Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πως θα γλυτώσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό - Ρυθμίσεις επί… των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια


- Όλοι οι τρόποι για να ρυθμίσετε το "κόκκινο δάνειο" - Οι "ελιγμοί" για να μην σας πάρει η τράπεζα το σπίτι - Διαφορετικοί χειρισμοί σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια - "Καταδικασμένοι" να μείνουν άστεγοι είναι όσοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα

Ολοένα και περισσότερες είναι οι ρυθμίσεις και οι «ελιγμοί» που κάνουν οι τράπεζες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δάνεια οφειλετών. Σε πολλές περιπτώσεις το κούρεμα τέτοιων χρεών φτάνει μέχρι και το 50 – 60%, έτσι ώστε και η τράπεζα να λάβει χρήματα και ο οφειλέτης να αρχίσει να αποπληρώνει.

Το «κούρεμα» μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει και το 80%, ανάλογα με την οικονομική ικανότητα του δανειολόπτη. Όπως αναφέρει και η Κυριακάτικη Realnews και η συνάδελφος Αναστασία Παπαϊωάννου, οι ρυθμίσεις αυτές των «κόκκινων δανείων» έχουν πλέον μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Κι αυτό γιατί πλέον έχουν μπει σε πλήρη εφαρμογή οι πλειστηριασμοί, που απειλούν κανονικότατα πρώτες κατοικίες, και όχι μόνο πολυτελείς οικίες «στρατηγικών κακοπληρωτών»

Επίσης, η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται εφεξής μόνο για όσους δανειολήπτες παραμείνουν και δεν «εκδιωχθούν» μετά τον Απρίλιο, όταν θα ξεκινήσουν οι αλλαγές από τον νόμο Κατσέλη.

Εντός του 2018 οι τράπεζες τα πουλήσουν στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία σε ξενα funds, τα οποία από την πλευρά τους είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Ωστόσο για όσους δεν έχουν να πληρώσουν καθόλου, φαίνεται πως η έσχατη λύση που προβλέπεται είναι να δώσουν το σπίτι τους!

«Καυτή πατάτα» τα στεγαστικά
Η αύξηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι αυτή που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες. Γι αυτό εξάλλου και οι μεγάλες διευκολύνεις για όλα… τα βαλάντια.

Τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείου 100.000 ευρώ) από τα συνολικά 66 δεσ. των δανείων.Απ΄αυτά τα 11,2 δισ. εχοπυν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα 9,8 είναι σε καθυστέρηση στην αποπληρωμή και τα 7 δισ είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Οι ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες με τις τράπεζες είναι οι εξής:
– Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 χρόνια. Η παράταση των 40 χρόνων συμφωνείται αν υπάρχει διαθέσιμος νεαρός κοντινός συγγενής (συνήθως παιδί)

-Μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 60 – 70% από 1,5 μέχρι 4 χρόνια, ανάλογα την τράπεζα

– Μείωση του επιτοκίου από 0,50 έως 0,80 %

-Ετήσιο «κούρεμα» με βάση την περιουσία του δανειολήπτη. Αν για παράδειγμα χρωστά 150.000 ευρώ και η περιουσία του εκτιμηθεί στα 100.000 ευρώ τότε το ποσό «σπάει» στα δύο. Το ένα θα είναι 100.00 ευρώ και θα πληρωθεί μέσα σε 15 χρόνια. Το υπόλοιπο «παγώνει» για 15 χρόνια και κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα «κούρεμα» 4 έως 5%.

Έτσι στο τέλος θα έχει μειωθεί, και όταν φτάσει η ώρα της αποπληρωμής πάλι θα ρυθμιστούν δόσεις η θα διαγραφεί

-Τέσσερα χρόνια πάγωμα. Αυτή είναι μια διαφορετική ρύθμιση που «παγώνει» τμήμα του δανείου για 4 χρόνια. Το υπόλοιπο πληρώνεται με δόση μειωμένη κατά 60%. Μετά από 4 χρόνια υπάρχει νέα διαπραγμάτευση

-Κούρεμα 60%. Αυτό προβλέπεται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, ασθενείς και όσοι δεν έχουν άλλξη περιουσία εκτός από το σπίτι που αγόρασαν με το δάνειο.

Το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί σε ένα μακρύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση. Εαν δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτό, τότε υπάρχει πρόβλεψη να παραδώσει το ακίνητο στην τράπεζα και αυτή να το πουλήσει. Εάν υπάρχει υπολοιπόμενο ποσό θα ρυθμιστεί, και αν δεν πληρωθεί θα διαγραφεί.

Τα μικρά δάνεια
Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα για τα μικρότερα δάνεια. Το κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 80%, αρκεί το ποσό να πληρωθεί με τη μία.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

-Μείωση του επιτοκίου ακόμη και στο 4,5% από 10 – 12% που είχε το δάνειο.

-Σταθερό μηνιαίο δοσολόγιο για 7 χρόνια με τη μείωση του επιτοκίου

-Κούρεμα στο τέλος του δανείου ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, εφόσον είναι συνεπής στην αποπληρωμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες