Τον βρόμικο ρόλο που έπαιζε το Mega στα χρόνια του Μνημονίου επιβεβαίωσαν τα «αλληλοκαρφώματα», που έκαναν μέσω του διαδικτύου ο πρώην διευθυντής Ειδήσεων
και Ενημέρωσης του Mega (για διάστημα 12 χρόνων) Χρήστος Παναγιωτόπουλος και ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega Ιάσονας Πιπίνης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσαν αμφότεροι αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Δηλαδή ότι λειτουργούσαν παραποιώντας ή αποκρύπτοντας ειδήσεις ως ο μακρύς βραχίονας των πιστωτών, δημιουργώντας μέσω του δελτίου ειδήσεων fake news.
Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί πάντως ότι κανένα από τα θεσμικά όργανα δεν παρενέβη μετά τον απίστευτο διάλογο και τις αποκαλύψεις που έκαναν οι δύο πρώην συνεργάτες στο Mega.
Τον χορό των ομολογιών είχε ξεκινήσει στο παρελθόν ο σχολιαστής και εκπομπάρχης του Mega Γιάννης Πρετεντέρης, που είχε αποκαλύψει ότι μαζί με άλλους δημοσιογράφους του σταθμού απέκρυπταν στοιχεία για το ελληνικό χρέος.
«Ολοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι (το χρέος) δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν “μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό". Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι το 2010 έλεγαν όλοι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς δεν τους απαντούσαμε “όχι, δεν είναι!”» είχε παραδεχτεί ανερυθρίαστα ο Πρετεντέρης σε συνέντευξή του.
Αποκαλύψεις
Παρόμοιες αποκαλύψεις είχε κάνει και η σημερινή ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και τότε δημοσιογράφος του σταθμού Μαρία Σπυράκη, που παραδέχτηκε ότι γνώριζε πληροφορίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τις οποίες είχε αποκρύψει.
«Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά, διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο μαξιλάρι μου» είχε δηλώσει η Μαρία Σπυράκη, δείχνοντας ότι είχε μπερδέψει τους ρόλους της.
Αυτά όμως που αποκαλύφθηκαν στον απίστευτο διάλογο στο twitter που είχε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με τον για χρόνια υφιστάμενό του στο... μεγάλο κανάλι δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.
Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσής του με τον Ιάσονα Πιπίνη, το site aixmi καταγγέλλει ότι o δημοσιογράφος παρουσίαζε 10.000 τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, όταν ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 100.000, αλλά και λάθη (;) στην κάλυψη της υπόθεσης Χριστοφοράκου, για τον οποίο ισχυριζόταν ότι οι Γερμανοί τον στέλνουν στην Αθήνα!
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώην νούμερο «1» του σταθμού, απευθυνόμενος στον Πιπίνη, «σε κράτησα και λούστηκε το κανάλι και εγώ προσωπικά τις αθλιότητές σου. Και παριστάνεις τον δημοσιογράφο και τον τιμητή, νούμερο». Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του δημοσιογράφου: «Τελικά όμως εσένα έδιωξαν με τις κλοτσιές. Απαξίωσες το MEGA μετατρέποντάς το σε ΥΕΝΕΔ και έχεις το θράσος να κατηγορείς εμένα».
Ο ίδιος ο Χρ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα «λάθη» αυτά διορθώθηκαν σε επόμενα δελτία ή και την... επόμενη ημέρα. Οι αρχικές ισχυρές εντυπώσεις όμως είχαν ήδη δημιουργηθεί, ενώ πέραν τούτου επιβεβαιώνεται το πώς λειτουργούσε το megaλο κανάλι...
To aixmi.gr συνέχισε επίσης αναφερόμενο στον Πιπίνη, χαρακτηρίζοντάς τον «πυροβολημένο αγωνιστή της επαναστάσεως», ενώ σε άλλο σημείο δηλώνει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ατόμων, που δεν κατονομάζει, προκειμένου να μην απολυθεί από τον σταθμό.
http://www.dimokratianews.gr
Ανάρτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου την Κυριακή 20/8 στα aixmi.gr
Προς Πιπίνηδες και…γλίτσες των social media: Μαζευτείτε…
Γράφει: Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Στις μέρες μας αρκεί η εκδήλωση της καταπιεσμένης επιθετικότητας ενός ελάσσονος ρεπόρτερ, που θαρρεί πως έφτασε η ώρα να ζήσει τον ανύπαρκτο μύθο του, για να κινητοποιηθεί ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος και οι κομματικοί μισθοφόροι των social media, που «δοξάστηκαν» την τετραετία 2011-2015, και φαντασιώνονται πως μπορούν να «διαπρέψουν» ξανά.
Εξηγούμαι: Έγραψα ένα σύντομο κείμενο υπεράσπισης της Μαριλένας Γεραντώνη (του Σκάι) πρώτον, διότι διεπίστωσα ότι δέχθηκε άδικη και υπερβολική κριτική για ένα λάθος της και δεύτερον, επειδή υπήρξα εκείνος που την είχε ωθήσει να μπει στη δημοσιογραφία, πριν από χρόνια.
Δέχθηκα πολλά θετικά σχόλια για την κίνησή μου, αλλά και μια ξαφνική, απρόκλητη επίθεση από τον άλλοτε ρεπόρτερ του Mega, Ιάσονα Πιπίνη. Με «ύφος Κουτσόγιωργα» μού διεμήνυσε ότι «δεν δικαιούμαι να λέω καλά λόγια για τη συνάδελφο», διότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- της κάνω κακό. Και τούτο, παρότι η ίδια η δημοσιογράφος του Σκάι με είχε ευχαριστήσει δημοσίως, γράφοντας ότι την τιμούν τα λόγια μου.
Ποιος είναι ο Ιάσων Πιπίνης; Ένας πολλαπλά ευεργετηθείς από εμένα δημοσιογράφος, ο οποίος φαίνεται να κουβαλάει μέσα του πολλά απωθημένα. Άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή…
Στα 11,5 χρόνια που διηύθυνα τον Ενημερωτικό Τομέα του Mega, τού έδωσα σημαντικές ευκαιρίες και ανέλαβα προσωπικά το κόστος απίστευτων λαθών του, παρότι πολλοί συνεργάτες με παρότρυναν να τον απολύσω.
Στέκομαι σε δύο περιπτώσεις: Στην πρώτη, ο Πιπίνης είχε διαβεβαιώσει όλο το επιτελείο των Ειδήσεων ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να εκδώσουν στην Ελλάδα τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens. Τεράστια είδηση, φυσικά, την οποία μεταδώσαμε ως πρώτο θέμα στο μεσημεριανό δελτίο. Λίγο αργότερα, πληροφορηθήκαμε άναυδοι ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ήταν ακριβώς η αντίθετη…
Τι έκανα μετά από αυτό; Τού έβαλα τις φωνές, τού συνέστησα να είναι σοβαρότερος και του έδωσα δεύτερη ευκαιρία. Έδωσα δε οδηγία να διορθωθεί η είδηση σε όλα τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές.
Τι ακολούθησε; Καταιγίδα επιθετικών (έως και χυδαίων) σχολίων με στόχο το Mega και το πρόσωπό μου. Για τον «αυτουργό» Ιάσονα Πιπίνη, ουδείς λόγος και ουδείς ψόγος. Είχε κρυφτεί πίσω μου και κανείς δεν έμαθε το παραμικρό…
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Ήταν Κυριακή και βρισκόμουν στο Λονδίνο. Οι συνάδελφοι από την Αθήνα με ενημέρωσαν, πριν από το κεντρικό δελτίο, ότι συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος, όπως τους έλεγε ο Ιάσων Πιπίνης που βρισκόταν επί τόπου. Έδωσα οδηγία να μεταδώσουμε τη συγκέντρωση ως πρώτη είδηση, συνεννοηθήκαμε και για τα άλλα θέματα, και έκλεισα το τηλέφωνο.
Την επόμενη το πρωί ήμουν στο αεροδρόμιο, όταν έμαθα ότι είχε κατακλυστεί το τηλεφωνικό κέντρο του Mega από εξοργισμένους πολίτες. Επικοινώνησα με τους συνεργάτες μου και εμβρόντητος πληροφορηθήκα ότι ο Ιάσων Πιπίνης είχε μεταδώσει στις ειδήσεις, την προηγούμενη μέρα, ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν 10,000, ενώ η αλήθεια ήταν ότι έφταναν ή και ξεπερνούσαν τους 100,000.
Έδωσα οδηγία να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια στο μεσημεριανό δελτίο και μπήκα στο αεροπλάνο. Τι έκανα όταν επέστρεψα; Φρόντισα να μεταφερθεί η πραγματική εικόνα στο κεντρικό δελτίο και έκανα αυστηρότατες συστάσεις στον ρεπόρτερ, ο οποίος και πάλι δεν μπόρεσε να βρει μια λογική εξήγηση για όσα είχε πει στον «αέρα». Παρόλα αυτά, αποφάσισα να του δώσω μια τρίτη ευκαιρία, καθώς η ανεργία χτυπούσε αλύπητα τη χώρα και τον δημοσιογραφικό κλάδο. Έδειξα ανθρωπιά και το πλήρωσα.
Τι ακολούθησε; Τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του Mega. Μέχρι και διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της οδού Μεσογείων, καθώς το διχαστικό κλίμα της εποχής απέδιδε σε πρόθεση του σταθμού τη υποβάθμιση των αντιδράσεων εναντίον του μνημονίου. Προσωπικά δέχθηκα πολλά πυρά, παρότι η πραγματικότητα είχε αποκατασταθεί απολύτως και ουδείς σχεδιασμός περί του αντιθέτου υπήρχε. Για τον Ιάσονα Πιπίνη, όμως, κανένα πρόβλημα…
Οι κατήγοροι έλεγαν ότι συνολικά το Mega ενήργησε με σκοπιμότητα. Δηλαδή, ότι οι διαπλεκόμενοι εκδότες του αποφάσισαν σε ένα μυστικό δωμάτιο να μεταδοθεί η πληροφορία ότι στο Σύνταγμα βρίσκονταν μόνο 10,000 διαδηλωτές, το μετέφεραν σε εμένα, εγώ με τη σειρά μου στον Πιπίνη και εκείνος το μετέδωσε στον τηλεοπτικό αέρα. Γελοιότητα που, όμως, τη «σήκωνε» το κλίμα υστερίας που επικρατούσε.
Σκέφτηκα πολλές φορές, έκτοτε, μήπως έπρεπε να είχα χειριστεί αλλιώς τα δύο γεγονότα. Μήπως έπρεπε να είχα διώξει τον δημοσιογράφο, εξηγώντας δημοσίως το πώς και πόσο είχε εκθέσει το κανάλι, στο οποίο αποδίδονταν σχεδιασμοί που δεν είχε. Μάλλον έπρεπε να το είχα κάνει. Το απέφυγα, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η σκληρότητα δεν ήταν το δυνατό μου σημείο -το έχω «αποδείξει» και σε άλλες περιπτώσεις, που ελπίζω να μη χρειαστεί να αναδείξω στο μέλλον…
Άλλωστε, δε νομίζω πως και η απόλυσή του θα άλλαζε σημαντικά την αρνητική ατμόσφαιρα για το Mega. Για τα αντιμνημονιακά κόμματα εκείνης της εποχής (με πρώτο τον Σύριζα) και για τα τρολ του διαδικτύου, το κανάλι συμβόλιζε, έτσι κι αλλιώς, το «απόλυτο κακό». Κορυφαίος, σήμερα, υπουργός μου είχε πει κυνικά, τότε, ότι δεν τους ενδιέφερε καθόλου η αντιπολίτευση και τα άλλα ΜΜΕ. «Το Mega, με την τεράστια ισχύ του, είναι το πρόβλημα», μου είχε τονίσει, «για εμάς δεν είναι τηλεοπτικό μέσο, είναι κόμμα και μάλιστα το ισχυρότερο». Καταλαβαίνετε…
Αυτά είναι τα αληθινά περιστατικά και τα έγραψα ως απάντηση στην εναντίον μου επίθεση από τον Πιπίνη. Θα αναρωτηθεί κανείς, τώρα, «εντάξει τα είπες και τα καταλάβαμε. Γιατί επανέρχεσαι»;
Ο λόγος είναι απλός: Το γνωστό διαδικτυακό σύστημα και οι καλοταϊσμένοι της εξουσίας (όχι μόνο της σημερινής) έβαλαν μπροστά τη γνωστή «λασπομηχανή», καταγγέλοντας ότι αποκαλύφθηκαν «κρυμμένα μυστικά» και fake news του Mega.
Ποιο είναι, άραγε, το δήθεν μεγάλο «μυστικό» που αποκαλύφθηκε; Δεν υπάρχει κανένα, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Κάτι θα μείνει από τη λάσπη. Όλα είχαν ειπωθεί δημόσια, και τα λάθη και οι διορθώσεις τους. Το μόνο που δεν ήξερε το ευρύ κοινό ήταν το όνομα του «αυτουργού» των τεράστιων λαθών -και το έμαθε.
ΥΓ 1 Είδα και κάποιους (ελάχιστους είναι η αλήθεια), που θεωρούσα νηφάλιους, να αναμεταδίδουν χυδαιότητες σε βάρος μου, υπό τη μορφή δήθεν αθώων ερωτημάτων. Αν και είναι μικρή η πιάτσα και γνωριζόμαστε, όλο και κάποιος κάνει την «έκπληξη». Βολεμένος, κατά τεκμήριο.
ΥΓ 2 Ευχαριστώ τους δεκάδες συναδέλφους από το Mega για τα καλά τους λόγια. Εκείνοι ξέρουν την αλήθεια από πρώτο χέρι.
ΥΓ 3 Ο Ιάσων Πιπίνης δεν είναι ο μόνος ευεργετηθείς, που φτύνει εκεί που έγλειφε. Έχουν προηγηθεί άλλοι, σημαντικότεροι στην ιεραρχία, οι οποίοι τυφλώθηκαν από τη φιλοδοξία και έπαιξαν άθλιο ρόλο το 2014, οδηγώντας τελικά τις ειδήσεις του σταθμού, στην τρίτη, από την πρώτη θέση. Δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού και τώρα βρίσκονται στα φυσική τους θέση –στα αζήτητα– μαζί με τους χρεοκοπημένους καθοδηγητές τους. Μένω εδώ. Προς το παρόν…
ΥΓ 4 Υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) που, όταν διαμαρτύρομαι δημοσίως για την αναπαραγωγή χυδαιοτήτων, προσπαθούν να μου εξηγήσουν στο inbox του facebook ότι δεν εννοούσαν αυτό, αλλά το αντίθετο κλπ. Άλλα έξω και άλλα μέσα, δηλαδή. Ξεφτίλα…
http://www.aixmi.gr/
και Ενημέρωσης του Mega (για διάστημα 12 χρόνων) Χρήστος Παναγιωτόπουλος και ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega Ιάσονας Πιπίνης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσαν αμφότεροι αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Δηλαδή ότι λειτουργούσαν παραποιώντας ή αποκρύπτοντας ειδήσεις ως ο μακρύς βραχίονας των πιστωτών, δημιουργώντας μέσω του δελτίου ειδήσεων fake news.
Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί πάντως ότι κανένα από τα θεσμικά όργανα δεν παρενέβη μετά τον απίστευτο διάλογο και τις αποκαλύψεις που έκαναν οι δύο πρώην συνεργάτες στο Mega.
Τον χορό των ομολογιών είχε ξεκινήσει στο παρελθόν ο σχολιαστής και εκπομπάρχης του Mega Γιάννης Πρετεντέρης, που είχε αποκαλύψει ότι μαζί με άλλους δημοσιογράφους του σταθμού απέκρυπταν στοιχεία για το ελληνικό χρέος.
«Ολοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι (το χρέος) δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν “μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό". Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι το 2010 έλεγαν όλοι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς δεν τους απαντούσαμε “όχι, δεν είναι!”» είχε παραδεχτεί ανερυθρίαστα ο Πρετεντέρης σε συνέντευξή του.
Αποκαλύψεις
Παρόμοιες αποκαλύψεις είχε κάνει και η σημερινή ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και τότε δημοσιογράφος του σταθμού Μαρία Σπυράκη, που παραδέχτηκε ότι γνώριζε πληροφορίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τις οποίες είχε αποκρύψει.
«Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά, διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο μαξιλάρι μου» είχε δηλώσει η Μαρία Σπυράκη, δείχνοντας ότι είχε μπερδέψει τους ρόλους της.
Αυτά όμως που αποκαλύφθηκαν στον απίστευτο διάλογο στο twitter που είχε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με τον για χρόνια υφιστάμενό του στο... μεγάλο κανάλι δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.
Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσής του με τον Ιάσονα Πιπίνη, το site aixmi καταγγέλλει ότι o δημοσιογράφος παρουσίαζε 10.000 τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, όταν ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 100.000, αλλά και λάθη (;) στην κάλυψη της υπόθεσης Χριστοφοράκου, για τον οποίο ισχυριζόταν ότι οι Γερμανοί τον στέλνουν στην Αθήνα!
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώην νούμερο «1» του σταθμού, απευθυνόμενος στον Πιπίνη, «σε κράτησα και λούστηκε το κανάλι και εγώ προσωπικά τις αθλιότητές σου. Και παριστάνεις τον δημοσιογράφο και τον τιμητή, νούμερο». Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του δημοσιογράφου: «Τελικά όμως εσένα έδιωξαν με τις κλοτσιές. Απαξίωσες το MEGA μετατρέποντάς το σε ΥΕΝΕΔ και έχεις το θράσος να κατηγορείς εμένα».
Ο ίδιος ο Χρ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα «λάθη» αυτά διορθώθηκαν σε επόμενα δελτία ή και την... επόμενη ημέρα. Οι αρχικές ισχυρές εντυπώσεις όμως είχαν ήδη δημιουργηθεί, ενώ πέραν τούτου επιβεβαιώνεται το πώς λειτουργούσε το megaλο κανάλι...
To aixmi.gr συνέχισε επίσης αναφερόμενο στον Πιπίνη, χαρακτηρίζοντάς τον «πυροβολημένο αγωνιστή της επαναστάσεως», ενώ σε άλλο σημείο δηλώνει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ατόμων, που δεν κατονομάζει, προκειμένου να μην απολυθεί από τον σταθμό.
http://www.dimokratianews.gr
Ανάρτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου την Κυριακή 20/8 στα aixmi.gr
Προς Πιπίνηδες και…γλίτσες των social media: Μαζευτείτε…
Γράφει: Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Στις μέρες μας αρκεί η εκδήλωση της καταπιεσμένης επιθετικότητας ενός ελάσσονος ρεπόρτερ, που θαρρεί πως έφτασε η ώρα να ζήσει τον ανύπαρκτο μύθο του, για να κινητοποιηθεί ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος και οι κομματικοί μισθοφόροι των social media, που «δοξάστηκαν» την τετραετία 2011-2015, και φαντασιώνονται πως μπορούν να «διαπρέψουν» ξανά.
Εξηγούμαι: Έγραψα ένα σύντομο κείμενο υπεράσπισης της Μαριλένας Γεραντώνη (του Σκάι) πρώτον, διότι διεπίστωσα ότι δέχθηκε άδικη και υπερβολική κριτική για ένα λάθος της και δεύτερον, επειδή υπήρξα εκείνος που την είχε ωθήσει να μπει στη δημοσιογραφία, πριν από χρόνια.
Δέχθηκα πολλά θετικά σχόλια για την κίνησή μου, αλλά και μια ξαφνική, απρόκλητη επίθεση από τον άλλοτε ρεπόρτερ του Mega, Ιάσονα Πιπίνη. Με «ύφος Κουτσόγιωργα» μού διεμήνυσε ότι «δεν δικαιούμαι να λέω καλά λόγια για τη συνάδελφο», διότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- της κάνω κακό. Και τούτο, παρότι η ίδια η δημοσιογράφος του Σκάι με είχε ευχαριστήσει δημοσίως, γράφοντας ότι την τιμούν τα λόγια μου.
Ποιος είναι ο Ιάσων Πιπίνης; Ένας πολλαπλά ευεργετηθείς από εμένα δημοσιογράφος, ο οποίος φαίνεται να κουβαλάει μέσα του πολλά απωθημένα. Άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή…
Στα 11,5 χρόνια που διηύθυνα τον Ενημερωτικό Τομέα του Mega, τού έδωσα σημαντικές ευκαιρίες και ανέλαβα προσωπικά το κόστος απίστευτων λαθών του, παρότι πολλοί συνεργάτες με παρότρυναν να τον απολύσω.
Στέκομαι σε δύο περιπτώσεις: Στην πρώτη, ο Πιπίνης είχε διαβεβαιώσει όλο το επιτελείο των Ειδήσεων ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να εκδώσουν στην Ελλάδα τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens. Τεράστια είδηση, φυσικά, την οποία μεταδώσαμε ως πρώτο θέμα στο μεσημεριανό δελτίο. Λίγο αργότερα, πληροφορηθήκαμε άναυδοι ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ήταν ακριβώς η αντίθετη…
Τι έκανα μετά από αυτό; Τού έβαλα τις φωνές, τού συνέστησα να είναι σοβαρότερος και του έδωσα δεύτερη ευκαιρία. Έδωσα δε οδηγία να διορθωθεί η είδηση σε όλα τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές.
Τι ακολούθησε; Καταιγίδα επιθετικών (έως και χυδαίων) σχολίων με στόχο το Mega και το πρόσωπό μου. Για τον «αυτουργό» Ιάσονα Πιπίνη, ουδείς λόγος και ουδείς ψόγος. Είχε κρυφτεί πίσω μου και κανείς δεν έμαθε το παραμικρό…
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Ήταν Κυριακή και βρισκόμουν στο Λονδίνο. Οι συνάδελφοι από την Αθήνα με ενημέρωσαν, πριν από το κεντρικό δελτίο, ότι συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος, όπως τους έλεγε ο Ιάσων Πιπίνης που βρισκόταν επί τόπου. Έδωσα οδηγία να μεταδώσουμε τη συγκέντρωση ως πρώτη είδηση, συνεννοηθήκαμε και για τα άλλα θέματα, και έκλεισα το τηλέφωνο.
Την επόμενη το πρωί ήμουν στο αεροδρόμιο, όταν έμαθα ότι είχε κατακλυστεί το τηλεφωνικό κέντρο του Mega από εξοργισμένους πολίτες. Επικοινώνησα με τους συνεργάτες μου και εμβρόντητος πληροφορηθήκα ότι ο Ιάσων Πιπίνης είχε μεταδώσει στις ειδήσεις, την προηγούμενη μέρα, ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν 10,000, ενώ η αλήθεια ήταν ότι έφταναν ή και ξεπερνούσαν τους 100,000.
Έδωσα οδηγία να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια στο μεσημεριανό δελτίο και μπήκα στο αεροπλάνο. Τι έκανα όταν επέστρεψα; Φρόντισα να μεταφερθεί η πραγματική εικόνα στο κεντρικό δελτίο και έκανα αυστηρότατες συστάσεις στον ρεπόρτερ, ο οποίος και πάλι δεν μπόρεσε να βρει μια λογική εξήγηση για όσα είχε πει στον «αέρα». Παρόλα αυτά, αποφάσισα να του δώσω μια τρίτη ευκαιρία, καθώς η ανεργία χτυπούσε αλύπητα τη χώρα και τον δημοσιογραφικό κλάδο. Έδειξα ανθρωπιά και το πλήρωσα.
Τι ακολούθησε; Τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του Mega. Μέχρι και διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της οδού Μεσογείων, καθώς το διχαστικό κλίμα της εποχής απέδιδε σε πρόθεση του σταθμού τη υποβάθμιση των αντιδράσεων εναντίον του μνημονίου. Προσωπικά δέχθηκα πολλά πυρά, παρότι η πραγματικότητα είχε αποκατασταθεί απολύτως και ουδείς σχεδιασμός περί του αντιθέτου υπήρχε. Για τον Ιάσονα Πιπίνη, όμως, κανένα πρόβλημα…
Οι κατήγοροι έλεγαν ότι συνολικά το Mega ενήργησε με σκοπιμότητα. Δηλαδή, ότι οι διαπλεκόμενοι εκδότες του αποφάσισαν σε ένα μυστικό δωμάτιο να μεταδοθεί η πληροφορία ότι στο Σύνταγμα βρίσκονταν μόνο 10,000 διαδηλωτές, το μετέφεραν σε εμένα, εγώ με τη σειρά μου στον Πιπίνη και εκείνος το μετέδωσε στον τηλεοπτικό αέρα. Γελοιότητα που, όμως, τη «σήκωνε» το κλίμα υστερίας που επικρατούσε.
Σκέφτηκα πολλές φορές, έκτοτε, μήπως έπρεπε να είχα χειριστεί αλλιώς τα δύο γεγονότα. Μήπως έπρεπε να είχα διώξει τον δημοσιογράφο, εξηγώντας δημοσίως το πώς και πόσο είχε εκθέσει το κανάλι, στο οποίο αποδίδονταν σχεδιασμοί που δεν είχε. Μάλλον έπρεπε να το είχα κάνει. Το απέφυγα, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η σκληρότητα δεν ήταν το δυνατό μου σημείο -το έχω «αποδείξει» και σε άλλες περιπτώσεις, που ελπίζω να μη χρειαστεί να αναδείξω στο μέλλον…
Άλλωστε, δε νομίζω πως και η απόλυσή του θα άλλαζε σημαντικά την αρνητική ατμόσφαιρα για το Mega. Για τα αντιμνημονιακά κόμματα εκείνης της εποχής (με πρώτο τον Σύριζα) και για τα τρολ του διαδικτύου, το κανάλι συμβόλιζε, έτσι κι αλλιώς, το «απόλυτο κακό». Κορυφαίος, σήμερα, υπουργός μου είχε πει κυνικά, τότε, ότι δεν τους ενδιέφερε καθόλου η αντιπολίτευση και τα άλλα ΜΜΕ. «Το Mega, με την τεράστια ισχύ του, είναι το πρόβλημα», μου είχε τονίσει, «για εμάς δεν είναι τηλεοπτικό μέσο, είναι κόμμα και μάλιστα το ισχυρότερο». Καταλαβαίνετε…
Αυτά είναι τα αληθινά περιστατικά και τα έγραψα ως απάντηση στην εναντίον μου επίθεση από τον Πιπίνη. Θα αναρωτηθεί κανείς, τώρα, «εντάξει τα είπες και τα καταλάβαμε. Γιατί επανέρχεσαι»;
Ο λόγος είναι απλός: Το γνωστό διαδικτυακό σύστημα και οι καλοταϊσμένοι της εξουσίας (όχι μόνο της σημερινής) έβαλαν μπροστά τη γνωστή «λασπομηχανή», καταγγέλοντας ότι αποκαλύφθηκαν «κρυμμένα μυστικά» και fake news του Mega.
Ποιο είναι, άραγε, το δήθεν μεγάλο «μυστικό» που αποκαλύφθηκε; Δεν υπάρχει κανένα, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Κάτι θα μείνει από τη λάσπη. Όλα είχαν ειπωθεί δημόσια, και τα λάθη και οι διορθώσεις τους. Το μόνο που δεν ήξερε το ευρύ κοινό ήταν το όνομα του «αυτουργού» των τεράστιων λαθών -και το έμαθε.
ΥΓ 1 Είδα και κάποιους (ελάχιστους είναι η αλήθεια), που θεωρούσα νηφάλιους, να αναμεταδίδουν χυδαιότητες σε βάρος μου, υπό τη μορφή δήθεν αθώων ερωτημάτων. Αν και είναι μικρή η πιάτσα και γνωριζόμαστε, όλο και κάποιος κάνει την «έκπληξη». Βολεμένος, κατά τεκμήριο.
ΥΓ 2 Ευχαριστώ τους δεκάδες συναδέλφους από το Mega για τα καλά τους λόγια. Εκείνοι ξέρουν την αλήθεια από πρώτο χέρι.
ΥΓ 3 Ο Ιάσων Πιπίνης δεν είναι ο μόνος ευεργετηθείς, που φτύνει εκεί που έγλειφε. Έχουν προηγηθεί άλλοι, σημαντικότεροι στην ιεραρχία, οι οποίοι τυφλώθηκαν από τη φιλοδοξία και έπαιξαν άθλιο ρόλο το 2014, οδηγώντας τελικά τις ειδήσεις του σταθμού, στην τρίτη, από την πρώτη θέση. Δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού και τώρα βρίσκονται στα φυσική τους θέση –στα αζήτητα– μαζί με τους χρεοκοπημένους καθοδηγητές τους. Μένω εδώ. Προς το παρόν…
ΥΓ 4 Υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) που, όταν διαμαρτύρομαι δημοσίως για την αναπαραγωγή χυδαιοτήτων, προσπαθούν να μου εξηγήσουν στο inbox του facebook ότι δεν εννοούσαν αυτό, αλλά το αντίθετο κλπ. Άλλα έξω και άλλα μέσα, δηλαδή. Ξεφτίλα…
http://www.aixmi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες