Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Γνωστός επαγγελματίας οδηγός μοτοσυκλέτας μέλος σπείρας ληστών


Τέλος στην "σπείρα" με τις μοτοσυκλέτες που είχαν διαπράξει τουλάχιστον 200 ένοπλες ληστείες έβαλαν αστυνομικοί της ασφάλειας μετά από οργανωμένη επιχείρηση σε Αττική, Πύργο, Κρήτη και Σέρρες.

Η σπείρα στόχευε και λήστευε ταχυδρομικά υποκαταστήματα, πρακτορεία τυχερών παιγνίων, supermarkets, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καύσιμων και διάφορες επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το πρωί της Παρασκευής (22.09.2017)  συνελήφθησαν πέντε Έλληνες (ηλικίας 52, 48, 33, 32 & 29 ετών) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ακόμη ένας 31χρονος.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκληματική οργάνωση, ληστείες και κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, και παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 28 ετών, για κλοπή και αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος εκ των οποίων ο 28χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Επί δυο χρόνια έσπερναν τον τρόμο

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, τουλάχιστον την τελευταία διετία και διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Ηλείας και της Κρήτης, με βασικό χαρακτηριστικό τη χρήση μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού, με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι ρόλοι και οι «δουλειές»

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
  • τα δυο αρχηγικά μέλη (52χρονος και 48χρονος), λειτουργούσαν ως επιχειρησιακοί συντονιστές, επιλέγοντας τους στόχους, τους τρόπους, τους χρόνους της ένοπλης επίθεσης και τέλος τα δρομολόγια διαφυγής,
  • ο 33χρονος, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας στην εμπορία μοτοσυκλετών και τις γνώσεις στην κλοπή οχημάτων, πέραν της συμμετοχής του στις ληστείες, παρείχε στην οργάνωση τις μοτοσικλέτες και την τεχνογνωσία για πλαστογράφηση πινακίδων, ενώ
  • ο 32χρονος «στρατολογήθηκε», λόγω των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του στη γρήγορη οδήγηση μοτοσικλετών, ως επαγγελματίας αθλητής αγώνων ταχύτητας, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.
Σημειώνεται ότι τα μέλη τις οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, ενώ διέπονταν από ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, λόγω του ταυτόχρονου εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και λόγω της διαμονής τους στην ίδια περιοχή.

Τα «ορμητήρια» και οι «καβάτζες»

Ως «ορμητήριο» τους, χρησιμοποιούσαν αποθήκη και πάρκινγκ σε περιοχή του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα ως κρησφύγετα και «καβάτζες»,  αφού εκεί απέκρυπταν μοτοσικλέτες, οπλισμό και τα «επιχειρησιακά» τους ρούχα.

Πως έκαναν τις ληστείες

Σε κάθε ληστεία δρούσαν με διαφορετική σύνθεση, με δύο τουλάχιστον μέλη κάθε φορά, χρησιμοποιώντας δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν φορτηγά οχήματα, όπου φόρτωναν τις μοτοσικλέτες μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο της ληστείας.
Κατά τη διάπραξη των ληστειών εισέρχονταν στα καταστήματα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, συνήθως φορώντας κράνη, ενώ φορούσαν πάντοτε μακρυμάνικα μπουφάν ή φούτερ, γάντια, μακριά παντελόνια, κουκούλες τύπου full face και γυαλιά ηλίου εσωτερικά του κράνους, για να μην είναι δυνατή η αναγνώριση τους
Έφεραν όλοι όπλα χειρός (πιστόλι- περίστροφο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολεμικό τυφέκιο, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό της προετοιμασίας καθώς και την επικινδυνότητα της εγκληματικής τους δράσης.

Ληστείες διάρκειας 1,5 λεπτού

Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου και του μεθοδικού σχεδιασμού των ληστειών αποτελεί  το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διέπρατταν τις ληστείες σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν υπερέβαινε το 1,5 λεπτό.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν, μέχρι στιγμής, 56 ένοπλες ληστείες και συγκεκριμένα 6 στην Ηλεία, 1 στα Χανιά Κρήτης και 49 στην Αττική, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά έχουν διαπράξει περισσότερες από 200 ένοπλες ληστείες, με παράνομα κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Κώδικες επικοινωνίας

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους.
Συγκεκριμένα για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την κατανομή των ρόλων, για την κάθε «επίθεση», δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα ή διαδίκτυο, αλλά κανόνιζαν ραντεβού σε προκαθορισμένα σημεία και πάντα τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να μην κινούν υποψίες και να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των μελών, σε κατάστημα εμπορίας μοτοσικλετών και ανταλλακτικών καθώς και στις αποθήκες-   «καβάντζες»  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • (6) μοτοσικλέτες και (2) φορτηγά, που χρησιμοποιούσαν στις ληστείες
  • (19) μοτοσικλέτες, πολλές εκ των οποίων είναι κλεμμένες, ενώ άλλες έχουν παραποιημένο αριθμό πλαισίου,
  • (4) κινητήρες μοτοσικλετών και σκελετό μοτοσικλέτας,
  • (2) αυτοκίνητα,
  • κλεμμένες και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
  • (168) δελτία, προερχόμενα από ληστείες σε πρακτορεία τυχερών παιγνίων,
  • (7.325) ευρώ,
  • πλήθος κερμάτων και καμένα χαρτονομίσματα,
  • συσκευή παρεμβολής σήματος (jammer),
  • (2) ασύρματοι τηλεπικοινωνίας,
  • (24) κινητά τηλέφωνα και δεκάδες κάρτες SIM,
  • κράνη, μπουφάν και ρούχα (κουκούλες τύπου «Full-Face», γάντια, μάσκες, γυαλιά ηλίου, τσαντάκια μέσης και σακίδια) που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών.
Επιπρόσθετα κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν κατασχεθεί (3) πιστόλια και (2) ακόμη μοτοσικλέτες, τα οποία οι δράστες είχαν εγκαταλείψει μετά από ληστεία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών πρωινές ώρες της 23-9-2017 και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες