Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το δίκτυο «υψηλών γνωριμιών» των ανθρώπων της νύχτας - Αποκαλυπτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα

«Σε παρακαλώ, Βασίλη, μπορείς να πεις στον μεγάλο να μην ασχοληθεί καθόλου με το "Αγία Ζώνη;"»

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου

Το τηλεφώνημα αυτό που κατέγραψε το σύστημα υποκλοπών της ΕΛ.ΑΣ. με αποδέκτη τον ποινικό Βασίλη Στεφανάκο, λίγα 24ωρα μετά το ναυάγιο του πλοίου που προκάλεσε τη μεγάλη
μόλυνση του Σαρωνικού τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκαλύπτει την άγνωστη ισχύ και τις υψηλές γνωριμίες του 57χρονου που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων πριν από 10 ημέρες στο Χαϊδάρι. 

Αυτός που είχε καλέσει τον 57χρονο ήταν ένας εμπλεκόμενος στο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη», ο οποίος επιζητούσε παρέμβαση του βαρυποινίτη σε επιχειρηματία ή υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού για να μην έχει περαιτέρω προβλήματα στη διευθέτηση της υπόθεσης. Και ο οποίος είχε βρει στον 57χρονο το καλύτερο μέσο για να επιτύχει τους στόχους του.

Η καταγεγραμμένη αυτή συνομιλία καθώς και δεκάδες άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια οι διωκτικές αρχές φαίνεται να αποκαλύπτουν τη «διαπλοκή», τις υπόγειες διαδρομές και τις υψηλές διασυνδέσεις ανθρώπων της νύχτας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Εκεί όπου τίποτα - ίσως και η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου - δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και υπεισέρχονται άγνωστες παράμετροι…

Με ποινικούς να φέρεται ότι διαθέτουν στενές επαφές με πολιτικά πρόσωπα, με επιχειρηματίες, με παραστρατιωτικές ομάδες, με στελέχη της ΕΥΠ και άλλους. Προχωρώντας σε εγκληματικές ενέργειες πέρα από τον μικρόκοσμο της νύχτας και τις εκκαθαριστικές ενέργειες μεταξύ μπράβων. Και ύστερα από ειδικής μορφής παραγγελίες.

Ο αρχηγός των εκτελεστών

Οι περισσότεροι από τους 100 ισχυρούς «νονούς» της νύχτας που έδρασαν την τελευταία 30ετία - εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν δολοφονηθεί - είχαν «αόρατες» ή άγνωστες προσβάσεις και επαφές με άτομα του προσκηνίου.

Τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν αυτά που συγκεντρώθηκαν την περίοδο 1995-2000 για τη δράση του 37χρονου ποινικού Θέμη Καλαποθαράκου, που δολοφονήθηκε με 39 σφαίρες το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2000, από τέσσερις ενόπλους που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες.

Ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία Καλαποθαράκου θεωρήθηκαν, με βάση καταθέσεις ατόμων του περιβάλλοντός του, ποινικοί που είχαν βρεθεί συγκατηγορούμενοι με τον Βασίλη Στεφανάκο και από τους οποίους σχεδόν όλοι έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί.

Οπως αποκαλύφθηκε λοιπόν από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ο Θέμης Καλαποθαράκος ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ένας από τους «ηγεμόνες» της νύχτας, με επαφές με γνωστούς επιχειρηματίες, κρατικούς παράγοντες, μέχρι και γνωστούς κοσμικούς, καλλιτέχνες κ.λπ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο 37χρονος προσφερόταν σε αρκετούς από αυτούς να προχωρήσει - έναντι αμοιβής ή... ένεκα και της καλής γνωριμίας τους - να τραυματίσει ή να σκοτώσει άτομα με τα οποία μπορεί να είχαν διαφόρου είδους διαφορές για οικονομικούς ή προσωπικούς λόγους».

Ο Θ. Καλαποθαράκος θεωρήθηκε λοιπόν αρχηγός του περιώνυμου «συνδικάτου των εκτελεστών» που είχε σκοτώσει την περίοδο 1993-1995 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, σχολής οδηγών και άλλους ανυποψίαστους ανθρώπους έπειτα από παραγγελίες επιχειρηματιών με τους οποίους είχαν οικονομικές διαφορές, ανταγωνισμούς κ.λπ.

Οι «Τίγρεις» και ο «Βόσνιος»

Ο κύκλος όμως της περίεργης διαπλοκής δεν σταματούσε εδώ… Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο Θ. Καλαποθαράκος διατηρούσε επαφές με τον αρχηγό της παραστρατιωτικής σερβικής οργάνωσης «Τίγρεις» Ζέλικο Ρασνάτοβιτς ή «Αρκάν», που συμμετείχε στην αιματοχυσία του εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο Βελιγράδι.

Ενα βασικό σενάριο για τον τρόπο γνωριμίας του «Αρκάν» με τον Καλαποθαράκο φέρεται ότι ήταν η συνάντησή τους μερικά χρόνια νωρίτερα στο Μόναχο, όπου είχαν καταφύγει λόγω εγκληματικών «εκκρεμοτήτων» στις πατρίδες τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Θέμης Καλαποθαράκος διατηρούσε επαφές με τον περιώνυμο δραστήριο στρατηγό, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ (απεβίωσε προ μερικών μηνών) Νίκο Γρυλλάκη. Και ο οποίος φέρεται ότι του είχε αναθέσει μυστικές, «εθνικού τύπου» αποστολές στα Βαλκάνια που αφορούσαν εξόντωση παραστρατιωτικών στη Βουλγαρία, την υποβοήθηση για το «σπάσιμο» του εμπάργκο καυσίμων στη Σερβία, την εξυπηρέτηση ελληνικών σκοπιμοτήτων στα Σκόπια κ.ο.κ..

Και όλα αυτά σύμφωνα πάντα με τις θεωρήσεις και τις τακτικές του πρώην στελέχους της ΕΥΠ.
Ισως μάλιστα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι άτομα που είχαν βρεθεί στο παρελθόν στο πλευρό του Θέμη Καλαποθαράκου είχαν δώσει το «παρών» στον πόλεμο της Βοσνίας ή και ότι ο «Αρκάν» και άλλοι σέρβοι παραστρατιωτικοί έρχονταν στη Αθήνα. Με το δίκτυο του 37χρονου να τους κρύβει σε διάφορες περιοχές και κυρίως κοντά στο Νταού Πεντέλης.

Τι αποκαλύπτουν οι δικογραφίες

Ο «Βόσνιος» φέρεται – σύμφωνα με καταθέσεις – ότι ήταν αυτός ο οποίος τον Μάρτιο του 1997 είχε προκαλέσει εκρήξεις και είχε βυθίσει, με τη βοήθεια αξιωματικών του Λιμενικού, δύο πλοία στο Κερατσίνι που ανήκαν σε επιχειρηματία ο οποίος φέρεται ότι είχε αντιπαλότητα με τον Β. Στεφανάκο.

Σύμφωνα με καταθέσεις που είχαν δοθεί τότε, ο ιδιοκτήτης των δύο πλοίων είχε στείλει επιστολές με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του 57χρονου δολοφονηθέντος στο Χαϊδάρι, στην ηγεσία του Λιμενικού, που φέρεται ότι τον ενέπλεκαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων (απηλλάγη τελικώς). Ομως παραμένει άγνωστο πώς αυτές οι εμπιστευτικές επιστολές προς ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού είχαν τεθεί τότε υπ’ όψιν του Β. Στεφανάκου. Σε εκείνη τη δικογραφία υπάρχουν αναφορές και καταθέσεις ιδιώτη, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί στην υπόθεση του «Αγία Ζώνη».

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, αλλά και αργότερα, είχαν αναδειχθεί στοιχεία ότι τουλάχιστον «επτά άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών συνεργάζονταν με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος».

Μάλιστα, όταν είχε διαπιστωθεί, την τελευταία πενταετία, σχέση ποινικών (ανάμεσα σε αυτούς και ο 57χρονος) και αναρχικών σε ένοπλες επιθέσεις, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας στην κατασκευή των εκρηκτικών κ.λπ. να έδινε το συγκεκριμένο σύστημα των πρώην λιμενικών.

Ακόμη ο Βασίλης Στεφανάκος φέρεται ότι είχε δημιουργήσει πλέγμα γνωριμιών με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, με άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των καυσίμων, των τσιγάρων κ.λπ. Σε δικογραφίες που έχουν συνταχθεί από τις διωκτικές αρχές για τον 57χρονο επιχειρηματία, υπάρχουν αναφορές για παρεμβάσεις σε δικαστικούς, για γνωριμίες του με αστυνομικούς και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ.

Μάλιστα, άτομα που γνωρίζουν τις διασυνδέσεις του Βασίλη Στεφανάκου ανέφεραν ότι προ δεκαετίας, όταν ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή σε «συμβόλαιο θανάτου», είχε βρει κρυψώνα σε σπίτια φίλων του στην Αργολίδα, αλλά και σε κατοικία γνωστής κοσμικού στο Κολωνάκι, η οποία διατηρούσε τότε προσωπική φιλία με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες