Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κυβέρνηση σε πανικό - Απολογία Τσίπρα και Καμμένου στη Βουλή


Μοιραία, λοιπόν, η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει χαρακτηριστικά προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρωθυπουργό να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση και κάλυψη στον συγκυβερνήτη του και να περνά στην αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Ενας από τους λόγους, άλλωστε, για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη μετάθεση της συζήτησης που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη είναι πως, σύμφωνα με το επιτελείο του, υπερτερεί κατά κράτος του προέδρου της ΝΔ στις προσωπικές τους αναμετρήσεις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και έτσι θα επιδιώξει και τώρα να είναι αυτός που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Μπορεί να κάνει λοιπόν το ίδιο σήμερα ή θα εμφανιστεί αμυνόμενος, ούτως ώστε να παράσχει έτσι την απαραίτητη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας; Και ως ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες για την υπόθεση και τους χειρισμούς του Μαξίμου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ρεαλιστικά, ο Πρωθυπουργός καλείται να λύσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον Πάνο Καμμένο στον βαθμό που απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης.

Είναι γεγονός ότι η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ εντείνεται ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά, ωστόσο η εξομάλυνση και η διατήρηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος και συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου τα δύο κόμματα να παραμείνουν στην εξουσία.

Σε διαφορετική περίπτωση και ελλείψει εναλλακτικής, δεδομένου πως η Κεντροαριστερά εξακολουθεί να «ρίχνει πόρτα» στον Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει, με τον Πάνο Καμμένο να είναι εφεξής εκτεθειμένος και πολιτικά και νομικά, εάν και εφόσον η ΝΔ κάνει πράξη την απειλή της και τον στείλει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Προς τούτο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και να βουτήξει ξανά στο παρελθόν. Να επιχειρήσει, δηλαδή, να αναδείξει υποθέσεις με οσμή σκανδάλου από το παρελθόν, κατηγορώντας και πάλι για τις «αμαρτίες» της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής κ.τ.λ. το «παλιό» πολιτικό σύστημα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να επικαλεστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις με έγγραφα, οι οποίες κατά βάση θα αφορούν προμήθειες εξοπλισμών της περιόδου Σημίτη, με τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου να βρίσκονται τότε στην «καυτή» καρέκλα του «Πενταγώνου». Περίοπτη θέση θα έχουν, επίσης, για μία ακόμη φορά οι αναφορές στα Paradise Papers και γενικότερα στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ 153.

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται επίσης σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν αποφασίσει εκείνος να στραφεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κατά του Πάνου Καμμένου, ή ακόμη και να προλάβει ο ίδιος να τραβήξει το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Μια κίνηση η οποία, όπως έχει διαφανεί πολλάκις και στο παρελθόν, θα είναι χρήσιμη για τον Πρωθυπουργό ώστε να συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ίδιοι θεωρούν, άλλωστε, ότι η αντιπολίτευση επιλέγει ως αδύναμο κρίκο τον Καμμένο και πως στην πραγματικότητα αποδέκτης των χτυπημάτων είναι ο Τσίπρας, οπότε είναι επιβεβλημένη η συσπείρωση των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι εσωκομματικοί σκόπελοι και δη ο εξής ένας: η ανοιχτή διαφωνία τουλάχιστον τεσσάρων στελεχών: Φίλης, Κυρίτσης, Σκουρλέτης, Ξυδάκης.

Οι τρεις τελευταίοι συντάχθηκαν με τη δήλωση του Νίκου Φίλη περί της ανάγκης ακύρωσης της επίμαχης συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, με τον Γιώργο Κυρίτση να θεωρείται ότι εκφράζει και μέρος της ομάδας των 53, της οποίας είναι μέλος.

Σημειώνεται δε ότι ο Νίκος Ξυδάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θα πρέπει θεσμικά να αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή διαδικασία στη Βουλή. Βέβαια, η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιφυλάσσει κάποια ψηφοφορία στο φινάλε της και άρα πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Πρωθυπουργό, οπότε η άσκηση κριτικής εκ μέρους των τεσσάρων ερμηνεύεται από το περιβάλλον Τσίπρα ως κίνηση εκ του ασφαλούς.

Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν πάντως είναι ότι, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει φέρει σε δεύτερο πλάνο όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με θετικό πρόσημο (π.χ. κοινωνικό μέρισμα), ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ανακοινώσει τη ματαίωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, όπως πρότεινε στη δήλωσή του ο Φίλης.

Αλλες πληροφορίες, από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, αναφέρουν ότι μπορεί να επιστρατευθεί ως επικοινωνιακό αντίβαρο η επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα «δεύτερο» κοινωνικό μέρισμα.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις του Πρωθυπουργού, μαρτυρά ότι η ακραία πόλωση απέναντι στη ΝΔ υπαγορεύεται από ένα οιονεί προεκλογικό κλίμα, με τον χρόνο των εκλογών να καθίσταται τελικά απρόβλεπτος, αλλά τη ρητορική Τσίπρα να μην προσομοιάζει με αυτή ενός πρωθυπουργού που είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την τετραετία.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Επιπλέον, η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (σ.σ.: ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δήλωσε πως διαφωνεί με την πρωτοβουλία Φίλη) για τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα, παρά την υπόσχεση Καμμένου ότι θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερομένους, μαρτυρά πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να φοβάται νέες αποκαλύψεις. Γι’ αυτές μίλησε προαναγγελτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε (Σκάι) πως «υπάρχουν μέρες και μετά τη Δευτέρα». Για «καραμπινάτη υπόθεση μίζας» έκανε λόγο (Παραπολιτικά fm) ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης.

ΤΑ ΝΕΑ 27/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες