Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε ο Γιάννης Καψής. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το πρωί της Δευτέρας.
Παλαίμαχος δημοσιογράφος και πολιτικός, ο Γιάννης Καψής
έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Πολύ γρήγορα άφησε τη δικηγορία για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία. Και αργότερα μπήκε στην πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Παλαίμαχος δημοσιογράφος και πολιτικός, ο Γιάννης Καψής
έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Πολύ γρήγορα άφησε τη δικηγορία για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία. Και αργότερα μπήκε στην πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ήταν πατέρας του Μανώλη και του Παντελή Καψή. Αμφότεροι ακολούθησαν τα βήματά του στη δημοσιογραφία.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Καψής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία. Όμως η δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν από 17 ετών, ήταν εκείνη που τον κέρδισε.
Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του ρεπορτάζ. Απέκτησε όμως ειδίκευση στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα.
Ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970. Καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος.
Μετά τον Νοέμβριο του ’73 και το Πολυτεχνείο, έφυγε στο Λονδίνο για να μη συλληφθεί. Έμεινε στο εξωτερικό μέχρι να πέσει η χούντα.
Ο Γιάννης Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.
Η επιστροφή
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1982. Υπό την ηγεσία του, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα.
Το «μικρόβιο» της πολιτικής
Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987.
Από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα και υφυπουργός Προεδρίας.
Μετά Σεπτέμβριο του 1987 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Διαχειρίστηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.
Έξω οι βάσεις
Διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας, της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.
Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα.
Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.
http://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες