Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ο Ισπανός πρέσβης τα… έχωσε στην Ελληνική κυβέρνηση για την Καταλονία!

«Η ελληνική κυβέρνηση απουσίασε από την στήριξη της ενότητας της Ισπανίας»

Αιχμές για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της κρίσης της Καταλωνίας αφήνει ο πρέσβης της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα, στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.
Ο κ. Βιγκέρα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν έκανε καμία δήλωση καταδίκης της προσπάθειας απόσχισης της Καταλωνίας. 
Την ίδια στιγμή μάλιστα, που, όπως λέει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξή του στην ισπανική κυβέρνηση
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία, ο κ. Βιγκέρα τη χαρακτηρίζει ως «σοβαρή ενέργεια» αλλά και ως «αγριότητα», που «δεν έχει προηγούμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Τι επιδιώκει η ισπανική κυβέρνηση με την εφαρμογή του Αρθρου 155 για την Καταλωνία;
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η νομιμότητα. Η εφαρμογή του Αρθρου 155 προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα άλλων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί.
Τι μέτρα θα εφαρμοστούν τώρα;
Η ισπανική κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να παύσει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και όλα τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης, να τους αντικαταστήσει με άλλα πρόσωπα, ενώ λαμβάνονται ορισμένα μέτρα σε σχέση με τον έλεγχο της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών και της οικονομίας.
Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλος Πουτζδεμόντ, είχε ζητήσει διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση.
Ο διάλογος παρέμενε ανοικτός τους τελευταίους μήνες. Προσφέρθηκε ένας διαρκής διάλογος. Δεν γνωρίζω ποιος έχει την ευθύνη για το αν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπήρχε ένα ανοικτό κανάλι διαλόγου.
Παραμένει ανοικτό;
Φυσικά και παραμένει ανοικτό. Το Αρθρο 155 δίνει επίσης τη δυνατότητα στον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης (Generalitat) να παρουσιαστεί στη Γερουσία και να εκθέσει τις απόψεις του και να συζητήσει τις θέσεις του με τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, εσείς αναγνωρίζετε ότι υπάρχει μια μερίδα Καταλανών που επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας.
Πάντα έτσι ήταν. Πάντα υπήρχε μια μειοψηφία με αποσχιστική διάθεση στην Καταλωνία. Τα τελευταία χρόνια αυτή η μειοψηφία αυξήθηκε, για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα ότι η τοπική κυβέρνηση προωθούσε τις θέσεις της για απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση. Αλλά αυτή η μειοψηφία πάντα υπήρχε.
Το πρόβλημα της Καταλωνίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια απειλή για άλλες χώρες της Ευρώπης;
Είναι ήδη μια απειλή. Οχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά παραδείγματα, σε πολλά σημεία του πλανήτη, που ούτε καν γνωρίζουν πολλοί. Συμβαίνει στη Νιγηρία, στο Καμερούν… Αλλά έχουμε πολλά παραδείγματα πολύ πιο κοντά μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα βλέπουμε στον Τύπο καθημερινά. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε στην Ευρώπη είναι η ενοποίηση και όχι η δημιουργία μικρών κρατιδίων.
Εσείς είστε ικανοποιημένος από τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλωνίας;
Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης.
Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν εικόνες άγριας καταστολής των διαδηλωτών στην Καταλωνία από την αστυνομία. Αυτή η χρήση βίας δέχθηκε έντονη κριτική σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς τη χρήση της βίας που ασκήθηκε μετά από δικαστική εντολή, για να εμποδιστεί η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος. Υπάρχουν πολλές εικόνες, αν και δεν είναι όλες αληθινές. Υπήρξαν εικόνες που προέρχονταν από άλλα γεγονότα. Η χρήση βίας ήρθε ως αντίδραση. Εγώ νομίζω ότι ήταν μια χρήση ανάλογη των αντιδράσεων. Επίσης, στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη υπερβολή, για παράδειγμα πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρξαν 800 τραυματίες. Ομως, την επόμενη μέρα στα νοσοκομεία της Καταλωνίας δεν υπήρχε κανένας τραυματίας. Υπήρξαν υπερβολές. Με τον καιρό όμως φαίνεται η αλήθεια, αυτό το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.

Η εισβολή του «Ρουβίκωνα»

Πρόσφατα, μια ομάδα ατόμων, της ομάδας «Ρουβίκωνας», εισέβαλε στην ισπανική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθεί -όπως είπε- για τη βία στην Καταλωνία. Σας εξέπληξε αυτό το γεγονός;
Εγώ δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ηταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πήρατε απάντηση;
Δεν υπήρξε και ούτε περιμένουμε κάποια απάντηση. Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος μου είπε ότι λυπάται για το συμβάν, με κάλεσαν επίσης από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια.
Προ καιρού ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι όταν αυτές οι ομάδες, όπως ο «Ρουβίκωνας», δεν χρησιμοποιούν βία, το κράτος θα πρέπει να επιδεικνύει ανοχή στις ενέργειές τους.
Εμένα μου φαίνεται ότι η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Πολιτισμός

Η Ισπανία παραδοσιακά προωθεί σε μεγάλο βαθμό πολιτιστικές δραστηριότητες. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Η Ισπανία είναι μια πολιτιστική δύναμη, έχουμε μια παγκόσμια γλώσσα. Ο ισπανικός πολιτισμός έχει έναν αντίκτυπο παγκόσμιο. Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ένα όχημα για αυτό το σκοπό, αλλά και η ίδια η πρεσβεία έχει το δικό της πολιτιστικό προϋπολογισμό για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν δραστηριότητες που έχουμε και στην Ελλάδα, πολύ εμπορικές, όπως η παράσταση φλαμένκο του Αντόνιο Γάδες που είχαμε πρόσφατα. Σε αυτά δεν παρεμβαίνουμε άμεσα. Εμείς χρηματοδοτούμε νέες δραστηριότητες που αξίζουν να έρθουν σε επαφή με το κοινό.

Ελλάδα και Ισπανία

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα ήταν ωφέλιμο η Ελλάδα και η Ισπανία να αναπτύξουν νέες συνεργασίες;
Οι χώρες μας μοιάζουν πολύ. Θα σας το θέσω ανάποδα. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν τομέα, στον οποίο οι δυο χώρες να μην έχουν συνεργασία. Αλλά πρέπει να αναζητήσουμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να ωφεληθούμε περισσότερο.
Η Ισπανία έχει παράδοση στις κατασκευές. Εχουμε τούνελ, μετρό, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια. Εγώ βρίσκομαι εδώ 2 μήνες και παρατηρώ ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει σημαντικά. Εχω ξαναέρθει στο παρελθόν. Εγιναν σημαντικά πράγματα. Η ενέργεια είναι ένας τομέας σημαντικός στον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία. Υπάρχουν πολλοί τομείς.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ 
iasonasvel@yahoo.com 
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 28-29/10
Σημείωση Ζείδωρον:Χτες Σάββατο 28/10/2017 και ενώ ο Ελεύθερος Τύπος ήταν ήδη στα περίπτερα από το μεσημέρι της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην Ισπανία.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», ήταν η γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες