -26 βαθμούς Κελσίου στη Λιθουανία.
Στα Βαλκάνια, -1 βαθμός Κελσίου καταγράφηκε στο συνήθως ηλιόλουστο Χβαρ (Κροατία), με ιστορικά χαμηλά να καταγράφονται στην Αλβανία, -10 βαθμούς Κελσίου στο Κόσοβο και -20 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά στα περίχωρα του Σαράγεβο στη Βοσνία.
Στην Ελβετία, -38 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο), μια ακατοίκητη περιοχή που είναι συνηθισμένη σε ακραίες θερμοκρασίες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5 έως 10 εκατοστά χιόνι αναμένονται κατά τόπους. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες με κανό στον παγωμένο ποταμό Καμ ή παγωμένα κύματα στο Γουέστον-σούπερ-μερ.
Με θερμοκρασίες από πέντε έως δέκα βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή, η Ιρλανδία περιμένει χιόνι κυρίως στα ανατολικά.
Στην Ολλανδία, οι ερασιτέχνες του πατινάζ μετρούσαν το πάχος του χιονιού, που δεν είναι ακόμη αρκετό παρότι η θερμοκρασία έχει πέσει μέχρι και τους -10,1 βαθμούς Κελσίου στο Αϊντχόβεν (νότια).
Στη Γερμανία, οι πυροσβέστες στην Μπαντ Ζβισχέναν πλημμύρισαν έναν χώρο στάθμευσης για να δημιουργήσουν ένα παγοδρόμιο, ώστε ο κόσμος να μην πηγαίνει αλλού.
Χιόνι και παγετός επηρεάζουν τις μεταφορές, με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων όπως στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου η British Airways ακύρωσε 60 πτήσεις, ή εκείνο της Νίκαιας, στη γαλλική Κυανή Ακτή.
Στην Ιταλία, το αεροδρόμιο της Νάπολης έκλεισε και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια διεξάγονται με προβλήματα έπειτα από μία ημέρα χάους. Ένας σταλακτίτης πάγου έπεσε από μία γέφυρα στον περιφερειακό του Τορίνου σπάζοντας το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου, ευτυχώς ο οδηγός σώθηκε ως εκ θαύματος.
Στην Κροατία η σιδηροδρομική γραμμή Ζάγκρεμπ-Σπλιτ διακόπηκε.
Στη Ρουμανία, τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν, όπως και το αεροδρόμιο της Βάρνας στην ανατολική Βουλγαρία.
Τα τροχαία δυστυχήματα πολλαπλασιάστηκαν στη Γερμανία, ιδίως στις ακτές της Βαλτικής, καθώς και στη Σουηδία.
Στην Πράγα βλάβες στο σύστημα ασφαλείας εμποδίζουν την κίνηση των τρένων.
Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στη λειτουργία των σχολείων: οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Νάπολη και σε πολλές ιταλικές πόλεις, στη δυτική Βοσνία ή στη βορειοανατολική και τη νότια Βουλγαρία.
Στην Αλβανία, πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά ελλείψει θέρμανσης.
Οι εκκλήσεις για επαγρύπνηση για τους αστέγους πολλαπλασιάστηκαν. Στο Βέλγιο, το μέτρο της σύλληψης που ελήφθη για πρώτη φορά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Έτερμπεκ στην περιοχή των Βρυξελλών, ώστε να αναγκάσει τους άστεγους να αναζητήσουν καταφύγιο, επεκτάθηκε. Η Ναμίρ, η Σαρλερουά ή η Βεβιέρ έδωσαν εντολή στην τοπική αστυνομία να πράξει το ίδιο.
Στη Ρώμη, 400 επιπλέον χώροι άνοιξαν για τους αστέγους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.700.
Στο Βερολίνο, όπου τα κέντρα υποδοχής είχαν πληρότητα 90%, προστέθηκαν εκατό επιπλέον κρεβάτια.
Στη Γαλλία, τα τρία τέταρτα της χώρας περιλαμβάνονται στο σχέδιο Δριμύ ψύχος για τη φιλοξενία αστέγων και δόθηκαν 5.344 επιπλέον θέσεις από τις οποίες οι 1.751 στο Παρίσι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες