Η φωτογραφία που κόστισε 2,4 δισ. δολάρια
Ο Πρωθυπουργός προσβλέπει σε ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πολλά στηρίζονται στο οικονομικό σκέλος
του Αρη ΡαβανούΟ Πρωθυπουργός προσβλέπει σε ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πολλά στηρίζονται στο οικονομικό σκέλος
«Η προσέγγιση του κ. Τραμπ μπορεί να μοιάζει μερικές φορές διαβολική, αλλά γίνεται για καλό» ήταν η αμήχανη απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν
ρωτήθηκε από αμερικανό δημοσιογράφο για τις παλαιότερες δηλώσεις του για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από τη χθεσινή συνάντηση του Ντ. Τραμπ και Αλ. Τσίπρα και τα όσα συζητήθηκαν θα εξαρτηθεί εάν η ελληνοαμερικανική συνεργασία θα είναι καλή και όχι...διαβολική, εάν θα προχωρήσει σε πιο στέρεες και σταθερές βάσεις και εάν θα ενισχυθεί περαιτέρω και κυρίως εάν οι ΗΠΑ στηρίξουν ουσιαστικά την Ελλάδα.
Πάντως αυτό που φάνηκε είναι ότι ο Ντ. Τραμπ προσδοκά στην Ελλάδα, καθώς οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την χώρα μας ως πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό έχει τη σημασία του από πολλές πλευρές, αρκεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από τομείς για να ωφεληθεί και η ελληνική πλευρά.
Η εικόνα που μεταδόθηκε χθες τόσο από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου όσο και αργότερα από τον περίφημο Κήπο των Ρόδων, όπου και έγινε η κοινή συνέντευξη τύπου, ήταν ενδεικτική της διάθεσης και των δυο πλευρών για ουσιαστική συνεργασία και πλέον είναι και στο...χέρι της Ελλάδας να μην γκρεμιστεί ότι χτίζεται.
Κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας κατέστη σαφές με βάση όσα είπε και ο Πρωθυπουργός τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει πλήρως τα αμερικανικά συμφέροντα στη λογική βεβαίως της ανταπόδοσης, δηλ. με επενδύσεις στη χώρα μας και βεβαίως με στήριξη των ΗΠΑ στο Δ.Σ. του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.
Το πρόσημο είναι θετικό για την ελληνική αποστολή, όπως μεταδίδεται από την Ουάσινγκτον, καθώς ο Πρωθυπουργός προσβλέπει σε ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και όπως αποτυπώθηκε χθες και στη συνέντευξη, πολλά στηρίζονται στο οικονομικό σκέλος.
Γι’ αυτό και οι συχνές αναφορές από τους Αλ. Τσίπρα και Ντ. Τραμπ στο οικονομικό σκέλος (επενδύσεις, ενέργεια, κα) και βεβαίως στο στρατιωτικό κομμάτι που αφορά πάρα πολύ τις ΗΠΑ, με την συμφωνία που εγκρίθηκε ήδη από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ένα θέμα που έδειξε να ενδιαφέρει πάρα πολύ τον αμερικανό πρόεδρο, όπως και η βάση της Σούδας.
Ενδεικτικό της απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού να ενδυναμωθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία, είναι το γεγονός ότι μίλησε χωρίς ενδοιασμούς και με άνεση για τη βάση της Σούδας, ικανοποιώντας το αίτημα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη αξιοποίηση, δείχνοντας ότι πλέον δεν είναι και αυτό θέμα ταμπού.
Σε αντάλλαγμα, ο Ντ. Τραμπ πολλές φορές χρησιμοποίησε προσωπικούς τόνους, τόσο στο Οβάλ γραφείο όσο και στον Κήπο των Ρόδων για τον Αλ. Τσίπρα, αναφερόμενος στις προσπάθειές του να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση και μίλησε για την προσωπική καλή δουλειά του.
Επίσης για την ελληνική αποστολή ήταν κρίσιμη και σημαντική η τοποθέτηση του Ντ. Τραμπ που αν και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις –εκλήφθηκε ως μήνυμα να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές- αναφέρθηκε στην στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Το κρίσιμο όμως για τον Αλ. Τσίπρα, εκτός από το ζήτημα του χρέους που συζήτησε και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στο πεδίο των επενδύσεων. Και η ελληνική πλευρά άκουσε με ικανοποίηση τον Ντ. Τραμπ να μιλά με πολύ θερμά λόγια τις τις επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν πάρα πολύ την Ελλάδα, η οποία δείχνει να επενδύει και αυτή στην αμερικανική βοήθεια, όπως φάνηκε επίσης και από τις πολλές θετικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κάποια στιγμή είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολή έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και σταθερός σύμμαχος και αυτό το μήνυμα θεωρείται πολύ σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου.
Και αυτό διότι εκτιμάται από την ελληνική πλευρά, ότι η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ανοίγει μια ομπρέλα προστασίας από πολλές πλευρές για τη χώρα μας, καθώς θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς.
Εξάλλου, χθες ξεκάθαρα και το πεδίο συνεργασίας, αφού μίλησαν με ανοικτά χαρτιά: ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με αναβάθμιση των F-16 και περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, στήριξη των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα του χρέους και προώθηση της συνεργασίας στο ενεργειακό κομμάτι (πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης, αγωγοί TAP, και IGB).
Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε από χθες το βράδυ για τα F-16 για τα οποία ο Ντ. Τραμπ που έδωσε το πράσινο φως για έγκριση από το Κογκρέσο είπε ότι το κόστος θα είναι 2,4 δισεκ. δολ. Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, λίγο αργότερα μέσω τουίτερ υποστήριξε ότι η οροφή για την Ελλάδα θα είναι 1,1 δισ. και τα υπόλοιπα θα είναι αντισταθμιστικά και προγράμματα βοήθειας.
Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν άμεση, και με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16, που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».
http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες