Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πέθανε ο Τσαρλς Μάνσον στα 83 του,ο μεγαλύτερος serial killer της Αμερικής (φωτο & βίντεο)


της Τζένης Κριθαρά
Λίγοι εγκληματίες κατάφεραν να μείνουν τόσο έντονα χαραγμένοι στη συνείδηση και τη μνήμη της παγκόσμιας κοινής γνώμης, που έχει την τάση να «ξεχνάει» εύκολα. Ο Τσαρλς Μάνσον πέτυχε, όμως, αυτό που ανέκαθεν ήθελε: να κάνει ένα έγκλημα, ώστε να τον θυμούνται όλοι για πάντα.
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, σε ηλικία 83 ετών, μία εβδομάδα αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της φυλακής Corcoran στην Καλιφόρνια:
«Έβαλα πέντε ανθρώπους στο χώμα. Είμαι στη φυλακή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Είμαι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», είχε πει πριν χρόνια στον ψυχολόγο των φυλακών. Και είναι αλήθεια πως μέχρι και το τέλος της ζωής του όλοι έκριναν πως παρέμενε επίκδυνος. Γι αυτό άλλωστε, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν αποφυλακίστηκε ποτέ. Αρχικά, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς το 1972 το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την εσχάτη των ποινών στη Φλόριντα.
 Η «οικογένεια Μάνσον» και η σύντομη μουσική καριέρα
Γεννήθηκε το 1934 στο Οχάιο και από πολύ μικρή ηλικία εμφάνισε προβλήματα διαγωγής και παραβατικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά σε αναμορφωτήρια και φυλακές. Σε νεαρή ηλικία άρχισε να δημιουργεί αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «οικογένεια Μάνσον». Αυτή η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες, που ήταν ερωτικές του σύντροφοι και τον ακολουθούσαν πιστά.
Μερικά από τα μέλη της «οικογένειας» Μάνσον:
Για μικρό χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον του στράφηκε στη μουσική. Αυτό συνέβη χάρη στη γνωριμία του με τον ντράμερ των «Beach Boys», Ντένις Γουίλσον, το 1968. Μάλιστα, μετακόμισε μαζί με την υπόλοιπη «οικογένεια Μάνσον» στο σπίτι του μουσικού στο Λος Άντζελες. Εκείνη την περίοδο, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ενθουσιαστεί με το ταλέντο, αλλά και την προσωπικότητα του Μάνσον, ενώ ο ίδιος απολάμβανε το ελεύθερο σεξ με τις γυναίκες της «οικογένειάς» του, που διαρκώς αυξανόταν.
Ο φυλετικός πόλεμος
Πολύ γρήγορα ο Μάνσον βαρέθηκε και τη μουσική και το ομαδικό σεξ και τη ζωή στη βίλα. Είχε αρχίσει ήδη να χτίζει στο μυαλό του έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε ο φυλετικός πόλεμος, ανέμενε μία επανάσταση των Αφροαμερικανών, οι οποίοι θα θριάμβευαν επί των λευκών και θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε μία «κόλαση ρατσιστικής εκδίκησης», όπως συνήθιζε να λέει. Ασφαλώς, πίστευε πως οι μόνοι που θα κατάφερναν να γλυτώσουν από αυτή την κόλαση ήταν τα μέλη της «οικογένειας» Μάνσον. Ωστόσο, άρχισε να λέει πως όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτραπούν, αν η «οικογένεια» διέπραττε ένα έγκλημα που θα το χρέωνε στους Αφροαμερικανούς.
«Πρέπει να κάνουμε ένα έγκλημα που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου», έλεγε ξανά και ξανά ο Μάνσον. Και αυτό έγινε!
O Μάνσον με τη σβάστικα χαραγμένη στο μέτωπό του:
Η νύχτα της φρίκης στη βίλα Πολάνσκι
Στις 9 Αυγούστου του 1969 έγινε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και ίσως το συγκονιστικότερο στην ιστορία του Χόλιγουντ. Μέλη της «οικογένειας Μάνσον» εισβάλλουν στη βίλα του σκηνοθέτη , Ρομάν Πολάνσκι στο Λος Άντζελες. Η επιλογή του στόχου έχει γίνει από τον ίδιο τον Μάνσον, ο οποίος στέλνει δύο γυναίκες και δύο άνδρες της «οικογένειες» στην … αποστολή. Δολοφονήθηκαν και οι πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη τη νύχτα. 
Η σύζυγος του Πολάνσκι, πρωταγωνίστρια της «Νύχτας των Βρυκολάκων», Σάρον Τέιτ, η οποία διένυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, ο διάσημος κομμωτής Τζέι Σίμπρινγκ, η κληρονόμος Αμπιγκέιλ Φόλγκερ με τον σύντροφό της ηθοποιό και συγγραφέα Βόιτεκ Φρικόφσκι και ο 18χρονος Στίβεν Πάρεντ, ο οποίος είχε βρεθεί στη βίλα απλώς και μόνο για να πουλήσει ένα ραδιόφωνο.
Η Σάρον Τέιτ:
Οι λεπτομέρειες της φρίκης που επικράτησε εκείνη τη νύχτα στη βίλα των Πολάνσκι σοκάρουν ακόμη και σήμερα. Η Σάρον Τέιτ εκλιπαρούσε για τη ζωή της και τη ζωή του αγέννητου παιδιού της, ενώ η «οικογένεια» έφυγε από το σπίτι μόνο αφότου τους σκότωσε όλους και έγραψε με το αίμα της Τέιτ τη λέξη «γουρούνι» στην πόρτα.
Την αμέσως επόμενη μέρα, η «οικογένεια» Μάνσον δολοφόνησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το ζεύγος Λαμπιάνκα στο σπίτι τους στο Λος Αντζελες, αυτή τη φορά με επικεφαλής της «αποστολής» τον ίδιο τον Μάνσον.
Παρανοϊκός και αμετανόητος
Ο Μάνσον δεν δήλωσε ποτέ μεταμέλεια για τα εγκλήματά του. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα μέλη της «οικογένειάς» του. Το γεγονός ότι συγκέντρωσε τόσους ανθρώπους γύρω του, έτοιμους να τον ακολουθήσουν πιστά σε ό,τι πει, προξενεί εντύπωση μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, όλα συνέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 όταν η αίγλη της σεξουαλικής επανάστασης και του κινήματος των χίπηδων είχε αρχίσει να ξεθωριάζει. Σε αυτή την εποχή, ο Μάνσον εμφανιζόταν ως «προφήτης» και προσέφερε … σωτηρία σε όσους τον ακολουθούσαν. Το σχέδιό του για θάνατο σε όσους συμμετείχαν στο σύστημα (που όπως φάνηκε γι αυτόν εκπροσωπούνταν από το Χόλιγουντ) είχε την ονομασία «Helter Skelter».

Μάλιστα, μία από τις συλληφθείσες για τις δολοφονίες, η Σούζαν Ατκινς, καυχιόταν σε συγκρατούμενές της πως αν δεν συλλαμβάνονταν τέσσερις μήνες μετά τις δολοφονίες στη βίλα των Πολάνσκι, θα ακολουθούσαν οι δολοφονίες των Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον και Φρανκ Σινάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες