Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ


Στην κατάθεση τριών προτάσεων στα σλαβικά και τα αγγλικά για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του real fm, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι προτάσεις του Νίμιτς κατατέθηκαν χτες στη Νέα Υόρκη, στον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι.

Τα ονόματα που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς είναι: Το «Novamacedonia», το «Uppermacedonia» και το «Northern Macedonia». Μετά την κατάθεση των προτάσεων θα ακολουθήσει, δίμηνη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σε κάθε περίπτωση είτε των τριών είτε των πέντε προτάσεων, θα ακολουθήσει, δίμηνη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Εξάλλου στο κοινοβούλιο των Σκοπίων θα μιλήσει σήμερα Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και ουσιαστικά κινεί τα νήματα των διαδικασιών, εκφράζοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα στη Συμμαχία χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ωστόσο τα Νατοϊκά επιτελεία θεωρού δεδομένη την εξεύρεση «λύσης».

Εξάλλου μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνάντησης, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση των Σκοπίων σε επίσημη ανακοίνωση της, ανέφερε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούν τις «προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά» και η ότι έκβασή της «θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «247», σχολιάζοντας την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας».

Ειδικότερα, ο Δ. Τζανακόπουλος, ανέφερε: «Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε» ότι «μετά την ενδιάμεση συμφωνία, ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει και το έχουμε δεχθεί».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες