Ασκήσεις επί... διπλής κάλπης για το κυβερνητικό επιτελείο που παρά τις διαβεβαιώσεις περί «εξάντλησης της τετραετίας» καταστρώνει σχέδια για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύττει με κάθε αφορμή πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του δείχνουν να έχουν πεισθεί πως οι εξελίξεις θα τρέξουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.
Στο Μαξίμου ήδη γίνονται ασκήσεις επί εκλογικού χάρτου παράλληλα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει φιλολαϊκό προφίλ με το κοινωνικό μέρισμα, υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, διευθετήσεις με νυχτερινές τροπολογίες και κυρίως την κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η σύγκρουση κορυφής της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή ήταν το πρώτο δείγμα όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα καθώς η πόλωση αποτελεί και βαλβίδα εκτόνωσης για την εσωκομματική πίεση που αισθάνεται ο Τσίπρας και την εντεινόμενη δυσπιστία της ομάδας των 53.
Σημειωτέον ότι εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα όποια εσωκομματικά μέτωπα, ενώ οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα δώσουν δείγμα γραφής για το κοινωνικό μέρισμα.
ΔΙΔΥΜΕΣ ΚΑΛΠΕΣ
Οπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου συναρτώνται άμεσα με τις εξελίξεις στο πεδίο της τρίτης αξιολόγησης και γενικώς την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος και υπαγορεύουν δίδυμες κάλπες σε κάθε περίπτωση.
Με προφανή στόχο η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκτονωθεί με μεγαλύτερο βαθμό στη δεύτερη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε εκείνη των βουλευτικών εκλογών.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ακούγεται, εξάλλου, όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», το οποίο προβλέπει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραδώσει την εξουσία στη ΝΔ, το 2020 θα μπορούσε να επιδιώξει μια επιστροφή λόγω της προεδρικής εκλογής - εάν δεν υπάρξει συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εθνικές εκλογές.
Ο σχεδιασμός αυτός, μάλιστα, βασίζεται στην εκτίμηση ότι θα είναι η ΝΔ που θα εισπράξει αρνητικά την τότε εφαρμογή των μέτρων με την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, μολονότι τα έχει συνομολογήσει και επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Με δεδομένο επίσης πως οι εκλογές αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική - εάν δεν έχει βρει πλειοψηφία 200 βουλευτών για να την καταργήσει η ΝΔ - ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλακεί ως βασικός παίκτης στον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη κι αν είναι δεύτερο κόμμα!
Οι διεργασίες, εξάλλου, στην Κεντροαριστερά επαναφέρουν στο προσκήνιο κυβερνητικές πιέσεις στην κατεύθυνση μιας δεύτερης ευκαιρίας για την απλή αναλογική την προσεχή περίοδο.
Να επιδιωχθεί δηλαδή εκ νέου η συναίνεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός 200 και να ισχύσει η απλή αναλογική άμεσα και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. Σχετικά μηνύματα σε Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, άλλωστε, έχουν ήδη φροντίσει να στείλουν κεντρικοί υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα σχέδια για δίδυμες κάλπες καλύπτουν κάθε σενάριο ως προς το χρονοδιάγραμμα των εθνικών εκλογών και ειδικότερα:
1 Εκλογές την άνοιξη του 2018. Σ' αυτή την περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δεύτερη κάλπη θα μπορούσε να είναι αυτή του «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση -ένα ερωτηματολόγιο, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.λπ. Είναι προφανές η προσφυγή στις κάλπες την προσεχή άνοιξη συνεπάγεται πως η κυβέρνηση επιλέγει αυτό τον τρόπο διαφυγής μπροστά στο χαμένο στοίχημα της «καθαρής» εξόδου από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.
2 Εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Η δεύτερη κάλπη σ' αυτή την εκδοχή μπορεί είτε να είναι ξανά αυτή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές είτε αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών εάν έλθουν νωρίτερα με τον νέο Καλλικράτη. Την αντιμετώπιση των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης περίπου ως «κινητής εορτής» έχει ήδη προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Επισημαίνεται ότι η τετραετία των τοπικών αρχόντων θα έχει συμπληρωθεί από τον Μάιο του 2018, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποσύνδεσή τους από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και τη διεξαγωγή τους με απλή αναλογική. Στις διπλές κάλπες του επόμενου φθινοπώρου, μάλιστα, ποντάρουν πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε το πρόγραμμα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018 είτε η κυβέρνηση αποτύχει να εξασφαλίσει «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάθε λόγο να καταφύγει στις κάλπες προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις (από 1/1/2019).
3 Εκλογές τον Μάιο του 2019. Η διεξαγωγή τους μαζί με τις ευρωεκλογές θα αποφασιστεί μόνον εάν τα πράγματα έχουν κυλήσει έως τότε κατ' ευχήν για την κυβέρνηση και δεν έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη φθορά από τα μέτρα που θα έχουν εφαρμοστεί. Ειδικά για τις ευρωεκλογές, μάλιστα, εξετάζεται η κατάργηση του σταυρού και η επαναφορά της λίστας, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι ο Τσίπρας μπορεί να τεθεί και επικεφαλής της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας διέξοδο στις Βρυξέλλες ύστερα από μια εκλογική ήττα στην κάλπη των εθνικών εκλογών.
ΤΑ ΝΕΑ 6/11/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες