Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΤΩΡΑ: Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης μετά από τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά

Αθωώθηκε για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης της συζύγου του Στουρνάρα.

Συνελήφθη στο Εφετείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, από αστυνομικούς που τον περίμεναν έξω από δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό υπόθεση μήνυσης της συζύγου του επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω δίκης, όπου το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση (με καταδικαστική στο πρωτοβάθμιο) για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου της κ. Νικολοπούλου που βάρυνε τον κ. Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για την μήνυση κατά του Βαξεβάνη που κατέθεσε κυριακάτικα ο Αντώνης Σαμαράς και δείτε τη φωτο στο twitter που την προκάλεσε

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης στην υπόθεση με τη σύζυγο Στουρνάρα

Το Τριμελές Εφετείο Πλημελημμάτων αθώωσε το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με πλειοψηφία 2-1 για όσα είχε αποκαλύψει αυτός και η δημοσιογραφική ομάδα του Hot Doc για τις σχέσεις της συζύγου Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι όσα είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθ' ότι προέκυπταν μέσα από πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών Υγείας.

Πρόκειται για μια ακόμα δικαίωση τόσο του Κώστα Βαξεβάνη όσο και της ίδιας της δημοσιογραφίας αφού προφανώς το δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον αλλά και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική σε δημόσια πρόσωπα όπως ο κεντρικός τραπεζίτης και η σύζυγός του.

Νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή Βαξεβάνη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από την Έδρα, ο Κώστας Βαξεβάνης παραδόθηκε και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα μετά από την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή το μεσημέρι, ζητώντας να ακολουθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Η αγόρευση του Εισαγγελέα
«Δύσκολο να αποδείξει την αλήθεια ο κατηγορούμενος. Θα μείνω στην παραδοχή της πρωτόδικης απόφασης που είπε ότι μπορεί και να είναι αληθή όσα είπε ο δημοσιογράφος, οπότε θα δούμε αν υπήρχε σκοπός εξυβρίσεως.

Είναι γεγονός ότι είχε στη διάθεση του το πόρισμα των επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ και από το περιεχόμενο του τού δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός κι έγινε για να δοθούν χρήματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε καθήκον να προβάλει αυτό το γεγονός .

Είναι δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ελέγχει την εξουσία.

Διαπίστωσε κάποια γεγονότα, θα μπορούσε να είναι και οξύς και κριτικός , δεν θα μπορούσαμε να πούμε λιγότερο ήπιο, δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά ένα δημοσίευμα που θέλει να ελέγξει τη δημόσια διοίκηση. Η κ. Στουρνάρα είναι δημόσιο πρόσωπο, όπως ο σύζυγός της και η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια. Δεν λέω ότι έκανε κάτι η ίδια, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ που την εξέθεσε. Έντονη η διατύπωση αλλά όχι μειωτική.

Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου. Να απαλλαγεί.»

Απολογία Βαξεβάνη κόλαφος για τη σύζυγο Στουρνάρα
Χείμαρρος υπήρξε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατά την απολογία του στο Εφετείο. Επεσήμανε ότι δεν είπε τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο απ' όσα ισχύουν και ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει συνολικά την υπόθεση, με το σκεπτικό ότι όπως άλλωστε προκύπτει από τα έγγραφα του FBI, η κ. Στουρνάρα εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis και η εταιρία της εμφανίζεται ως όχημα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το διακύβευμα, είπε ο Βαξεβάνης, δεν είναι αν έχω εξυβρίσει την κ. Στουρνάρα. Το διακύβευμα είναι το δημόσιο συμφέρον, το αν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο δημοσιογράφος έκανε μια σύντομη αναφορά στο σκάνδαλο Novartis, εξηγώντας τις τρεις πτυχές του που είναι ο χρηματισμός γιατρών, ο χρηματισμός πολιτικών αλλά και το σύστημα ξεπλύματος του μαύρου χρήματος μέσα από συγκεκριμένες εταιρίες. Παρεμπιπτόντως, είπε ο Βαξεβάνης, στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σ' αυτή της Novartis εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα.

Για την ουσία της υπόθεσης, ο Κώστας Βαξεβάνης υπενθύμισε ότι ασχολείται με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από το 2008 όταν το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» είχε αποκαλύψει τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο η χώρα μας επιχειρούσε να προμηθευτεί αντιδραστήρια αίματος σε τιμές τρεις φορές υψηλότερες απ' αυτές τις οποίες πλήρωναν άλλες χώρες, αλλά και εμβόλια για τον Η1Ν1 με τα οποία θα μπορούσαν να εμβολιαστούν δυόμιση Ελλάδες! Πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες στοίχισαν στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατ. ευρώ και σήμερα συμπεριλαμβάνονται στο σκάνδαλο Novartis.

Εξάλλου, ο Κώστας Βαξεβάνης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γινόταν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis, όπως περιγράφεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υπενθύμισε έτσι ότι σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα ήταν αυτή του πρώην εργοδότη της συζύγου Στουρνάρα, Κυριάκου Γριβέα, ενώ όπως τόνισε μάρτυρας αναφέρει και την εταιρία της κ. Νικολοπούλου ως όχημα ξεπλύματος.

Ως προς το επίδικο δημοσίευμα, ο Βαξεβάνης τόνισε το αυτονόητο: ότι η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Hot Doc ασχολήθηκε με μια υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσίασε συμβάσεις του Κέντρου με την εταιρία της κ. Στουρνάρα οι οποίες δεν αμφισβητούνται και τέλος αποκάλυψε πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας οι οποίοι κατέληγαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο περιβόητο συνέδριο e-health το οποίο αντί του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε κατόπιν ανάθεσης από τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, η εταιρία της κ. Στουρνάρα η οποία κατάφερε ω του θαύματος να το οργανώσει σε μόλις τρεις ημέρες, ενώ μίλησε και για άλλον διαγωνισμό του Δημοσίου στον οποίο συμμετείχε η εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου ενώ λόγω προηγούμενης καταδίκης της για άσχετη υπόθεση δεν είχε το δικαίωμα. Ο Βαξεβάνης επανέλαβε δε ότι κατά το άνοιγμα των προσφορών καμιά από τις άλλες εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε για να δει τα αποτελέσματα, γεγονός που όπως είπε, δημιουργεί ερωτηματικά.

Είπε ταυτόχρονα, πως το πόρισμα των επιθεωρητών που έλεγξαν τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αμφισβητεί μεταξύ άλλων και αφού έχουν συμπεράνει ότι κακώς έγινε ο παραπάνω διαγωνισμός αφού αφορούσε τον καρκίνο ο οποίος ως γνωστόν δεν αποτελεί λιμώδες νόσημα, το αποτέλεσμα. Αμφισβητεί δηλαδή ότι η εταιρία της κ. Στουρνάρα παρέδωσε τα διαφημιστικά για τα οποία πληρώθηκε. «Σε καμιά από τις δύο δίκες με την κ. Στουρνάρα δεν εμφάνισε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρέδωσε τα διαφημιστικά σποτ κι αυτά προβλήθηκαν, παρότι ισχυρίζεται ότι τα έχει» συνέχισε ο δημοσιογράφος επαναλαμβάνοντας ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές Υγείας ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟδιέθετε σχετικά αποδεικτικά. «Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι μια εταιρία σαν της κ. Στουρνάρα δεν έχει τα αποδεικτικά στοιχεία;» διερωτήθηκε με νόημα.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του ξεπλύματος, ο Βαξεβάνης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μέσω τριών-τεσσάρων διαφημιστικών εικονικού έργου και του κ. Κυριόπουλου ο οποίος ήταν επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείαςγινόταν αυτό. Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε σχετικά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι περιγράφουν στις καταθέσεις τους λεπτομερώς συγκεκριμένα περιστατικά, εμπλέκοντας την εταιρία της Λίνας Νικολόπουλου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής διέκοψε προς στιγμήν την απολογία του Κώστα Βαξεβάνη, σχολιάζοντας ότι όσα περιγράφει αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis είναι άσχετα με την υπόθεση. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της έδρας η οποία τον ανακάλεσε στην τάξη. Ο Βαξεβάνης σχολίασε πάντως ότι αν και αρχικώς απορούσε γιατί η κ. Στουρνάρα κατέθεσε εναντίον του μήνυση, αντιλήφθηκε τελικώς ότι η υπόθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που φανταζόταν.

Κλείνοντας την απολογία του, ο Βαξεβάνης υπογράμμισε τον ρόλο του δημοσιογράφου στην κοινωνία. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο δημοσιογράφος είναι μαντρόσκυλο της κοινωνίας και είναι υποχρεωμένος να αποκαλύπτει και να ασκεί κριτική και τόνισε ότι ως δημοσιογράφος ο ίδιος γράφει πάντοτε επικαλούμενος έγγραφα την ίδια στιγμή που τα δημόσια πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνάς τους αντί απαντήσεων καταθέτουν μηνύσεις. Ο δημοσιογράφος, είπε, πρέπει να αποκαλύπτει την αλήθεια που οι άλλοι προσπαθούν να κρύψουν.

Τόνισε ότι την ίδια στιγμή που απολογείται δέκα αστυνομικοί με πολιτικά περιμένουν έξω από την αίθουσα για να τον συλλάβουν σαν να είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας. Και τούτο γιατί ένας πρώην πρωθυπουργός αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Κάποιοι λένε πως πρέπει να έχουμε ησυχία, συνέχισε ο δημοσιογράφος. Μόνο που το ζητούμενο, είπε, δεν είναι να έχουμε ησυχία αλλά τιμιότητα.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι δεν έχει εις βάρος του καμία καταδίκη. Όποτε με κατηγορούν αθωώνομαι, συνέχισε, για να θυμίσει την περίπτωση Βγενόπουλου ο οποίος τον κυνήγησε ανηλεώς δίχως επιτυχία αφού η αλήθεια έλαμψε, αλλά και αυτή του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα για δωροληψία κι επίσης έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του έπειτα από αποκάλυψη του περιοδικού Hot Doc.
http://www.koutipandoras.gr/

1 σχόλιο:

  1. Η Χουντα δεν επεσε το 74 Ειναι εδω ατοφια και παντοδυναμη
    Δεν διωκει μονο ο Ερντογαν τους αντιπαλους εχουμε και μεις
    το δικο μας Ερντογαν Ρε Βαξεβανη το θυμιατισμα του Τσιπρα
    τελικα δεν σε γλυτωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες