Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Αχτσιόγλου: Αποσύρθηκε διάταξη που προστατεύει τους εργαζόμενους - Δεν είχαν την έγκριση της Τρόικας


Νέο κύκλο “αντιπαράθεσης” ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πυροδότησαν οι νομοτεχνικές αλλαγές, αλλά και η απόσυρση εκ μέρους της υπουργού Εργασίας, του άρθρου 45 του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων.

Το άρθρο αυτό καθόριζε ως «βλαπτική» για τον εργαζόμενο «οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη».

Σήμερα στην Βουλή εξελίσσεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την πάταξη της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
Η “διελκυστίνδα” μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε με βάση τα ποσοστά της ανεργίας, των πλήρως και μερικών εργαζομένων και της αδήλωτης εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η κυβερνητική πλειοψηφία εδώ και τέσσερις ημέρες προτάσσουν πως η ανεργία έχει πέσει στο 21,7% , λέγοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν “γνώρισε” ποτέ ανεργία κάτω του 25%.
Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσσει πως η ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο, από το 2001 με μια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 260.0000 το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Άλλο ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι πως τον Μάρτιο του 2013, τα ποσοστά πλήρης απασχόλησης ήταν 64%,όμως όταν η ΝΔ παρέδωσε την κυβέρνηση είχε πέσει στο 46%, ενώ το 2012 μέσα σε μια νύχτα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός έπεσε στα 586 ευρώ και στα 510 για τους νέους.

ΝΔ: Αποφεύγετε να πείτε την αλήθεια

Στον αντίποδα, η ΝΔ αντεπιτίθεται λέγοντας πως η κυβέρνηση αναφέρει όπως η ανεργία το 2013 εκτινάχθηκε στο 27,9% αλλά αποφεύγει να πει πως τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία είχε πέσει στο 25,4% δηλαδή δυόμιση μονάδες. Όπως επίσης ότι στην πράξη η ανεργία το 2016 έκλεισε στο 23,5% όταν ο στόχος που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς ήταν στο 19,5%.
Σημειώνει επίσης ότι η μερική απασχόληση επί ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο 53,05% και τον Ιούλιο του 2017 το ποσοστό αυτό είναι στο 54,26%. Σύμφωνα με την ΝΔ, η κυβέρνηση αποσιωπά τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ που δείχνουν ότι το 2012- 2013 υπήρξε η μεγαλύτερη θετική “ανατροπή” στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία 205.502 θέσεων εργασίας, ενώ εάν συγκρίνεται το 2016 με το 2013 αυτό που έχει υπάρξει είναι μόνο 2.905 θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι η παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησης όπως και το γεγονός ότι η ΝΔ όχι μόνο έχει αυξημένη συμμετοχή των βουλευτών της στη συζήτηση, αλλά και δύο αντιπροέδρων της, τους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη που ανέφερε πως « έχουμε νέα εξαπάτηση των πολιτών… Από λόγια είστε πρώτοι αλλά από αποτελέσματα είστε χάλια… το νομοσχέδιό σας είναι αέρας κοπανιστός…»

Αντωνοπούλου: Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αύξησε την μερική απασχόληση

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας πως η ΝΔ είναι αυτή που εξαπατά καθώς οι άνεργοι στο τέλος του 2015 και αρχές 2015 ήταν 1.231.000 σήμερα είναι 1.035.000. Τον Ιανουάριο του 2014 υπήρχαν 3.500.000 εργαζόμενοι ενώ τον Ιανουάριο του 2015 υπήρχαν 3.535.000 θέσεις δηλαδή τη χρονιά του “success story”, δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις.
Σήμερα, όπως ανέφερε, οι απασχολούμενοι είναι 3.745.000. Η μερική απασχόληση επί συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 10,6 μονάδες, ενώ το 2016 αυξήθηκε κατά 2,8% και κατά 2,3 το επτάμηνο του 2017.

Δένδιας: Η ΝΔ μείωσε την ανεργία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ωστόσο διαφώνησε, υποστηρίζοντας η κυβέρνηση το 2012 με υπουργό τον Γιάννη Βρούτση παρέλαβε την ανεργία στο 27,9% και μέχρι να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιοριστεί στο 25,4% και η αποκλιμάκωση αυτή συνεχίσθηκε κατά 4 μονάδες, εξ αιτίας όμως των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ. “Ας αφήσουμε την πλάκα, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες που έχετε λόγω ΔΕΘ αλλά δεν μπορούμε να δημιουργούμε ονειρικό κόσμο και να θέλετε να τον πιστέψουμε όλοι μας…” είπε χαρακτηριστικά.

Απόσυρση άρθρων του νομοσχεδίου

Ωστόσο ο μεγάλος ξαυγάς ξεκίνησε όταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι αποσύρει το άρθρο 45 από το νομοσχέδιο, που καθόριζε ως βλαπτική για τον εργαζόμενο «οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη».
Η απόσυρση αυτή αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με τις εντάσεις που έχουν εκφράσει οι Θεσμοί με διατάξεις του νομοσχεδίου και κατά πόσο δεν θα κληθεί η Βουλή να… ξεψηφίσει τα όσα ψηφίζει. Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη να αποσυρθεί προσωρινά η διάταξη καθώς όπως αυτή έχει διατυπωθεί δεν ορίζεται σαφώς ποία θεωρείται «ουσιώδη μεταβολή» δηλαδή η μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής μισθού ή ο ένας μήνας…
Η ΝΔ ανέφερε ότι το άρθρο αυτό δεν είναι μια δευτερεύουσα αλλά μια κομβική διάταξη του νομοσχεδίου, όπως έλεγαν και όλοι οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα την παίρνει η υπουργός πίσω. Και αποδεικνύει ότι όταν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ότι οι Θεσμοί δεν έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νονμοσχεδίου εξαπατούσε και πάλι τη Βουλή.
Για «αθλιότητα» και «εξαπάτηση της Βουλής» μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίο μάλιστα σχοινοβάτησε με την χρησιμοποίηση ακραίων χαρακτηρισμών κατά του τρόπου νομοθέτησης της κυβέρνησης.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες