Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τεράστιες οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα: Έως τα 500 εκατ. ευρώ οι απώλειες

Σεληνιακό τοπίο σε Πειραιά, Σαλαμίνα, παραλιακή

Ορατός ο κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε αλιεία, εστίαση, τουρισμό, μαρίνες και ενοικιάσεις σκαφών ή εμπόριο εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας

Τεράστια πλήγματα στην Πειραϊκή αλλά κι ευρύτερα παράκτια οικονομία της Αττικής επιφέρει η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκυλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται για μια νέα συνθήκη που θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα μια ήδη δύσκολη από πλευράς ανεργίας, υπανάπτυξης και κοινωνικών προβλημάτων περιοχή.

Μια ζώνη που ενδέχεται να επιβαρυνθεί με απώλειες στο τοπικό της ΑΕΠ έως και περίπου 500 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της αντανάκλασης της πρόσφατης κρίσης που ξέσπασε.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη.

Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μείζον είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους τοπικούς αλιείς οι οποίοι βλέπουν μια περιοχή δράσης κι ενεργοποίησης τους να ερημώνει με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Ας μην ξεχνάμε πως για την πειραϊκή οικονομία η αλιεία και η ιχθυόσκαλα αποτελούν πνεύμονα απασχόλησης κι ανάπτυξης με επίδραση σε πόλεις όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα και φυσικά το νησί της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε να συνεπάγεται και μια πρωτοφανή κρίση για την οποία κανένας δεν μιλά.

Πολύ περισσότερο η αρνητική επίδραση της πετρελαιοκηλίδας εντείνεται, αν αναλογιστούμε τη ζημιά που επήλθε στην τουριστική ζωή μιας περιοχής που έχει επενδύσει σημαντικά στην καφεστίαση όπως είναι οι περιοχές Α’ και Β’ Πειραιά.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν.

Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα.

Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης επισημαίνει με τη δική του σειρά πως ξεκάθαρα η καθημερινότητα της περιοχής επηρεάζεται και πως η ζημιά αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί άμεσα ενδέχεται να ξεφύγει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας».

Όπως αναφέρει ο γνωστός ιατρός της περιοχής κ. Μιχάλης Λιβανός που υπήρξε από τους πρώτους που έσπευσαν στην Σαλαμίνα μετά την καταστροφή, η ζημιά στα Σελήνια και την Κινοσούρα είναι τεράστια ενώ αγώνα έδωσε χωρίς καμία άλλη βοήθεια εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και ο Περιβαλλοντικός όμιλος Πέριβος όπως τονίζει η κάτοικος της περιοχής κα. Ρένα Δουμένη.

Η οικιστική περιοχή αλλά και η ζώνη διασκέδασης και τουρισμού (υπάρχουν πλαζ οργανωμένες) της ευρύτερης Σαλαμίνας έχουν υποστεί πλέον μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα εκατοντάδες να είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να δουν τα καταστήματα, τις δουλειές και τις περιουσίες τους να χάνονται.

Κι αυτά σε μια περιοχή που διέθετε βιολογικό καθαρισμό και την τελευταία δεκαετία είχε αναβαθμιστεί προσελκύοντας πολύ κόσμο από την Αττική και τις δυτικές κυρίως περιοχές της.

Και φυσικά η ζημιά είναι πολλαπλή και ξεφεύγει αν αναλογιστούμε το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε επίπεδο real estate όταν διαμερίσματα, σπίτια και μαγαζιά θα φέρουν το βάρος της μεγάλης ρύπανσης που συντελέστηκε σε μια περίοδο που ήδη είναι δύσκολη για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο επίσης, μείζον ζήτημα έχει υπάρξει σε όλη τη ζώνη διασκέδασης και εστίασης από το Φάληρο έως και τη Βούλα. Δεκάδες υπήρξαν για παράδειγμα οι ακυρώσεις γάμων και εκδηλώσεων ενώ αναμένεται για τους επόμενους μήνες η όλη περιοχή να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Και φυσικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη είναι η πολεμική κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, το να προστίθεται και η μόλυνση του θαλασσίου μετώπου όπου θα υπάρξει αυτή η κορυφαία για την Ελλάδα και την Αττική τοποθέτηση κεφαλαίων, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κι αυτό διότι διεθνείς επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι θα ζυγίσουν τις περιβαλλοντικές εξελίξεις στην τελική τους τοποθέτηση.
http://www.protothema.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες