Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΟΗΕ: 128 χώρες αψήφησαν τον Τραμπ για την Ιερουσαλήμ


Τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ καταψήφισαν σήμερα 128 από τα 193 κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα,
στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου περί διακοπής οικονομικής χρηματοδότησης σε όσους ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον.
«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Η δήλωση - προειδοποίηση που καταδίκασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι ως «εκφοβισμό», φαίνεται πως είχε αντίκτυπο σε εννέα χώρες, οι οποίες υπερψήφισαν την αναγνώριση και άλλων 35 κρατών μελών που αποφάσισαν να απέχουν.
Αναλυτικότερα, ανάμεσα σε όσες χώρες ψήφισαν κατά της αναγνώρισης είναι η Ρωσία και η Κίνα αλλά και ένας σημαντικός αριθμός συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Τουρκία. Οι χώρες που αποφάσισαν να απέχουν είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Κολομβία, η Αιτή, η Πολωνία και οι Φιλιππίνες.
Ωστόσο, πολλές από τις χώρες που απήχαν ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, ενώ επέμειναν ότι η θέση της Ιερουσαλήμ πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση στην τελική φάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ «είναι νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίωνση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.
Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πνεύμα των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα. Ακόμη, με ανάρτηση στο Τwitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα.
Από την πλευρά του το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των χωρών που υπερψήφισαν. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.
Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρισκόταν ένα κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την μέρα»
Νωρίτερα, νέες απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε η Χέιλι.
Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες